Lidská společnost digitálního věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Advertisements

Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Marketing. nástroje marketingu mix 5P product – produkt product – produkt price – cena (prodej) price – cena (prodej) place – distribuce (pozice) place.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
2 Marketingové koncepce
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Výkaz zisku a ztráty - příklady
Odkud se berou peníze v rozpočtu
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Digitální učební materiál
Podpora v nezaměstnanosti
Místní rozpočtové jednotky
Zavádění nového produktu na trh
Měnová soustava, měnová politika
Inovace a regionální rozvoj
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Abeceda Mikroekonomie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Cena (druhy, změny) Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Digitální učební materiál
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Hospodářský cyklus VY_32_INOVACE_40_814
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Katedra veřejné ekonomie
Zdroje financování majetku - PASIVA
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Transkript prezentace:

Lidská společnost digitálního věku Ivo Vašíček

Současný stav Lidé i stát jsou řízeny finančními institucemi Příjmy státu závislé na mzdách (cca 700 miliard Kč) Produktivita práce roste (v ČR vzrostla 3x za 15let) Produkce roste a mzdové náklady klesají Saturace akumulace kapitálu -většina zisků pochází z finančních operací Ekonomika produkuje přebytek, přesto se zadlužujeme Hrubý zisk v ČR přes 900 miliard Kč Přebytek obchodní bilance přes 350 miliard Kč Lidé i stát jsou řízeny finančními institucemi 81,39 mld. na dani ze mzdy (bez OSVČ a kapitálových výnosů)191,89 mld. na DPH366,82 mld. na sociálním pojištění53,61 mld. na spotřební dani z alkoholu a tabáku - zdroj

Odstranění paradigmat Nezaměstnanost je problém, musíme ji snížit Trh nepotřebuje žádné další zboží, nepotřebuje ani další práci S rostoucí produktivitou (robotizace) bude potřeba lidské práce stále klesat Pracující neuživí důchodce, musíme zvýšit porodnost Lidé spotřebovávají zboží a služby, nikoliv peníze Produktů je přebytek, chybný je systém přerozdělování Pracujících je přebytek (PRO KOHO BY VYRÁBĚLI TI DALŠÍ LIDÉ?) Peníze jsou prostředkem, ale nyní nám vládnou

Fungování společnosti Finanční systém (tisíce manažerů) podřizuje svým tržním pravidlům státy i lidi Maximalizace podnikových zisků (EBIDDA) Maximalizace investičních zisků (ROI) Důsledky Rychlejší akumulace kapitálu Nepřetržitá optimalizace – pokles mzdových nákladů transfer nákladů z výroby do prodeje a marketingu (náklady na výrobu jsou menší než náklady na konkurenční boj) a dalších služeb (náklady na právníky jsou větší než náklady na výzkum) Pokles poptávky a tržeb – omezování výroby OMEZOVÁNÍ PŘÍSTUPU KE ZDROJŮM KVŮLI TVORBĚ ZISKU

Trh musí být podřízen lidem O rozsahu ekonomických práv musí rozhodovat zástupci lidí, nikoliv korporací, jak je tomu dnes Lidé musí mít možnost NEZÚČASTNIT se boje o zisk – současný systém lidi nutí soutěžit a bojovat o zdroje, přitom dnes máme přebytek zdrojů Lidé spotřebovávají zdroje a nespotřebovávají peníze. Řízením oběhu peněz je řízen i přístup ke zdrojům Nezapomeňme však, že motivace ziskem je zatím nejúčinnější motivací k produkci zdrojů na jejichž dostatku je náš příjem závislý.

Možná řešení sociálně tržní stability Sociální oblast – VŠEOBECNÝ NEPODMÍNĚNÝ PŘÍJEM Zdroj financování – kvantitativní uvolňování + korporátní daně Důchody = VZP + příplatek ze zaměstnaneckého pojištění Veřejná správa spotřební daně – segmentované (auta, drogy, energie,..) účelové daně – infrastruktura daně ze zisku – segmentově (kapitálové výnosy, průmysl, ICT,..)- nástroj společenskoekonomické strategie Majetkové daně – nulové pásmo a progresivní Daně z příjmu – důchodové zajištění, nejlépe však 0

Podmínky realizace Evropská shoda Evropský nepodmíněný příjem Podřízení ECB veřejným zájmům Přechod na spotřební daně místo DPH Strukturované a transparentní daně – evropská, státní, krajská, obecní