Shoda přísudku s podmětem VY_32_INOVACE_03-31 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.2 Podstatná jména – vzory rodu ženského a skloňování Název sady:
VY_32_INOVACE_03-05 Ročník: 6.,7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Přívlastek II VY_32_INOVACE_03-28 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM Co už známe Na houby Po dešti v lese, v doubí sbíráme zrána.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_29_Číslo.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Název školy: Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny Autor:
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Věta jednočlenná, dvojčlenná, větný ekvivalent
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Procvičování podstatných jmen II.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2013
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Digitální učební materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu mužského
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
DOPLNĚK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_23CJ_4_SLOV2
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psaní i/y v minulém čase
Autor: Mgr. Jana Šulcová
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ČESKÝ JAZYK ŽIVOTNÁ A NEŽIVOTNÁ PODSTATNÁ JMÉNA RODU MUŽSKÉHO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Rod podstatných jmen Mgr. Iveta Vališková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
ROZBOR VĚTY JEDNODUCHÉ
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Předmět VY_32_INOVACE_03-24 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Shoda podmětu s přísudkem
Transkript prezentace:

Shoda přísudku s podmětem VY_32_INOVACE_03-31 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma: Shoda Př s Po Jméno autora: Libuše Gondkovská Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Prohlubující učivo o shodě přísudku s podmětem

Shoda přísudku s podmětem Příčestí minulé a trpné

Koncovky v přísudku Koncovka přísudku se řídí rodem podmětu. Rod mužský životný – i Rod mužský neživotný – y Rod ženský – y Rod střední - a

Doplň správnou koncovku Řízky se smažily. Učitelé se zlobili na žáky. Dvě veverky skákaly po stromech. Ruce se mu chvěly úzkostí. Lodi odpluly s nákladem písku. V bazénu plavaly zlaté rybičky. Lidé postávali kolem. Rodiče se vrátili z divadla. Žaluzie v oknech byly spuštěny. Na startu stáli jezdci. Z potoka už vymizeli raci. Namrzlé cesty byly nebezpečné. Oblohu křižovaly blesky. Během teplých dní vylézali hadi. Minuty se nekonečně vlekly.

Obtížnější příklady shody Př s Po Dni – dny-y Oči, uši-y My, vy, oni-i Děti-y Draci-i Koně, rodiče, lidičky-i Panáci/panáky-i/-y Dni (dny) ubíhaly. Oči se jí leskly. Vrátili se. Děti se smály. Draci se vznášeli v povětří. Koně běhali na louce. Panáci stáli na louce. Panáky stály na louce.

Doplň koncovku. Oba ledoborci provázeli konvoj lodí. Oči jí zářily. Po louce běhali černí koně. Slanečci nám nechutnali. Ledoborce připluly do přístavu. Ukazatele směru byly poškozeny. Strašáci v poli cinkali sklíčky. Po obloze pluly nadýchané beránky. Hadroví panáci sloužili jako terče. V chladícím boxu byli čerství sledi. Uzenáče silně voněly. Lidičky, co jste to dělali? Rodiče se na nás nezlobili. Všechny děti rychle přiběhly.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Je-li jeden ze členů podmětu v rodě mužském životném, píšeme v přísudku – i. Závodníci i jejich motorky budili pozornost. Není-li, píšeme – y. Talíř a lžíce ležely na stole. Je-li v podmětu několik jmen rodu středního a alespoň jedno je v jednotném čísle, píšeme – y. Kotě a kuře zůstaly na dvoře samy.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Následuje-li podmět za přísudkem, je možná shoda podle nejbližšího jména. Na koncert šli žáci i žákyně. Na koncert šly/šli žákyně i žáci. Večer šli otec i matka do divadla. Večer šel otec i matka do divadla.

Doplň koncovky: Michala i Honza dostali od rodičů peníze. Na pouť šli/y dívky a Honza. Ve strašidelném zámku se objevovali kostlivci a všelijací strašáci. Nepříjemný dojem zaplašily/i jízdy na kolotoči a cvičení medvědi. Ve výběhu běhaly/i lvice a lvi. Zájemce o prohlídku si rozdělili průvodci a průvodkyně. Rozsypané zrní zobaly/i slepice i kohouti. V úzkém průjezdu se tísnili jezdci na kolech, auta i autobusy. Domů se vrátily/i naše výletnice a výletníci až večer.

Použité zdroje: HORÁČKOVÁ, Miroslava, et al. Český jazyk pro sedmý ročník ZŠ. Havlíčkův Brod : Alter, s. ISBN MARTINCOVÁ, Olga, et al. Pravidla českého pravopisu. Praha : Pansofia, s. ISBN