Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/02.0012 Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (Jištění)
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceRozdělení.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceRozdělení.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceZpůsoby.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
PÁJENÍ Výuková prezentace do předmětu UOPK 2OO4 Části strojů Luděk Protivínský Pájení na měkko: Princip Pájedla Páječky Měkké pájky Měkké pájky forma Tavidla.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství.
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Spoje kolíky a čepy Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Chemické vlastnosti technických materiálů
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Obecná a anorganická chemie
KOROZE vypracovala: Ing
ZÁKLADNÍ POJMY, PŘEDEPISOVÁNÍ NA VÝKRESE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Vlastnosti dřeva jako lepeného materiálu
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Registrační číslo projektu
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené spoje

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Charakteristika pájených spojů nerozebíratelné spoje materiálovým stykem pomocí přídavného materiálu – pájky spojení nastává difúzí (prolínání) pájky a spojovaného materiálu spojované materiály se neroztavují

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Použití pro ocel, šedou litinu, barevné kovy, Al, slinuté karbidy, kovokeramické slitiny pájení SK (řezné nástroje), pájení pozink. plechů, elektrotechnika apod.

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Použití pájených spojů

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Obrázek MIG pájeného přeplátovaného spoje

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Použití pájených spojů

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výhody neporuší se mechanické, elektrické a magnetické vlastnosti pájením mohou být spojovány všechny běžné kovy, rovněž sklo a keramika mohou být spojovány konstrukční součásti s velkými rozdíly síly stěn pájecí teploty jsou značně nižší než při svařování  menší pnutí a napětí, která vznikají důsledkem rozdílných teplot pájené spoje jsou vodotěsné a také elektricky vodivé

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Nevýhody náročnost (čistota povrchu před pájením) recyklace především u pájení naměkko je dosahováno jen malé pevnosti spojů pájené spoje jsou napadnutelné korozí – vzhledem k rozdílným materiálům pájky a základního materiálu (rozdíly potenciálů) z důvodu malých tolerancí na spáry mezi materiály musí být příprava obrobku přesná

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pracovní teplota při pájení pájení naměkko s tavidlem. Pracovní teplota je pod 500°C. Použití: Nejsou-li na pevnost pájeného spoje kladeny příliš vysoké požadavky, spojení však má být těsné a dobře vodivé. Pájka nesmí být namáhána mechanicky. pájení natvrdo s tavidlem, v ochranném plynu nebo ve vakuu. Pracovní teplota je nad 500°C. Použití: na spoje s vyšší pevností. vysokoteplotní pájení v ochranném plynu nebo ve vakuu. Pracovní teplota je nad 900°C.

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Druhy pájených spojů nánosové pájení kapilární pájení (úzká spára) spárové pájení (široká spára)

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájky Jako pájky jsou používány především slitiny kovů: měkké pájky – olovo, cín, zinek tvrdé pájky - mosaz, bronz vysokoteplotní pájky – např. slitiny stříbra

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ tvary pájek: tyče, dráty, fólie, pásy, vlákna, pájecí prášek, pájecí pasty. Při pájení velkých sérií se tvar pájky přizpůsobuje pájenému místu Bod tavení pájky musí být zásadně pod bodem tavení součásti, které mají být pájením spojeny!

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Domácí výroba plošných spojů

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Tavidla tavidla jsou nekovové látky, které odstraňují oxidy z pájeného povrchu a které mají zamezovat jejich nové tvorbě na pájená místa jsou nanášena ve formě kapaliny nebo pasty zbytky tavidla je nutno po pájení odstranit, neboť by mohla způsobit korozi

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Tavidla pro pájení těžkých kovů naměkko pájecí voda – roztok chloridu zinku a chloridu amonného s obsahem kyselin, korodující, účinná teplota: 140°C …..450°C. Zbytky tavidla musí být omyty teplou vodou. Použití: na silně oxidované těžké kovy jako ocel, měď, slitiny mědi a cínu. pájecí pasta – olej, směs zinko-chloridu a chloridu amonného s organickými tuky ve formě pasty nebo jako kapalná směs, podmínečně korodující, účinná teplota: 200°C…..400°C. Zbytky se umývají ředidlem. kalafuna, organická pryskyřice – nekorodující, účinná teplota: 200°C…..400°C. Používá se jako prášek nebo v jádru pájecích drátů převážně k pájení naměkko v elektrotechnice a elektronice. Zbytky mohou na spájeném místě zůstat.

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Tavidla pro pájení těžkých kovů natvrdo F-SH 1, jsou sloučeniny bóru a fluoridů, oblast účinné teploty 550°C….800°C použití: u pracovních teplot přes 600°C, tavidlo pro stříbrné pájky F-SH 2 (borax), sloučeniny bóru, oblast účinné teploty: 750°C….1100°C použití: u pracovních teplot přes 800°C, tavidlo pro tvrdé pájky ze slitiny mědi a zinku F-SH 3, sloučeniny bóru, silikáty a fosfáty, účinné teploty přes 1000°C použití: tavidlo pro vysokotavné tvrdé pájky

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Lepené spoje

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Charakteristika lepených spojů nerozebíratelný spoj materiálovým stykem základní pojmy  adheze  koheze

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Struktura lepeného spoje 1, adherend (základní materiál) 2, adhezní zóna 3, přechodová kohezní zóna 4, kohezní zóna 5, přechodová kohezní zóna 6, adhezní zóna

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Použití spoje kovových i nekovových materiálů lepení pouzder ložisek výroba měřidel lepení obložení na kotouče spojek a brzd opravy odlitků karoserie lepení plastů, skla, dřeva

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Použití lepených spojů

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/

Výhody lepení různých materiálů dohromady snadné provedení těsnost hladký povrch

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Nevýhody nevhodné pro vyšší teploty a agresivní prostředí některá lepidla mají malou odolnost proti stárnutí pro menší zatížení

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Konstrukční zásady malá spára cca 0,1mm větší tloušťka spáry = menší pevnost spoje co největší styková plocha obr.47 str. 56 lepidla na bázi epoxidové a formaldehydové pryskyřice – pro kovy lepidla na bázi syntetických kaučuků – pro nekovové materiály

Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Zdroje grp.com/files/content/image/valcovy_lepeny.jpg OC/HTML/How_to_make_PCB/Pistolka_Pajeni_Big.jpg