ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Advent máme, svíce plane…
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Kalendář - prosinec Petr Machala.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Za dveřmi je … ZIMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Dagmar Šaflová Název:VY_32_INOVACE_M Téma:Vánoce, vánoční přání Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
VÁNOCE - RUSKO.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Riskuj-Vánoce
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3. Anotace Prezentace zahrnuje základní poznatky na téma Vánoce. Seznamuje žáky s tradicemi. Je zde prostor pro samostatnou práci s kalendářem, úkoly na doplnění textu, úkoly na procvičení základních pojmů a symbolů souvisejících s Vánocemi. Na závěr žáci luští křížovku. Očekávaný výstup Žák uplatňuje elementární poznatky o Vánocích, o rodině a činnostech člověka, o lidské společnosti, soužití a zvycích lidí. Objasní také historické důvody pro zařazení státních svátků. Žák sleduje významná data v kalendáři. Druh učebního materiálu Prezentace

Advent je předvánoční období, jehož symbolem je adventní věnec. Rozsvěcování svíček na něm znamená, že příchod Krista do života přináší světlo. Svíce symbolizují čtyři adventní neděle. Čtyři adventní neděle jsou nazývány jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Původní barva Adventu je fialová, ale nahradila ji červená.

Vánoce jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Vánoční svátky začínají 24. prosince (Štědrý den), pokračují 25. prosince (Boží hod vánoční) a 26. prosince (Štěpán). K Vánocům se pojí různé tradice – vánoční stromek, betlém, dárky, vánoční cukroví, vánočka, jmelí, rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, šupina. Štědrý den vrcholí půlnoční mší od J. J. Ryby. Vánoční období je ukončeno 6. ledna – Tři králové.

Doplň chybějící slovo: 1. Vánoce jsou oslavou narození ______ ______. 2. Vánocům předchází ______. 3. Adventní neděle jsou ______, ______, ______, ______. 4. Vánoční svátky se slaví _____, _____ a _____. 5. Večeře se skládá z _________, _________ a _________. 6. V českých zemích přináší dárky _______. 7. Štědrý den vrcholí ______ ____. 8. Vánoční období končí _____.

1. Vánoce jsou oslavou narození Ježíše Krista. 2. Vánocům předchází Advent. 3. Adventní neděle jsou železná, bronzová, stříbrná a zlatá. 4. Vánoční svátky se slaví , a Večeře se skládá z rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu. 6. V českých zemích přináší dárky Ježíšek. 7. Štědrý den vrcholí půlnoční mší. 8. Vánoční období končí 6.1.

Vysvětlete tato rčení a doplňte správná data (použijte kalendář): Chodí-li Kateřina po ledě, chodí Štěpán na blátě. ____ Na svatou Barboru saně do dvoru. ____ O svatém Mikuláši snížek často práší. ____ Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá. ____ Jak na Nový rok, tak po celý rok. ____ Na Tři krále o skok dále. ____

Chodí-li Kateřina po ledě, chodí Štěpán na blátě Na svatou Barboru saně do dvoru O svatém Mikuláši snížek často práší Svatá Lucie noci upije, ale dne nepřidá Jak na Nový rok, tak po celý rok Na Tři krále o skok dále. 6.1.

Podtrhni vánoční symboly: beránekvánoční stromek zajíček svíčka pomlázkakraslice betlém dárky mazaneccukroví Silvestrosení vánočka prskavka jmelí rybí polévkakoleda smažený kapr kuřátkošupina

beránekvánoční stromek zajíček svíčka pomlázkakraslice betlém dárky mazaneccukroví Silvestrosení vánočka prskavka jmelí rybí polévkakoleda smažený kapr kuřátkošupina

VYLUŠTĚTE

 TAJENKA O VÁNOCÍCH JSME VŠICHNI RÁDI DOMA

Archiv autora