Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)"— Transkript prezentace:

1 MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Roman Hruška

2 Co je pájení? Pájení je způsob spojování součástí roztaveným pomocným materiálem, tzv. pájkou s nižší teplotou tavení než mají spojované součásti, které se při tom neroztaví.

3 Druhy pájek tvrdé měkké tavitelné při teplotách pod 450 °C,
nízkotavitelné kovy obvykle cín nebo slitiny cínu a olova tavitelné při teplotách nad 450 °C, obvykle slitiny mědi, hliníku a stříbra (mosazi). případně s příměsemi kadmia nebo bizmutu. Využívají se pro místa, která nejsou mechanicky ani teplotně nijak zvlášť namáhána. Pro měkké pájení se používá většinou elektrická páječka.

4 Páječka Zařízení k pájení
měděný hrot, který se pocínuje, aby na něm držela pájka. Na hrot se pak nataví (nabere) kapka cínu, která pak spojí oba pájené (nebo také letované) díly. Ta má měděný hrot (obvykle chráněný tenkou vrstvou železa), který se pocínuje, aby na něm držela pájka. Na hrot se pak nataví (nabere) kapka cínu, která pak spojí oba pájené (nebo také letované) díly.

5

6 Způsoby pájení v elektronice
Ruční pájení Hromadné pájení Odpájení je soubor metod používaných k šetrnému oddělení součástek spojených pájením. Využívá se především při vývojových pracích na elektrotechnických zařízeních a při opravách. Jednodušší, často užívané metody mohou být: Odsátí pájky pletencem z tenkých měděných drátků – S pomocí ruční, pístové odsávačky – Odpájecí soupravou – se uskutečňuje nejčastěji dotykem kovového hrotu páječky ohřívaného zevnitř elektrickým topným tělískem. vlnou je tradiční metoda pájení v elektronice. Používá se pro pájení desek plošných spojů, osazených konvenčními součástkami s vývody ve formě drátů, kolíčků, planžet. Součástky se v tomto případě osazují všechny ze stejné strany DPS a jsou zajištěny předtvarováním vývodů proti vypadnutí. Zařízení pro pájení vlnou je známé pod názvem "cínová vlna".

7 Páječky Transformátorová páječka

8 Páječky Mikropáječka Moderní páječky umožňují nastavení teploty hrotu (v mezích např  °C) a automaticky udržují nastavenou teplotu. Jsou dodávány s vyměnitelnými hroty různých tvarů, vyrobenými nejčastěji z mědi. Protože měď snadno oxiduje a je rozpouštěna cínovou pájkou, jsou na vnějším povrchu chráněny pokovením. Základní vrstva bývá z niklu, který může být ještě pokryt vrstvou železa. Část povrchu, která nemá být smočitelná pájkou, je ještě chromována. Tvar a rozměry pájecího hrotu určují účinnost předávání tepla. Pro pájení rozměrnějších spojů je vhodné použít hroty větších rozměrů. Ostré hroty je ovšem nutné použít při pájení úzkých vývodů součástek hustě umístěných vedle sebe.

9 Páječky Speciální mikropáječky
Moderní páječky umožňují nastavení teploty hrotu (v mezích např  °C) a automaticky udržují nastavenou teplotu. Jsou dodávány s vyměnitelnými hroty různých tvarů, vyrobenými nejčastěji z mědi. Protože měď snadno oxiduje a je rozpouštěna cínovou pájkou, jsou na vnějším povrchu chráněny pokovením. Základní vrstva bývá z niklu, který může být ještě pokryt vrstvou železa. Část povrchu, která nemá být smočitelná pájkou, je ještě chromována. Tvar a rozměry pájecího hrotu určují účinnost předávání tepla. Pro pájení rozměrnějších spojů je vhodné použít hroty větších rozměrů. Ostré hroty je ovšem nutné použít při pájení úzkých vývodů součástek hustě umístěných vedle sebe.

10 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)"

Podobné prezentace


Reklamy Google