NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_18_Sebepojeti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 06 – Osobnost a temperament NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Mladší školní věk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Obchod, trh Základy hospodaření.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základy automatického řízení 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
POTŘEBY DUM _13.
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Základní informace o poskytovateli
Faktory ovlivňující poznávání osobnosti
City DUM_15.
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Andragogika Vzdělávání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Psychologie test.
Psychologie pro učitele 4.přednáška
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
OSOBNOST.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Centra kolegiální podpory
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_18_Sebepojeti TÉMA SADY: ZSV pro 1.a 2. ročník SŠ ROČNÍK: 1. ročník DATUM VZNIKU: Květen 2013 AUTOR: Mgr. Irena Hanzalová Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Hanzalová

Anotace Materiál zpracovává téma „Sebepojetí“, především se zaměřením na koncepci E. Eriksona. Kromě teorie obsahuje prezentace i doplňující otázky, shrnující cvičení a na konec hru, při které žáci konfrontují své sebehodnocení s hodnocením ostatních. Hru je dobré realizovat v samostatné hodině, aby na ni byl dostatek času. Hodnocení z výuky: Žáky baví především poslední cvičení na poznání sebe a toho, co si o nich myslí ostatní. Aktivita probíhala celou jednu vyučovací hodinu. Teorie před samotnou Eriksonovou koncepcí je poněkud náročnější, použitelná spíše pro gymnázia.

Seberegulační vlastnosti osobnosti Sebepojetí, sebehodnocení, sebepoznání, sebereflexe, sebevědomí

Sebepojetí = souhrn představ a hodnotících soudů, které člověk o sobě chová = představa sebe sama, na které se podílejí složky poznávací, smyslová a citová Obraz JÁ vzniká a vyvíjí se v interakci jedince se světem (zobecňujeme zkušenosti sami o sobě + vnímáme reakce a hodnocení okolních lidí)

William James považován za zakladatele psychologie Já rozlišil dva aspekty Já: 1) Podmětný vztah - Já jako subjekt – člověk sám sebe prožívá jako JÁ (mluvnicky 1.pád), okolní svět vnímá jako objekt. Já je vnímající, hodnotící, rozhodující, činící 2) Předmětný vztah - Já jako objekt duševní činnosti, sami sebe vnímáme, hodnotíme, zdokonalujeme (sebe, sobě,..) = sebepojetí

2 typy JÁ 1) Tělesné (somatické) JÁ - vědomí fyzické odlišnosti od vnějšího prostředí novorozenec - zpočátku neodlišuje vlastní tělo od vnějšího světa kojenec – od 6 měsíců začíná vnímat matku jako samostatnou bytost, odlišnou od ostatních lidí Vliv na rozlišení JÁ a Ne-JÁ má: rozvoj a integrace vnímání z povrchu i nitra vlastního těla postupně se rozvíjející motorika a pocity při manipulaci s dítětem jinou osobou Informace o vlastním těle jsou uchovány v paměti; vzniká tzv. tělové schéma čili obraz vlastního těla (jedná se o významný aspekt osobnosti) Člověk zaujímá ke svému tělu a jeho částem určité postoje (spokojenost x nespokojenost - pocity méněcennosti → mentální anorexie apod.)

2) Psychické JÁ (vědomí sociálního JÁ) vědomí jedinečnosti a odlišnosti od ostatních (jsem jiný než ostatní) a časové kontinuity, resp. identity (jsem to stále já, i když se měním, rostu, stárnu) K vlastnímu sebepojetí dítě dospívá přibližně mezi rokem života. Zdrojem tohoto vědomí jsou sociální zkušenosti (pro okolí je dítě jedinečné a odlišné) a vnímání sebe sama jako jedinečné sociální bytosti s určitými vlastnostmi (sebereflexe) Důležitým faktorem je i křestní jméno dítěte.

Prostřednictvím sebepojetí si člověk sám o sobě činí určitý obraz, více či méně správný. K tomuto obrazu má vztah hodnotící, je mu zároveň i určitou výzvou, zdrojem budoucí motivace (takový bych chtěl být), uvědomuje si své možnosti dosáhnout určitého výsledku vlastní snahou. Zpočátku jsou nejvýznamnějším činitelem ve formování sebepojetí rodiče (vidíme se tak, jak nás vidí oni) Obraz o sobě ovlivňují i společenské stereotypy (co se od jedince očekává mu je druhými sdělováno na základě pohlaví, národnosti, vrstvy, věku,…). Sociální role, kterou člověk v určité situaci zaujme patří k jeho sebevymezení.

Kontrolní otázky 1. Co představuje u člověka psychické, co fyzické „JÁ“? 2. Jakým způsobem je možné zjišťovat, co si o nás myslí ostatní? 3. Jak ovlivňuje hodnocení ostatních vaše vlastní sebehodnocení? 4. Stalo se vám někdy, že jste ostatní hodnotili např. podle vzhledu či prvního dojmu a pak zjistili, že je úplně jiný, než jste mysleli? Podělte se s ostatními o své zkušenosti.

Vývoj sebepojetí (s využitím Eriksonova pojetí vývojových stádií)

Novorozenecké období: Novorozenec nemá „já“, jeho svět je chaotický, zpočátku nerozlišuje ani mezi svou osobou a okolím. Počátek „já“ je v sebekontrole a v činnosti. Doteky vlastního těla a nepříjemné pocity, které si samo působí, vytváří postupně komplex opakujících se vjemů – základ pozdějšího pojmu těla a vlastní osoby.

Mezi 12. a 18. měsícem dochází ve vývoji sebepojetí k tzv. Koperníkově revoluci  souvisí s rozvojem motoriky  Dítě si přestává „myslet“, že je středem vesmíru a začíná chápat, že i ono samo se přemisťuje v prostoru jako předměty. V dalším období se dítě učí odlišovat osoby od předmětů – stává se aktivním činitelem, osobou → JÁ Kolem 3. roku života nastává období sebeprosazování, které může mít charakter vzdoru a negativismu  JÁ se začne promítat do řečového projevu i do chování dítěte  křestní jméno se stává součástí identity  dítě chce nebo nechce udělat dělat určité věci jen proto, aby si vyzkoušelo, co dokáže prosadit Období kojence a batolete (0,5 - 3 roky) "Jsem to, co mohu svobodně dělat"

Předškolní období (3 – 6 let) „Jsem to, co mě zajímá“ věk nekonečných otázek, dítě tak hledá samo sebe a své místo ve světě, který ho obklopuje

Mladší školní věk (6 – 10 let) „Jsem to, co umím“ Sebepojetí se rozvíjí na základě srovnávání se se spolužáky Důležitou roli hraje i učitel – výchovnou roli – jak se k dítěti chová, zda jej podporuje a podněcuje, či naopak Fáze aktivity a iniciativy, která je usměrňována sociálními normami a rolemi Je patrná vázanost na názory autority Dítě je nuceno přijmout roli školáka, je hodnoceno za svůj výkon, konfrontováno s kategorií úspěch - neúspěch a porovnáváno s ostatními dětmi, opakovaný neúspěch může vést k negativnímu sebehodnocení a k pocitům méněcennosti

Období dospívání (11 – 20 let) : "Jsem to, čemu věřím" změna sebepojetí v období puberty hledání a vytváření vlastní identity, tendence hledat nezpochybnitelnou pravdu, hodnoty a ideály a ztotožnit se s nimi, touha důvěřovat blízkým lidem zvyšuje se sebekritičnost ve vztahu k vlastnímu tělu, na důležitosti nabývá úprava zevnějšku, která vyjadřuje sociální identitu, danou příslušnost k vrstevnické skupině, náhlá potřeba definovat se jako příslušník určité skupiny

Období dospělosti (cca 21 – 30): „Jsem to, co miluji“ Sebepojetí je výslednicí úspěšného či neúspěšného plnění základních životních rolí (profesní, partnera, rodiče,…) Člověk sám sebe hodnotí podle sociální prestiže profese, kterou vykonává a podle pozice, kterou zaujímá v pracovní skupině, podle úrovně uspokojování významných sociálně psychologických potřeb (potřeba lásky, uznání, pečovat o někoho,…) Předpokladem adekvátního sebepojetí je tedy láska a zaujetí pro svou profesi

Zralý věk (cca 31 – 60 ): „Jsem to, co poskytuji“ Sebepojetí závisí na tom, zda se člověk cítí užitečný pro své okolí, zda ho lidé potřebují Stáří (61 - …): „Jsem to, co po mně zůstane“ doba životní moudrosti, smíření a úvah o smyslu života, člověk žije pro své vnuky, pravnuky apod.

Přiřaď správně k sobě: 1. novorozenec 2. kojenec a batole 3. předškolní věk 4. mladší školní věk 5. dospívání 6. dospělost 7. zralý věk 8. stáří a) Jsem to, co poskytuji b) Jsem to, co miluji c) Jsem to, co mě zajímá d) Jsem to, co mohu svobodně dělat e) Jsem to, co umím f) Jsem to, co po mě zůstane g) chaos, neuvědomování si vlastního JÁ h) Jsem to, čemu věřím

Výsledky: 1.g 2. d 3. c 4. e 5. h 6. b 7. a 8. f

Návod na aktivitu Cílem hry je poznat více sám sebe a to, jak působíme na ostatní. Každý žák dostane tolik papírků s následujícími psychickými vlastnostmi, kolik má spolužáků. Je dobré jednotlivé papírky nadepsat jmény. Nejdříve se každý sám zamyslí nad tím, jaké uvedené charakteristiky si myslí, že on sám má. Poté zaškrtává na všech „svých“ papírcích charakteristiky ostatních. Je lepší je vyplňovat anonymně, protože pak se žáci neostýchají vyjádřit svůj skutečný názor na daného člověka. Když mají všichni již všechny papírky vyplněny, rozdají se tak, aby měl každý ty se svým jménem. Poté si udělají sami pro sebe vyhodnocení, jaké vlastnosti jim ostatní přisuzují a jak se to shoduje s jejich vlastním hodnocením ze začátku aktivity. Následuje diskuse nad výsledky.

Hra agresivní asertivní citlivý čestný důvěřivý empatický inspirující inteligentní komunikativní laskavý líný milý nespolehlivý odvážný optimistický otevřený pilný pomlouvačný prostořeký přátelský přímočarý přitažlivý riskující samostatný sobecký soucitný společenský spontánní starostlivý statečný štědrý tolerantní učenlivý věrný vstřícný vůdčí typ vychloubačný závistivý zodpovědný zručný živý žalobníček

Použitá literatura BALCAR, Karel. Úvod do studia psychologie. Chrudim: Mach, 1991, ISBN NEUVEDENO. NOVOTNÁ, Lenka; HŘÍCHOVÁ, Miloslava; MIŇHOVÁ, Jana. Vývojová psychologie pro učitele. Plzeň: Vydavatelství Západočeské univerzity, 1998, ISBN BLATNÝ, Marek; PLHÁKOVÁ, Alena. Temperament, inteligence, sebepojetí : nové pohledy na tradiční témata psychologického výzkumu. Tišnov: Psychologický ústav AV ČR, 2003, ISBN