Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_52_INOVACE_13_ČJ_Vyjmenovaná slova po S a jejich význam - 1 Téma Číslo projektu: Anotace ČJ 3 CZ.1.07/1.4.00/ Vyjmenovaná slova po S názorně – syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat. Společná diskuze nad různými významy slov. Mezipředmětové vztahy.

2 syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat
Vyjmenovaná slova po S a jejich význam 1. část syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat

3 Všechna vyjmenovaná slova po S
syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat, sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat Dnes si probereme význam prvních vyjmenovaných slov po S.

4 Co znamená slovo SYN? Potomek mužského pohlaví Co naučil tatínek tebe?
Ty jsi syn svých rodičů. Tvůj tatínek je syn tvého dědečka, dědeček je tatínkův otec. Tatínek může naučit svého syna spoustu věcí. Co naučil tatínek tebe?

5 Co znamená slovo SYTÝ? Dostatečně najedený, sytá (plná) barva
Obrázek pastelek je nakreslený sytými barvami. Člověk se po jídle cítí nasycený (nemá už chuť na další jídlo, je plný). Pozor – nasytit se neznamená přejíst se! Víš, jaké potraviny tě dokážou rychle nasytit? A které z nich jsou zdravé?

6 Co znamená slovo SÝR? Mléčný výrobek
Máme mnoho druhů sýrů – měkký, tvrdý Ementál, parmazán… Sýr je zdravý, hodí se výborně na snídani i svačinu. Jaké zvířátko má moc rádo tvrdý sýr? Najdeš ho i ve vyjmenovaných slovech po M…

7 Co znamená SYROVÝ? Jídlo, které není uvařené ani upečené, v původním stavu Syrové jíme především ovoce a zeleninu. Jakou zeleninu a ovoce znáš? Co ti chutná nejvíc? POZOR! Syrové jídlo je nutné VŽDY nejdříve pořádně omýt!

8 Co znamená slovo SYCHRAVÝ?
Vlhké počasí K sychravému počasí patří mlhy, déšť i deštníky. V jakém ročním období se sychravé počasí vyskytuje hodně často?

9 Co znamená slovo USYCHAT?
Schnout následkem nedostatku vody (sucha) V létě nám na sluníčku dobře usychá prádlo. Následkem sucha schne obilí i strom. Usychají různé okrasné kytičky, trávy, léčivé bylinky. Kytičky a trávy pak využíváme na ozdobu bytu, bylinky dáváme do jídla, nebo nám pomohou, když jsme nemocní. Znáš nějakou léčivou bylinku?

10 Malé opakování, všechna vyjmenovaná slova po S
syn, sytý, sýr, syrový, sychravý, usychat, sýkora, sýček, sysel, syčet, sypat Zkus sám vysvětlit význam prvních vyjmenovaných slov, které jsme dnes probrali.

11 Zdroje: Nasycená dívka: BERGMANN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Ostatní obrázky:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google