Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Střední zdravotnická škola v Karviné. oslavila v roce let své existence vybudovala si tradici kvalitní odborné školy její brány již opustilo přes.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Olympijské hry 2010 Olympijské hry 2010 Historie Historie -první v Řecku.Od roku 776 př.n.l. do roku 394 našeho letopočtu. Pak zrušeny císařem Theodosiem.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Geografie dopravy Cv. č. 3: Hodnocení dopravní polohy a dopravní obslužnosti HODNOCENÍ DOPRAVNÍ POLOHY A DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI Cíl cvičení:  aplikace metody.
Praha, Ing. Petr Řádek Číslování vlaků - Rekapitulace Setkání dopravců a zástupců provozovatele dráhy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Pojem přeměna obchodní společnosti
Plánování ve školní tělesné výchově
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Rozhodování 1.
Beach volleyball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Význam utkání v sportovních hrách
jen pro vnitřní potřebu
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Orientační sporty a jejich aplikace
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
ZIMNÍ SPORTY VY_32_INOVACE_09_03
Aktuální formy gymnastiky a tance
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Přední francouzský teoretik Gérard Gautier uvádí ve své studii (čtvrtletník Entraineur de ski alpin č.98 – červen 2016) zajímavé poznatky o měnící se vzdálenosti.
Pedagogika školního sportu
Systém vzdělávání v OSÚ ZL SLČR
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Česká padelová tour 2018 seriál oficiálních soutěžních turnajů vrcholící Mistrovstvím České republiky v padelu vyhlašuje:
Realizace akreditovaného Kurzu vysokoškolské pedagogiky
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Přijímací řízení pro školní rok 2019/2020.
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Transkript prezentace:

Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010

9. Organizace lyžování 4 h. Mezinárodní lyžařské organizace FIS, Interski Národní organizace pro lyžařskou výuku v zahraničí (výběr) Organizace lyžařské výuky v ČR Subjekty lyžařské výuky v ČR - MŠMT CR, SL ČR, ČSLŠ, APUL Organizace Svazu lyžařů ČR Kvalifikace, studijní plány a požadavky školení vybraných subjektů Závodní lyžování Disciplíny, pravidla a organizace závodu

řídící a koordinační činnost Mezinárodní lyžařská federace – FIS Založeno 1924 v oblasti závodního lyžování –zimní olympijské hry, –mistrovství světa, –světový a kontinentální pohár rozvíjení lyžařského sportu sledování a usměrňování vývoje jednotlivých lyžařských disciplín vytváření přátelských vztahů mezi členskými svazy

Mezinárodní sdružení pro komerční, spolkové a školní lyžování Založeno 1951 Mezinárodní sdružení pro výuku lyžování

Založeno 1934 Založeno 1938 Založeno 1932 Založeno 1937 Národní organizace pro lyžařskou výuku

(srovnání počtu členů) Dusbaba (2005)

Národní organizace pro lyžařskou výuku (školení instruktorů - rozsah) Dusbaba (2005)

Svaz lyžařů České republiky Asociace profesionálních učitelů lyžování ČR Český svaz lyžařských škol Základní, střední a vysoké školy v ČR Dvě sdružení pro výuku lyžování (do roku 2006) Založeno 1903 Založeno 1992 Založeno 1990 Subjekty lyžařské výuky v ČR Sdružení pro výuku lyžování v ČR Založeno 1995 V r o c e d o š l o k s j e d n o c e n í v š e c h s u b j e k t ů v ý u k y v j e d i n é s d r u ž e n í : I N T E R S K I Č R Lyžování v osnovách od r. 1933

Rozsah 210 hod. Obsah a zkoušky podle směrnic MŠMT ČR Rozsah 40 až 56 hod. Obsah a zkoušky podle směrnic MŠMT ČR Rozsah 450 hod. Absolventi studia TV a Sportu - lektoři akreditovaných zařízení Kvalifikace, studijní plány a požadavky MŠMT ČR (2004) Zásady činnosti akreditovaných zařízení v oblasti lyžování Kvalifikace pro výuku lyžování v ČR

Česká škola lyžování „obecně platná výuka“ v ČR MŠMT ČR (2004) Zásady činnosti akreditovaných zařízení v oblasti lyžování * chybí přívratné oblouky * chybí přívratné oblouky * nezvládnutelný rozsah * nezvládnutelný rozsah * mnoho „cest“ výuky * mnoho „cest“ výuky * pojem základní oblouk * pojem základní oblouk Problémy modelu:

Závazné podmínky pro všechny v ČR !

Kvalifikační a zkušební požadavky MŠMT ČR (2004) Závazné podmínky pro všechny v ČR !

Svaz lyžařů ČR Výkonný výbor Dozorčí rada a plénum Sekretariát Komise: revizní mezinárodní metodická STK - R legislativní lékařská ekonomická Rada Plénum Komise: revizní legislativní metodická Lektorský sbor Organizační struktura - disciplíny - úsek základního lyžování Odborný sportovní úsek

Rozsah 20 h. / 3-5 dnů Obsah a zkoušky podle směrnic MŠMT ČR (viz vpředu) Příklady interních kvalifikací Svaz lyžařů ČR Rozsah 55 h. / 6 dnů minimum Obsah a zkoušky (viz směrnice MŠMT ČR) Rozsah 210 h. / 3 konzultace Obsah a zkoušky (viz směrnice MŠMT ČR) Rozsah 380 h. / 3 konzultace Rozšířený obsah a zkoušky Dále Směrnice č. ZL 1 / 2005 SL ČR o kvalifikacích v oblasti výuky lyžování uznává kvalifikaci Diplomovaný učitel lyžování na základě VŠ studia - viz dále školství

Rozsah 40 až 56 hod. Obsah a zkoušky podle směrnic MŠMT ČR (viz vpředu) Učitelé vyškolení MŠMT ČR pro kurzy instruktorů v krajích Absolventi VŠ studia TV a Sportu se specializací lyžování (diplomová, rigorózní práce) Poznámka: Kvalifikace platí jen pro lyžařskou výuku na základních a středních školách. Učební plány jsou obdobné jako pro instruktora a cvičitele lyžování (viz vpředu). Školství

splněna kvalifikace MŠMT ČR - cvičitel lyžování APUL

Závodní disciplíny SL ČR (v rámci FIS) Alpské disciplíny Běh na lyžích Skok na lyžích Severská kombinace Akrobatické lyžování Snowboarding Lyžování na trávě Masters

Alpské disciplíny Slalom – dvoukolový Obří slalom – dvoukolový Superobří slalom – jednokolový Sjezd – jednokolový nebo dvoukolový Paralelní závody – jízda na čas 2x ve dvou obdobných tratích, lepší součet časů postupuje do dalšího kola – „pavouk“ Alpské kombinace – součet časů nebo bodů jednotlivce z několika alpských disciplín; od 06/07 Superkombinace Soutěže družstev – součet časů nebo bodů více závodníků z několika alpských disciplín; možno i smíšená družstva

Sjezd –jednokolový – na trati s předepsanými parametry – jízda na čas (dvoukolový – není-li min. výškový rozdíl 450 m; obě kola se jedou v jeden den – součet časů obou kol) Alpské disciplíny Slalom –vždy dvoukolový; pokud možno v 1 den – součet časů obou kol, 2 různé tratě (kola se jedou v pořadí stanoveném soutěžním výborem)

Superobří slalom –vždy jednokolový – na trati s předepsanými parametry – jízda na čas Alpské disciplíny Obří slalom –vždy dvoukolový; pokud možno v 1 den – součet časů obou kol, 2. kolo může být na stejném svahu, ale v nově vytyčené trati

Kategorie: »Od 7 let přípravka + (před)žactvo »Od 16 let juniorské kategorie »Od 21 let dospělí (muži, ženy) Alpské disciplíny Startovní pořadí pro 2. kolo: –určeno výsledkovou listinou z 1. kola –výjimka: prvních 30 závodníků startuje v opačném pořadí Správný průjezd brankou: Protnutí spojnice tyčí oběma špičkami lyží a oběma chodidly Projetí cílem: –na obou lyžích –na jedné lyži –při pádu v bezprostřední blízkosti cíle protnuta čára oběma nohama Foto: DRAHOŇOVSKÝ (2009)

Závody s intervalovým startem – jízda na čas –Startovní interval zpravidla 30 s –start individuální nebo ve dvojici –Délky tratí »1 – 5 km žactvo »5 – 30 km ženy »5 – 50 km muži –Na vyzvání závodníka nutno uvolnit trať závodníka max. 30 metrů –Od 30 km na trati občerstvovací stanice Běh na lyžích klasická technika a bruslení

Závody s hromadným startem – první v cíli vítězí Skiatlon – 1. část závodu klasickou technikou a 2. část závodu bruslením – přezouvání lyží Maratón – závod na dlouhé tratě Sprint – trať 800 m až 2 km; kvalifikace (start individuální) – rozjížďky – semifinále – finále A a B; vše po závodních Sprint dvojic – pravidelné střídání dvou závodníků, zpravidla každý 3 úseky; rozjížďky – finále Štafetový závod – zpravidla první 2 úseky klasicky a další 2 úseky volně (muži 4x 10 km, ženy 4x 5 km) Běh na lyžích

Kategorie: »Od 9 let žactvo »Od 15 let dorostenecké kategorie »19 – 20 let juniorské kategorie »Od 21 let dospělí (muži, ženy) Běh na lyžích Úprava tratí: –Klasická technika – stopa umístěná doprostřed tratě, šířka stopy 17 – 30 cm, hloubka 2,5 cm. –Bruslení – pevná rovná trať v min. šířce 4 metry. –Posledních 100 m před cílem = cílová rovinka: 3 koridory »min. 6 m s narytými stopami pro klasickou techniku »min. 9 m pro bruslení

Výměna lyží a holí: –závodník smí měnit obě hole, –jednu lyži (pokud byla poškozena nebo bylo nefunkční vázání) – individuální starty, –obě lyže – maratóny –lyže musí být závodníkovi –těsně před startem označeny - v cíli kontrola rozhodčími Běh na lyžích Průjezd cílem: –ruční měření – špička přední nohy závodníka protne cílovou čáru –noha závodníka protne spojnici mezi oběma cílovými sloupky fotobuňky (asi 30 cm na zemí) FINKOVÁ (2009)

K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., KRNÁČ P. a NOVÁK M.