Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE Výchova ke zdraví Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Materiál pro žáky 7. ročníku praktické školy – problematika zdraví nebezpečných představ o krásném vzhledu, rozdíly v obou diagnózách.

3 U koho se tyto nemoci objevují?
Mentální anorexie Nemoc nastupuje nejčastěji v pubertě a adolescenci, postihuje v převážné většině dívky Mentální bulimie Nemoc postihuje především dívky a ženy ve věku dospívání, není tak nápadná „zvenčí“

4 ANOREXIE x BULIMIE Anorexie spočívá v naprostém odporu pacienta k jídlu Intenzivní strach z přírůstku hmotnosti navzdory podváze. Bulimie je neustálé zabývání se jídlem, neodolatelná touha po jídle a epizody přejídání. Snaha zmírnit vliv jídla na váhu zvracením, přechodnými hladovkami či projímadly. Chorobný strach z tloušťky, nízké sebevědomí, přehnaně závislé na vzhledu a hmotnosti.

5 Jde o psychická onemocnění !!
To znamená, že chování spojené s anorexií či bulimií není od určitého stádia nemocný člověk schopen ovládat a tedy se i sám bez pomoci druhých nemoci zbavit. Nemoc bývá doprovázena ztrátou zájmu o kontakt s vrstevníky (především u anorexie), nesoustředěností a náladovostí. Středem zájmu se stává jídlo a vlastní postava.

6 Důsledky ? Alarmující je fakt, že v mnoha případech končí devastací organismu, úmrtím či sebevraždou.   Tomuto problému se věnovala i Česká televize v pořadu Pološero.  

7 CITACE


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google