Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
Advertisements

Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kyselina jablečná, vinná
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Změny skupenství látky
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.06_VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál VY_52_INOVACE_04_ Organické látky
Písemné dělení jednociferným dělitelem
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Různé podmínky života na Zemi
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_103_ Plody dužnaté
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace
Prezentace – výklad učiva
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny II. Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Deriváty uhlovodíků/Karboxylové kyseliny Vytvořeno:

Kyselina citronová kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová V přírodě se vyskytuje v ovoci a zelenině. Průmyslově se používá se jako konzervační látka E330.

Kyselina benzoová Nejjednodušší aromatická karboxylová kyselina. V přírodě se vyskytuje ve švestkách, anýzu, brusinkách. Používá se jako konzervant E210, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Potraviny s tímto konzervantem nesmí děti do 3 let.

Nasycené mastné kyseliny Mají v molekule pouze jednoduché vazby. Vyskytují se v potravinách živočišného původu - máslo, sádlo… Kyselina palmitová CH 3 (CH 2 ) 14 COOH Kyselina stearová CH 3 (CH 2 ) 16 COOH Zvyšují riziko obezity a hladiny cholesterolu v krvi. Používají se v kosmetickém průmyslu.

Nenasycené mastné kyseliny Mají v molekule násobné vazby. Vyskytují i v rostlinných olejích, rybím mase, oříšcích, semenech… Kyselina olejová Kyselina linoleová (Omega 3 MK) Kyselina linolová (Omega 6 MK) Tyto tuky mají pozitivní vliv na srdce, cévy, činnost mozku, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby, podporují imunitní systém.

Rozd ě l potraviny do sloupe č k ů podle výskytu v tvém jídelní č ku. často občas ryby sladkosti uzenina oříšky čokoláda ovoce a zelenina mořské plody máslo a sádlo

Metodický postup Prezentace slouží k výkladu nové látky. U kyseliny citronové a benzoové uvedeme vzorec, výskyt v přírodě a použití jako konzervantů. U nasycených mastných kyselin zmíníme přítomnost pouze jednoduchých vazeb, výskyt a rizika spojená s nadměrnou konzumací. Vysvětlíme rozdíl u nenasycených mastných kyselin. Uvedeme některé z nich, jejich výskyt a význam pro organismus člověka. Na závěr žáci vyberou potraviny, které by se v jejich jídelníčku měli vyskytovat často a výjimečně.

Použité zdroje Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: