Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Člověk a příroda/Chemie
Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Ročník: 8. Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.8.06 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova Derivát, kyselina, karboxylová skupina

3 anotace Prezentace VIII.
Druh materiálu: Prezentace Třída: VIII. Pomůcky: Inovace: Materiál slouží k výuce, k zápisu do sešitu a podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektovala všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřila ve výuce a provedla o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Autor: Mgr. Růžena Koubová

4 složitější karboxylové kyseliny
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků

5 opakování ethanová methanová Zakroužkuj karboxylovou skupinu:
-NH OH NO COOH Podtrhni vlastnosti karboxylových kyselin: kapaliny, žíravé, plyny, zbarvené, těkavé, mají štiplavý zápach, voní po mandlích, jedovaté, nebezpečné pro životní prostředí, bezbarvé, karcinogenní Napiš systematický název daných kyselin: OCTOVÁ MRAVENČÍ …………………… ethanová methanová

6 DALŠÍ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Kde se s nimi můžeme setkat?

7 Karboxylové kyseliny v domácnosti
KYSELINA CITRÓNOVÁ KYSELINA BENZOOVÁ KYSELINA ŠŤAVELOVÁ KYSELINA MLÉČNÁ KYSELINA MÁSELNÁ

8 Kyselina citrónová vlastnosti:
výskyt: použití: bílá, krystalická látka,rozpustná ve vodě ovoce a zelenina konzervační látka, E 330 (dochucování nápojů)

9 Kyselina benzoová vlastnosti: výskyt:
použití: rizikovost: bílá, krystalická látka, ve vodě špatně rozpustná pryskyřice některých stromů (zvaná benzoe) E 210 (konzervační látka) – hořčice, nápoje v lékařství – léčba kožních infekcí mírně dráždivý účinek - nesmí ji konzumovat děti do 3 let

10 Ostatní kyseliny v domácnosti
Kyselina mléčná použití: vzniká mléčným kvašením (v sýrech, při kysání zelí a okurek) v těle vzniká při anaerobní činnosti svalů – při větší zátěži pekařství, pivovarnictví (E270) antiseptické vlastnosti (ústní vody, masti)

11 Ostatní kyseliny Kyselina šťavelová vlastnosti: použití:
Kyselina máselná výskyt: v kyselém ovoci a zelenině (jahody, špenát), v rostlinách (šťovík) bílá, krystalická látka, rozpustná ve vodě, zdraví škodlivá v textilním průmyslu, k čištění skvrn. olejovitá, nepříjemně páchnoucí kapalina v potu, ve žluklém másle

12 Vyšší mastné kyseliny mastné vyšší nerozpustné ve vodě
součást živočišných tuků a rostlinných olejů mastné mají vysoký počet uhlíků v molekule vyšší nerozpustné ve vodě kyselina olejová kyselina palmitová kyselina stearová

13 Vyšší mastné kyseliny Kyselina olejová Kyselina palmitová
Kyselina stearová nezbytná pro život člověka (vitamin F) C17H33COOH pevná látka, získává se z kokosového oleje C15H31COOH pevná látka, získává se z loje C17H35COOH

14 POUŽITÍ VYŠŠÍCH MASTNÝCH KYSELIN
potravinářství kosmetika – výroba krémů, mýdel, sprchových gelů (označení stearic acid) výroba svíček (stearová a palmitová) výroba pracích prostředků

15 Procvičování – spoj správně pojmy
KYSELINA CITRÓNOVÁ KYSELINA BENZOOVÁ KYSELINA PALMITOVÁ KYSELINA MLÉČNÁ KYSELINA MÁSELNÁ KYSELINA OLEJOVÁ KYSELINA STEAROVÁ KYSELINA ŠŤAVELOVÁ KOKOSOVÝ OLEJ E 330 ŠPENÁT, ŠŤOVÍK VITAMIN F HOŘČICE C17H35COOH ŽLUKLÉ MÁSLO KYSANÉ ZELÍ

16 Citace a zdroje Obrázky: http://office.microsoft.com
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Koubová.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google