Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bulimie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bulimie."— Transkript prezentace:

1 Bulimie

2 Co to je Bulimie je, stejně jako anorexie, porucha příjmu potravy. Místo toho, aby postižený potravu odmítal, nekontrolovatelně se přejídá. Hned poté je ale pocit viny žene k tomu, aby se ujali drastických opatření – mezi ty patří úmyslné vyvolání zvracení, užívání projímadel, přehnané cvičení nebo pojídání nadměrného množství hubnoucích prostředků. Diabetici trpící bulimií občas dokonce naschvál neberou inzulín, aby hubli.

3 Historie výzkumu bulimie
První zaznamenaný výskyt bulimie sahá až do 2. století n.l. Zaznamenal ji starověký lékař Galén a pojmenoval ji spojením slov bous (býk) a limos (hlad). Vyjádřil tím, že člověk postižený touto nemoci by byl schopný sníst celého vola. Okolo roku 1979 oddělil londýnský psychiatr Gerald Russel jistý počet pacientek trpících anorexií. Zde zjistil, že vice jak jedna třetina pacientek trpí záchvaty přejídání a že jsou lidé, kteří trpí stejnými záchvaty ačkoli nejsou bulimici. Nazval nemoc bulimií (žravostí). Ta byla později označena jako žravost mentální (bulimia nervosa).

4 Kdo jí trpí Podobně jako u anorexie, bulimií trpí především ženy, a to ve věku let. Muže se ale samozřejmě stát, že nemocí budou trpět i muži nebo ženy vyššího věku.

5 Příznaky bulimie (v případě potřeby přeskočte)
Únava, zvracení, deprese, nespokojenost se sebou, úzkost, nepřítomnost menstruace, změna barvy na zubu, zvýšená chuť k jídlu, přejídání se, poruchy menstruačního cyklu, dehydratace, suchá kůže, bolest břicha, nadýmání, citlivé zuby, nateklá příušní žláza, nepravidelná srdeční činnost, škrábance a jizvy na kůži

6 Uvědomění bulimie Problém bulimie je fakt, že se jedná o psychickou poruchu. Postižený si často ani neuvědomí, že má problém a nevyhledává proto profesionální pomoc. Jedinou šancí tohoto člověka jsou potom jeho blízcí, kteří mu musí pomoc poskytnout. Jedním z dalších symptomů jsou časté výkyvy nálad, které mohou vést až k sebevraždě.

7 Záchvaty Záchvaty bulimie znamenají situaci, kdy postižený ztrácí veškerou kontrolu a začíná se přejídat. Tento stav avšak může trvat i celé dny. Postižený má zároveň tendenci jíst jídla s vyšší kalorickou hodnotou – především tedy sladká a tučná. Postižený je schopen dokonce kradení v obchodě či hledání v popelnicích jen proto, aby se k jídlu dostal.

8 Tělesné následky Časté používání laxativ vede k nedostatku minerálů a vitamínů, což zapříčiní nerovnováhu organismu a poruchy orgánů. Naopak opakované zvracení zasahuje krk. Frekventovaný průchod žaludečních kyselin způsobí rozleptání krku, zjizvení a později poruchy polykání i polykacího reflexu.

9 Komplikace bulimie Smrt muže nastat akutním stadiu onemocnění. Příčinou smrti je selhání srdce/oběhu nebo prasknutí přeplněného žaludku. Zvracení mimo krku poškozuje zubní sklovinu a dásně. Dochází ke zvýšené kazivosti a vypadávání zubů. Zároveň mohou postiženému natéct slinné žlázy. Chemické dráždění výstelky trávicí soustavy může způsobit vředy, jizvy nebo protržení jícnu.

10 Více komplikací Porouchaný menstruační cyklus může způsobit neschopnost otěhotnět a/nebo donošení plodu. Následkem zneužití diuretik (drogy, která způsobuje zvýšené vylučování vody v moči) mohou vzniknout otoky. U postiženého se může vyvinout závislost na laxativech (projímadlech)

11 Psychické následky Člověk trpící bulimií má mnohdy pocit zklamání sebe sama, deprese a úzkosti. Takovýto člověk má zároveň pocit izolovanosti, cítí problémy se sociálním cítěním. Poté jsou zde výkyvy nálad, impulzivní chování, tendence k užívání návykových látek, sebepoškozování a již předešle zmíněný pokus o sebevraždu.

12 Léčba bulimie Krátce řečeno, těžká. Pokud se jedná o akutní stav, je nutná i hospitalizace a podání umělé výživy. Nejdůležitější je ale psychoterapie. Pomáhá, pokud se terapie účastní i blízcí. Z medikamentů se poté mohou uplatnit i antidepresiva, antiepileptika a léky potlačující zvracení.

13 Příčiny vzniku bulimie
Konkrétní příčina vzniku není známá, jedná se spíše o kombinaci více faktorů. Roli zde hraje genetika. Výskyt bulimie je častější u žen, jejichž matky či sestry touto nemocí trpěly. Existují teorie, které tvrdí, že zde hraje roli i serotonin – hormon, který se mimo jiné stará i o regulaci příjmu potravy. Lidé s bulimií jsou podle určitých tvrzení perfekcionisté, kteří mají snížené sebevědomí. To vede k jejich emocionálním výkyvům, které tlumí konzumací jídla. Mluví se také o vlivu moderních trendů.

14 Rizikové faktory vzniku
Držení diet. Člověk držící dietu je potěšen reakcí svého okolí, a proto pokračuje v jejím držení. Po nějakém čase se ale jeho vůle může zlomit což vede k přejedení. Zahanben svým selháním se pokusí opět dietu držet, ještě drastičtěji. Zde vzniká tzv. začarovaný kruh.

15 Další rizikové faktory
Puberta – někteří dospívající se špatně vyrovnávají se změnami svého těla, případně kritikou okolí. Vše může být stratem poruchy přijímání potravy. Změny v životě – stěhování, rozchod s partnerem, změna zaměstnání a jiné stresové situace. Povolání a kariéra – především vrcholoví sportovci, modelky, herci, tanečníci apod. Někdy se samotní trenéři/ rodiče zapříčiní tlakem na hubnutí v zájmu zlepšit výsledky svého svěřence.

16 Prevence bulimie Ačkoli přesná, daná cesta neexistuje, je několik způsobů, které mohou pomoci. Okolí by si především nemělo dělat legraci z těl či postavy kamarádů/dětí. Je třeba pěstovat zdravý náhled. Pokud si všimnete, že někdo vám blízký drží velice přísnou dietu, je dobré si s ním promluvit. Může to napomoci jeho pohledu na věc a donutit ho vyhledat pomoc.

17 Jak si pomoci Je skoro nemožné vyléčit se z bulimie samostatně. Můžete ale pomoci svému terapeutickému plánu. V prvé řadě je třeba dodržovat samotný plán, neodkládat sezení a neměnit svůj vlastní stravovací režim. Dále je důležité naučit se něco o své vlastní nemoci. Neodhánějte od sebe přátele – snaží se vám pomoci. Opatrně s cvičením – poraďte se s lékařem. Snažte se nekontrolovat svou hmotnost a nekritizovat se. Nevede to k ničemu dobrému.

18 Děkujeme za pozornost Vypracoval Janeček za pomoci pana Volka, Knola a Fojtů. Zdroje: wikipedia.cz Nemoci.vitalion.cz/bulimie idealni.cz Bulimie.ordinace.biz/


Stáhnout ppt "Bulimie."

Podobné prezentace


Reklamy Google