Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:"— Transkript prezentace:

1 Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek: www.marions-kochbuch.com
Obrázek:

2 Doporučená denní dávka energie
Pro dospělého muže 2200 až 2400 kcal (9240 až kJ) Pro dospělou ženu 1800 až 2200 kcal (7560 až 9240 kJ) Pro děti 1500 až 2000 kcal (6300 až 8400 kJ) Bazální metabolismus BMR BMR muži = 66 + (13,7 x hmotnost) + (5,0 x výška) – (6,8 x věk) BMR ženy = 65 + (9,6 x hmotnost) + (1,85 x výška) – (4,7 x věk) Obrázek:

3 Malnutrice Malnutrice = podvýživa, organismus hladoví. Člověk přijímá méně základních živin než je jejich minimální potřeba. Důležité je dodržovat doporučenou denní dávku bílkovin 1 g/kg/den (enzymy, obnova tkání). Energetický příjem člověka musí být větší než je bazální metabolismus, což je potřeba energie v klidovém stavu. Jak se malnutrice projevuje? Objevuje se nedostatek základních minerálních látek, zvýšená únava, snížená imunita, častý pocit chladu, špatné soustředění, snížení imunity, zdravotní problémy, člověk postupně ztrácí na váze, ztráta svalové tkáně, špatné hojení ran. Příčiny malnutrice Prosté hladovění – například za účelem snížení hmotnosti. Stresové hladovění – člověk se špatně stravuje, nemá čas se řádně stravovat, nedostupnost potravin v chudších zemích.

4 Nedostatek bílkovin = proteinová malnutrice.
Vzniká například u malých dětí živených převážně sacharidovými potravinami. Vyvíjí se během několika týdnů. Příznaky: pigmentace kůže, olupování kůže v drobných šupinkách nebo ve větších cárech, řídnutí vlasů, celková apatie, nechutenství. Vede k psychomotorické a mentální retardaci. Deficit železa (Fe) - celosvětově nejrozšířenější. Projevuje se chudokrevností (nedostatek červených krvinek), slabostí, snížením mentální i fyzické výkonnosti, zvýšenou náchylností k infekcím. Nejvíce ohrožené jsou děti kolem 2 let věku, ženy v těhotenství a vegani. Deficit jódu (I) - nejtěžším projevem endemický kretenismus, který například ve střední Africe doslova ničí celou populaci. Zdrojem jódu je kuchyňská sůl. Obrázek: Obrázek:

5 Obezita Vzniká dlouhodobou nerovnováhou mezi nadbytečně přijímaným množstvím energie a energetickým výdejem. Je ovlivněna i poruchou hormonální rovnováhy organismu, těhotenstvím, stresem a poruchami regulace v CNS. Velmi rozšířená v USA západních zemích, včetně ČR. Čím je obezita způsobena? Nadměrným příjmem sacharidů – tzv. obezita „chudých“. Kupují se levné potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Nadměrným příjmem potravin – tzv. obezita „bohatých“. Příliš mnoho jídla (maso, tuky, málo pohybu). Zdravotní dopady obezity Vysoký krevní tlak, cukrovka, ucpávání a neprůchodnost cév, dušnost, únava, pocit zimy, nadměrné zatěžování a opotřebení nosných kloubů, kožní onemocnění, zažívací obtíže.

6 Rozložení tuku v těle obézního člověka.
Obrázek: Rozložení tuku v těle obézního člověka. Obrázek:

7 Obrázek: http://said-fartat.blogspot.com

8 Mentální anorexie Vzniká při opakovaném, úmyslném a nadměrném omezení příjmu potravy nebo střídání přejídání a omezování příjmu. Onemocnění postihuje především mladé dívky a ženy. Příčinou je přehnaná obava z přibývání na hmotnosti, dokonce i ve stavu podvýživy. Jde o psychickou poruchu nepřiměřeného vnímání vlastního těla. Příznaky onemocnění Snížení pocitu hladu, pokles hmotnosti, absence třech po sobě jdoucích menstruačních cyklů, poruchy žláz s vnitřní sekrecí, metabolické změny, fyzická aktivita až hyperaktivita. Onemocnění může skončit smrtí. Faktory vzniku Biologické, psychické, sociální. Léčba je zdlouhavá a obtížná, je nutná psychiatrická léčba, výživa slouží jako doplněk léčby.

9 Mentální anorexie u modelek
Obrázek: Obrázek: Obrázek:

10 Mentální bulimie Je někdy označována jako „vlčí hlad“. Mentální bulimie je onemocnění, při kterém dochází k opakovaným záchvatům přejídání, s následným pocitem viny, uměle vyvolaným zvracením a používáním projímadla. Obrázky:

11 Mentální bulimie Koho onemocnění postihuje?
Postihuje 1-3 % dívek nejčastěji ve věku 13 – 18 let, u kterých se projevuje impulzivita, zlost, emoční labilita, sklon k sebevraždám, krádeže. Zřídka se objevuje i u mužů. Toto onemocnění se často objevuje spolu s anorexií. Léčba Bulimie se léčí pomocí psychoterapie. Nutná pevná vůle a disciplína. Při častém zvracení dochází k naleptání zubní skloviny, což vede větší tvorbě zubního kazu v oblasti krčku zubu.

12 Obrázek: http://finalfantasyfanclub.blog.cz/1011/obrazek-vlk-a-kralik
KONEC Obrázek:


Stáhnout ppt "Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:"

Podobné prezentace


Reklamy Google