Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poruchy příjmu potravy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poruchy příjmu potravy"— Transkript prezentace:

1 Poruchy příjmu potravy
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04 Poruchy příjmu potravy

2 Spoj název choroby s jejím popisem.
Poruchy příjmu potravy jsou onemocnění psychického rázu. Do této kategorie chorob řadíme mentální anorexii, bulimii a bulimii nervosa. Často se může stát, že se tyto nemoci střídají, např. přejedení ⇒ zvracení ⇒ hladovka ⇒ přejedení. Lidé často popisují tyto choroby jako bludný kruh nebo kolotoč. Spoj název choroby s jejím popisem. Občasné záchvatové přejídání a ztráta kontroly nad množstvím zkonzumovaných potravin způsobené stresem. Mentální anorexie Bulimie Úmyslné snižování váhy, které vede až k úplnému odmítání potravy. Přejídání a následné vyzvracení potravy. Bulimia nervosa

3 Jako první popsal tyto choroby antický lékař Galén ve 2
Jako první popsal tyto choroby antický lékař Galén ve 2. století našeho letopočtu. Bulimii velice trefně pojmenoval „vlčí hlad.“ Nejsou tedy žádnou „vymožeností“ moderní doby a doprovázejí lidskou společnost již velmi dlouho. Okolo roku 1979 si londýnský psychiatr Gerald Russell všiml, že určitý počet pacientek s anorexií trpí „zákeřnou obměnou“ této choroby, která spočívá v občasném záchvatovém přejídání a ztrátě kontroly nad množstvím zkonzumovaných potravin, které potom ze svého těla odstraňují zvracením, používáním projímadel atd. Tak byla objevena bulimie. Velmi výstižně popisuje tuto chorobu překlad jejího latinského jména: Slovo bulimie je složenina slov z „bous“ = býk a „līmos“ = hlad.

4 Příčiny poruch příjmů potravy
Poruchy příjmu potravy se vlivem reklam, nevhodných vzorů a mnohdy také nepřiměřené “posedlosti” sledováním vlastního těla, stávají problémem zejména, ale nejen mladých dívek. V každém případě má na vznik anorexie či bulimie vliv komplex více problémů a to hlavně psychického rázu: snaha o dokonalost, reakce na neadekvátní komentáře z blízkého okolí, snaha o souznění s kolektivem, který holduje “zdravé výživě”, promítnutí neúspěšnosti v jiných oblastech života do snahy o dokonalost postavy, neznalost výživových potřeb organismu. = vše dohromady se pak projeví přílišným lpěním na jedné části života– na stravování.

5 Často jsou spolupříčinou takovéto rizikové změny chování bývají reklamy na nevhodné dietní režimy, či dokonce jejich opakovaná popularizace v časopisech a celkový obrovský boom až nezdravé hubenosti, kdy jsou v médiích i tiskovinách popularizovány pouze super štíhlé postavy. Díky této kombinaci vlivů a neschopnosti rozumného zhodnocení těchto doporučení podléhá stále více osob snaze o dosažení tohoto údajného “ideálu”. Zejména u mladých dívek jsou potom fyziologické změny postavy při přeměně dívky v ženu nesprávně považování za nadváhu. Dalším současným problémem je nesprávná představa o zdravém stravování, které je většinou populace ztotožňováno s dietními postupy. Proto se začíná takto nevhodně motivovaný člověk stravovat podle některých popularizovaných redukčních diet a takovéto stravování považuje za zdravé a přiměřené. Velice často jej navíc doplní o zvýšenou fyzickou aktivitu, bez ohledu na zvýšené energetické potřeby s ní spojené.

6 Mentální anorexie Mentální anorexie (latinsky anorexia nervosa, z řečtiny an – zbavení, nedostatek; orexis – chuť) je duševní nemoc, která spočívá v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi lety života, ale může se objevit dříve i později. Často začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci či nepříjemnou událost, se kterou se postižený jedinec nedokáže vypořádat, např. přechod na střední či vysokou školu, rozvod rodičů, úmrtí v rodině apod.

7 A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho a dlouho.
Pro anorexii je typické úmyslné snižování hmotnosti vyvolané daným jedincem. Metody, kterými hubnutí vyvolává je jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje ( přehnané cvičení), z dalších prostředků je to třeba vyprovokované zvracení, průjmy či užívání anorektik a diuretik. Anorexií trpí většinou ženy, ale dnes již není vzácností ani muž postižený anorexií. Projevy anorexie Při anorexii dochází nejen k postupnému snižování hmotnosti, ale i k celkovému chátrání organismu, které je obvykle postiženým považováno za optimální stav. Nezadržitelně však vede k takovým změnám v metabolismu, které při nezahájení léčby vedou k úmrtí. poruchy krvetvorby poruchy srdečního rytmu edém plic a jiné otoky padání vlasů a ztráta zubů suchá rohovitá prskající pokožka ztráta menstruace A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho a dlouho.

8 Bulimie Ve případě bulimie je omezování v jídle přerušováno záchvaty přejídání, po kterých následuje pocit viny ze selhání. Takové přejedení je pak nejčastěji řešeno uměle vyvolaným zvracením, které se postupně změní v reflexní reakci, která se automaticky spustí po přejedení. Zdravotní rizika jsou stejná jako u anorexie, jen je tady vzhledem k častému zvracení velké riziko nemocí jícnu (opakované dráždění žaludečními kyselinami), plicních zánětů (vdechnutí zvratků) a zubního kazu. Bulimie se vyskytuje nejčastěji u žen do 30 let věku. Výskyt nemoci v poslední době poměrně stoupá. Postižení jedinci jsou velmi ambiciózní, obvykle pocházejí z rozvrácených ro­din. Lidé s bulimií mají určité charakteristiky. Mají většinou nízké sebevědomí a sebeúctu, jsou perfekcionisté. Mívají problémy se zvládáním nálad a kontrolou vzteku. Často pocházejí z konfliktních rodin.

9 Léčba poruch příjmů potravy
Léčbu těchto chorob můžeme rozdělit na akutní a následnou. V rámci akutní léčby lékaři korigují život ohrožující rozvrat metabolismu, dehydrataci, rozvrat vnitřního prostředí atd. Podává se nejčastěji infuzní léčba, antiemetika, antidepresiva atd. Nejdůležitější součást následné léčby je psychoterapie. Úspěch má individuální, skupinová i rodinná terapie. Tato léčba trvá obvykle 3 – 6 měsíců, kdy je pacient hospitalizován na specializovaném psychiatrickém oddělení, kde je 24 hod pod dohledem. V medikamentózní léčbě se uplatňují antidepresiva, antiepileptika a léky potlačující zvracení (antiemetika).

10 Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Poruchy příjmu potravy. Je doplněna o interaktivní prvky. Obr.1.:Anorexie. In: Obrazky.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Ostatní obrázky galerie Klipart.


Stáhnout ppt "Poruchy příjmu potravy"

Podobné prezentace


Reklamy Google