Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nemoci oběhové soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nemoci oběhové soustavy"— Transkript prezentace:

1 Nemoci oběhové soustavy
Kristýna Šarounová, Klára Pecharová 8.B

2 Nemoci oběhové soustavy Kristýna Šarounová, Klára Pecharová

3 Ischemická choroba srdeční
Znamená nedostatečné prokrvení srdečního svalu (myokardu). Nedostatečné prokrvení způsobuje zužování srdečních tepen. V tomto případě většinou dochází k vážnému ohrožení života.

4 Příznaky Při námaze pociťujeme pálivou svíravou bolest na hrudi a výrazný nedostatek dechu. V tomto případě pomáhá tabletka nebo sprej nitroglycerínu pod jazyk. Tuto bolest a nedostatek dechu způsobí zúžená tepna která více okysličené krve nepustí. Rozsah je určován druhem postižené tepny a jejím průměrem.

5 Čím je tepna větší, tím je zasažena vetší část srdce
Čím je tepna větší, tím je zasažena vetší část srdce. Pro pacienta pak zanechává větší následky. Pokud infarkt postihne okolo 40% srdce, není schopno dále pracovat.

6 Infarkt myokardu - postup

7 Léčba Při léčbě infarktu přichází v úvahu angioplastika.
Tento výkon se provádí za plného vědomí, pouze se znecitliví tříslo ze kterého se zavádí do zúženého místa dlouhý tenký drát - katetr. V místě se pak nafoukne balónek, který zúženinu roztáhne. Zákrok je rychlý, bezbolestný a jeho účinek je okamžitý.

8 Angioplastika

9 Návrat do normálního života
Na rozdíl od dřívějšího udržování přísného klidu, po prodělaném infarktu, se doporučuje co nejrychlejší návrat do běžného života. S postupnou rehabilitací, se začíná již druhý nebo třetí den hospitalizace. Infarkt se může znovu opakovat. Proto je důležité dodržovat správnou životosprávu (pravidelná tělesná aktivita, přísný zákaz kouření…).

10 Vysoký tlak Znamená vysoký tlak krve v tepnách (Arteriální hypertenze). Vysoký tlak znamená víc než 140/90. Patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu. Toto onemocnění je u nás velice rozšířené.

11 Příčina U většiny nemocných příčinu neznáme, jedná se tak o esenciální hypertenzi. Příčinou vysokého tlaku mohou být genetické dispozice, vysoký věk, obezita, nadměrný přísun kuchyňské soli, konzumace alkoholu a stres. Vysoký tlak se objevuje také v těhotenství.

12 Příznaky Problémem vysokého tlaku je, že nemá žádné charakteristické příznaky. Někdy se může projevovat bolestmi hlavy, únavou, nebo poruchami spánku. Dlouho tak nemusíte o svém onemocnění vědět. Vysoký tlak je zjištěn náhodně nebo až v době komplikací.

13 Léčba Diagnóza se může zjistit až po dvou nebo třech měřeních. Vysoký tlak totiž může způsobit stres z návštěvy u lékaře. Pokud se u pacienta zjistí vysoký tlak, lékař musí vyzkoušet několik druhů léků. A poté vybere ty, které pacientovi sednou. Tyto léky potom musí užívat celý život. Pokud se vysadí, tlak se opět zvýší.

14 Když má pacient vysoký tlak musí se dodržovat zdravá životospráva.
Pacient by neměl pít alkohol, kouřit a měl by omezit konzumaci soli.

15 Měřič krevního tlaku

16 Zdroje Obrázky poskytla MUDr. Matějková www.ordinace.cz


Stáhnout ppt "Nemoci oběhové soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google