Proměny manželského vztahu v prereprodukčním, reprodukčním a postreprodukčním období. MANŽELSKÁ A RODINNÁ PORADNA BETHESDA BRNO Josef Zeman 1Proměny manželského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
UČENÍ.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Dětský klub Malý drak.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Děti odsouzených rodičů
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Právo sociálního zabezpečení
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
NABÍDKA ŠKOLENÍ CE 2017 / 18 Q2.
Transkript prezentace:

Proměny manželského vztahu v prereprodukčním, reprodukčním a postreprodukčním období. MANŽELSKÁ A RODINNÁ PORADNA BETHESDA BRNO Josef Zeman 1Proměny manželského vztahu

Psychologicky končí reprodukční období zhruba ukončením povinné školní docházky nejmladšího dítěte. Důvodem změny je obvykle potřebnost dalšího osobnostního rozvoje manželů, ale též nové oživení manželského vztahu – partnerství by mělo opět převládnout nad rodičovstvím. PŘ1: Fáze investic do individuálního rozvoje osobnosti v profesní, sportovní nebo duchovní oblasti. Fáze nových investic do vztahové oblasti. Kritické období nutného začátku této fáze (55-60 let) Postreprodukční období (cca let) 2 Proměny manželského vztahu

Do poradny přicházejí 48letí manželé - vysokoškoláci, úspěšní zaměstnanci i podnikatelé, bohatí, vážení pro svoji serióznost. Jejich 3 děti jsou na vysoké a střední škole. Manželé se rozchází proti vůli muže.Ten zdůrazňuje svoji angažovanost pro rodinu i angažovanost pro druhé. Je pracovitý, úspěšný, dobře si rozumí s dětmi, manželce vždy nabízel pomoc v domácnosti, ovládá všechny domácí práce, nekouří, nepije, není agresivní, není lakomý. Nezištně pracuje ve skautingu. Paní odchází k milenci po té, co několik let upozorňovala pána, že postrádá více zájmu z jeho strany, více porozumění pro její obtíže a starosti, více schopnosti se odpoutat od úmorné všednosti. Doslova říká, že žila celý život s uspěchaným, neustále zamyšleným, studeným čumákem. Připadá si, že je mu vlastně neustále na obtíž, téměř nikdy nesplnila na 100% jeho očekávání. Když ho začala důrazněji varovat, že to nevydrží, začal se urážet a upadat do depresí, postupně začal vyhrožovat sebevraždou. "Nejsem schopen bez Tebe žít, oběsím se". Tehdy se paní rozhodla odejít a našla si nový vztah. Považuje svoje jednání za čestné a spravedlivé, řadu let, jak říká doslova, žebrala o lásku. Pán se též považuje za čestného a spravedlivého, za oběť svévole ženy, je přesvědčen, že vše dělal pro rodinu, pro její dobré jméno a její dobré zabezpečení.V párové terapii se daří oběma nabídnout pokus o korekci vlastního vidění problému, pán postupně připustí, že bylo možné, že jej paní milovala mnoho let i za situace, kdy její lásku na úrovni prožitku neopětoval. Paní připustí, že je možné, že pán není všestranně úspěšný primárně kvůli tomu, že chce vyniknout nad druhé, ale kvůli tomu, že má velmi rád svojí rodinu a dělá to pro ní. Připustí, že děti si toho cení a váží si ho. Po třech měsících úspěšného upevňování těchto nových postojů došlo k prudkému konfliktu, vynořily se staré rány a paní definitivně odešla.

Změna základu vztahu – mateřství (otcovství) může být a je často u žen silnější než partnerství. Reálně vysoké nároky pro oba – navzájem však jeden náročnost rodičovství pro druhého nechápe. Náročnost období může být kompenzována uspokojením z raného i pozdějšího rodičovství. Význam tohoto fenoménu pro obtížné manželské vztahy. Průběh reprodukčního období (od 0 prvního do 15ti let posledního dítěte). 3 Proměny manželského vztahu

Instinktivní základ rodičovství. Mužská varianta instinktivního rodičovství. Fenomén „nový otec“ - sociologické dělení podle obsahu role versus psychologické dělení podle nabídky vztahu. Nezbytné a fakultativní investice do vztahu. Začátek reprodukčního období - osudová doba každého manželství (obecné domluvy pokud možno před svatbou) 4 Proměny manželského vztahu

Změna postoje - nutnost vědomého opuštění úvah o vhodnosti a úspěšnosti proběhlé volby partnera. Zásadní důležitost období přetrvávající nebo prohloubené zamilovanosti. Nároky na druhého a způsoby přípravy na blízkou budoucnost. Oprávněnost nátlakových metod? Hra na opravdové rodiče, význam zkoušení budoucích rolí – snaha o dělbu oblastí autority. Nároky začátku reprodukčního období v manželství (od svatby do předškolního věku dítěte) 5 Proměny manželského vztahu

Dvojí smysl známostí – kultivace vztahového chování a hledání vhodného partnera pro budoucnost. Možnosti vzájemného poznání. Potřeba postupného rozvoje schopnosti i při zamilovanosti vnímat druhého reálně. První kroky k budování budoucího stabilního vztahu. Souvislost mezi známostí a manželstvím. 6 Proměny manželského vztahu

Prožívání vztahu a vztahové chování. Tolerance ve vztahu. Co jsou psychologické tresty. Nátlak versus získávání. Důvěra versus zevšeobecněná zkušenost. Oblasti budování vztahu 7 Proměny manželského vztahu

Pro mladého muže je postupně velkým objevem, že není tak důležité růst ve výkonnosti, atraktivnosti, ale dokonce ani ne v osobní ctnosti, jako růst ve schopnosti chovat se nezištně vztahově. Mladí muži stojí v tomto období před úkolem naučit se vztahovému chování. 8 Proměny manželského vztahu

Bezpečné, nezávazné a samozřejmě nesexuální známosti mezi 16ti a 23ti roky tuto důležitou a nutnou dovednost správné volby rozvíjejí. Když se aktivita ve vztahové a erotické oblasti mladým ženám nedaří, nejsou schopné, zhruba po 24 roce věku rozlišit perspektivní a neperspektivní vztah a volí nečekaně často problematického životního partnera. 9 Proměny manželského vztahu

Děkuji za pozornost! 11 Proměny manželského vztahu