Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Spoje hřídele s nábojem a materiálovým stykem
OB21-OP-STROJ-SPS-TRE-M-2-004

3 Spoje hřídele s nábojem a materiálovým stykem
Patří mezi nerozebíratelné spoje Spoje svařované Spoje lepené Spoje pájené

4 Svařované spoje hřídele s nábojem
Výhody spoje: nerozebíratelný spoj dlouhodobá trvanlivost spoje vysoká pevnost nízká spotřeba materiálu Nevýhody spoje: změna vlastností a struktury materiálu v okolí spoje vznik vnitřních pnutí a deformací lze spojovat pouze stejnorodé materiály velmi obtížně demontovatelné

5 Svařované spoje hřídele s nábojem - příklady
Svařování je spojování materiálů podobných vlastností, Dochází k natavení základního materiálu, Existuje řada způsobů svařování hřídelů s nábojem, liší se podle svařovaného materiálu a použité technologie.

6 Pájené spoje hřídele s nábojem
Výhody spoje: Pájením mohou být spojovány všechny běžné kovy, Mohou být spojovány konstrukční součásti s velkými rozdíly tloušťky stěn, Pájecí teploty jsou nižší než při svařování, tím vzniká menší pnutí a napětí v důsledku rozdílných teplot. Nevýhody spoje: Především u pájení naměkko je dosahováno jen malé pevnosti spojů, Pájené spoje jsou napadnutelné korozí – vzhledem k rozdílným materiálům pájky a základního materiálu (rozdíly potenciálů). Z důvodu malých tolerancí na spáry mezi materiály musí být příprava obrobku přesná, Použití tavidla nebo ochranného plynu je nezbytné.

7 Pájené spoje hřídele s nábojem – podle použití
Podle pracovní teploty rozlišujeme: Pájení naměkko s tavidlem. Pracovní teplota je pod 500°C. Použití - nejsou-li na pevnost pájeného spoje kladeny příliš vysoké požadavky, pájka nesmí být namáhána mechanicky. Pájení natvrdo s tavidlem V ochranném plynu nebo ve vakuu, Pracovní teplota je nad 500°C, Použití: na spoje s vyšší pevností. Vysokoteplotní pájení v ochranném plynu nebo ve vakuu Pracovní teplota je nad 900°C.

8 Pájené spoje – pájky, tavidla, pájedla
Měkké pájky – olovo, cín, zinek Tvrdé pájky - mosaz, bronz Vysokoteplotní pájky – např. slitiny stříbra Tavidla Tavidla jsou nekovové látky, které odstraňují oxidy z pájeného povrchu a které mají a zamezují jejich nové tvorbě. Pájedla Měděné hroty vyhřívané elektricky, Pájecí hořáky na pájení plamenem- propan- butan nebo acetylén a kyslík. Vložky hořáků jsou vyměnitelné, Pájecí lázně s roztavenou pájkou pro velké pájené díly.

9 Lepené spoje hřídele s nábojem
Patří mezi nerozebíratelné spoje, Výhody lepených spojů: většina lepidel má dobré mechanické tlumící vlastnosti (tlumení hluku, vibrací), montáž se dá provádět při relativně nízkých teplotách spoj je vodotěsný a vytváří spolehlivý těsný uzávěr, mohou se spojovat materiály zcela různé lepení snižuje hmotnost celé konstrukce lepení je ve srovnání s jinými spojovacími technikami poměrně jednoduché.  Nevýhody lepených spojů: pevnost spoje je často nízká ve srovnání s jinými spojovacími technikami lepidla většinou vykazují špatné vlastnosti při zatížení na loupání a střihovém namáhání, mohou být napadána některými chemikáliemi, často nejsou vhodná pro spoje s proměnlivým zatížením, často je obtížné oddělit spojené díly nedestruktivní metodou

10 Lepené spoje hřídele s nábojem – podstata spoje
Podstata lepícího procesu - schopnost lepeného spoje jsou závislé od adheze k povrchům lepených materiálů a od koheze samotného lepidla. Adheze - uchycení (zakotvení) lepidla v nerovnostech a pórech spojovaných materiálů Koheze - je teoreticky definována jako stav, ve kterém jsou částice lepidla drženy pohromadě valenčními a mezimolekulárními silami

11 Reaktivní lepidla – vlastnosti a použití

12 Lepené spoje hřídele s nábojem – podstata spoje
Příklad lepených spojů hřídelí a náboje Lepený spoj hřídele a ozubeného kola s plastovou skříní dvojkoponentním lepidlem.

13 Lepené spoje hřídele s ozubeným kolem – výpočet
Příklad: Litinová objímka je spojena lepeným spojem s ocelovým pastorkem. Jak veliký kroutící moment Mk = ? spoj přenese. Pevnost lepidla τPs= 25 Mpa, uvažujte bezpečnost spoje k = 2,2. Čelní ploška není lepena. Výpočet:

14 Použitá literatura Technologie zpracování kovů + příklady, Frischner, Skop, Knourek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Příklady, Frischner, Piegler, Pragač Strojní montáže, K. Mička, P. Kolář Strojnické tabulky, J. Leinveber, J. Řasa, P. Vávra Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google