Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy Téma: Ekosystémy Datum tvorby: říjen 2012 Číslo projektu: OP VK

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Digitální učební materiál slouží k zopakování učiva o ekosystému. Žáci si zopakují základní informace o živé a neživé přírodě a jaké znají druhy ekosystému. Podle textové nápovědy určují o jaký ekosystém se jedná. Správná odpověď se zobrazí po kliknutí. Pomocí interaktivního pera pak vybírají vhodný obrázek. Druh učebního materiálu: Prezentace Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání žáků s LMP, II.stupeň Cílová skupina: 11 – 12 let

3 Ekosystémy dělíme na: přírodní: umělý: les řeka potok louka bažina
moře rybník vodní nádrž pole sad, vinice zahrada park město

4 ŽIVOU: NEŽIVOU: sůl beruška hvězdy bakterie kopretina voda zajíc písek
Ekosystém nebo tzv. společenstvo je ucelená část přírody, která je zároveň součástí ostatní přírody. Skládá se ze složky živé a složky neživé. Rozděl uvedené příklady na složku: ŽIVOU: NEŽIVOU: sůl beruška hvězdy bakterie kopretina voda zajíc písek modřín kámen kyslík hřib vrabec konvalinka

5 ekosystém LES Živou složku tvoří především stromy a to jehličnaté nebo listnaté. Je zdrojem potravin pro mnohé živočichy. Můžeš zde najít houby, borůvky, maliny a další. V tomto ekosystému žije mnoho ptáků, lišky, srny nebo divoká prasata. Tento ekosystém řadíme mezi přírodní.

6 ekosystém RYBNÍK Tento ekosystém je určen především pro ryby a obojživelníky. V jeho okolí žijí také čápi, kachny a husy, vážky a komáři. Na jeho okraji často vidíme růst rákos a na hladině lekníny. Tento ekosystém vytvořil člověk.

7 ekosystém LOUKA Neživou složkou tohoto ekosystému je především půda, která se vyznačuje rozmanitým rostlinstvem. Najdeš zde sedmikrásky, pampelišky, jitrocel, kopřivy, jetel nebo pryskyřník. Potravu zde najdou hlavně včely a motýli. Žijí zde mravenci, hlemýždi, žížaly, hraboši nebo myšky.

8 ekosystém ŘEKA Tento ekosystém je rovněž určen pro ryby, ale je přírodní. Ve vodě můžeš zahlédnout pstruhy nebo štiky, v okolí žijí obojživelníci. Okolí je bohaté na rostliny.

9 ekosystém MĚSTO Tento ekosystém je uměle vytvořený člověkem. Okolí tvoří domy a silnice. Hlavním živočichem je sám člověk, který zde zakládá parky nebo sady. Můžeš zde vidět holuby, vrabce, psy a kočky.

10 ekosystém POLE Umělý ekosystém, který slouží člověku především jako zdroj potravy. Neživá složka je půda, na které se nejčastěji pěstují obilniny. Žijí zde myši, hraboši, je úkrytem pro koroptve a bažanty.

11 Použité zdroje: kliparty – office. microsoft. com POSPÍŠIL, Ervin
Použité zdroje: kliparty – office.microsoft.com POSPÍŠIL, Ervin. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CZECH WIKIPEDIA USER PACKA. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy"

Podobné prezentace


Reklamy Google