Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.15_estery Název: Estery Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Deriváty uhlovodíků/Estery Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 estery Tato reakce se nazývá esterifikace.
Vznikají reakcí karboxylové kyseliny s alkoholem. Vedlejším produktem je voda. karboxylová kyselina ester alkohol ethylester kyseliny octové kyselina octová ethanol Tato reakce se nazývá esterifikace. Voda vniká odštěpením H z alkoholu a OH z kyseliny.

3 Některé estery jsou příjemně vonící kapaliny.
Používají se jako vonné esence. k. mravenčí + ethanol k. octová + pentan-1-ol + oktan-1-ol k. máselná + ethanol + pentan-1-ol k. benzoová + ethanol

4 Velký význam mají estery bez vůně.
Estery mastných kyselin s glycerolem tvoří tuky, vosky a oleje. Methylestery nenasycených mastných kyselin rostlinného původu jsou součást bionafty. Jaký má význam používání bionafty?

5 Estery se používají i v lékařství.
Kyselina acetylsalicylová je ester obsažený v Acylpyrinu, Aspirinu, Anopyrinu … Ester kyseliny dusičné a glycerolu nazýváme nitroglycerin. Víš k čemu se tento ester využívá?

6 Na co se používá nitroglycerin?
Co je to esterifikace? Co je vedlejším produktem esterifikace? reakce kyseliny s alkoholem alkohol reakce zásady s alkoholem oxid reakce kyseliny a zásady voda Na co se používá nitroglycerin? Proč se využívají estery v potravinářství? výbušniny kvůli vůni potravinářství dodávají lesk lékařství jsou stabilizátory


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google