Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_8_22_PryR-2 Název tematické oblasti (sady) Nauka o plastových materiálech Název vzdělávacího materiálu Legislativa, normy, technická pravidla a související předpisy Druh učebního materiálu Učební text Anotace Učební text je určen pro výuku oboru instalatér Klíčová slova ANB, norma, svařování Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/001 Instalatér, H/01 Zkrácené studium Instalatér Ročník I. Až III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Pryček Radovan Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 11,3 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radovan Pryček. Dostupné z portálu

2 NAUKA O PLASTOVÝCH MATERIÁLECH
Legislativa, normy, technická pravidla a související předpisy

3 Systém legislativy ve svařování
Základem všech technických činností je legislativa. Normy tvoří významnou část v legislativě.

4 NORMY ISO Normy s označením ISO jsou dokumenty s celosvětovou platností. Normy s označení EN ISO znamená, že dokumenty vyjadřují vzájemně věcnou shodu evropské a celosvětové a normy jsou tedy identické. V české republice zajišťuje tvorbu a koordinaci a vydávání norem Úřad pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ).

5 CWS ANB vydává zároveň Technická doporučení (TD).
Další významnou rovinu v oblasti legislativy tvoří: Technická pravidla (TP) vydávané CWS ANB(TP A, TP B, TP C). Pro svařování plastů jsou technická pravidla označena jako TP B. CWS ANB vydává zároveň Technická doporučení (TD).

6 Další významnou rovinu v oblasti legislativy tvoří:
Technická pravidla pro svařování kovů a plastů vydává také GAS s.r.o. jejímž plným vlastníkem je Český plynárenský svaz (ČPS). Technická pravidla jsou označována jako TPG, dále Technická doporučení TDG a TIN.

7 Svařování obecně je považováno jako zvláštní proces, zahrnuje celou řadu činností. K základním patří systém přípravy svářečského personálu, jeho zkoušky a certifikace. Takovou funkci v ČR plní CWS ANB (Czech Welding Society Authored National Body), Česká svářečská společnost, Autorizovaný národní orgán, dále jen CWS ANB.

8 Svařování v České republice
IIW – Mezinárodní institut pro svařování EWF- Evropská svářečská federace ANB – Česká svářečská společnost ANB (CWS ANB)

9 GENERAL ASSEMBLY Organizační struktura CWS ANB BOARD of DIRECTORS
SUPERVISION EXECUTIVE Governing Borad Borad Examiners TECHNICAL COMMITTEE

10 Kvalifikace Technolog svařování termoplastů – svářečský dozor
Instruktor svařování plastů Svářeč s certifikovanou zkouškou- EPW- Evropský svářeč termoplastů ČSN EN 13067 Svářeč se základní kurzem svařování termoplastů podle ČSN Zaškolený pracovník podle ČSN absolvent kurzu NDT VT pro plasty

11 Svářečská škola ATB – personál Vedoucí ATB
Odborná pracovnice /odborný pracovník Lektoři – výuka teorie Technolog Instruktor

12 Průkaz odborné kvalifikace svářeče
platnost 2 roky – přezkoušení

13 Certifikát v národním jazyce
Karta svářeče

14 Literatura: ING. MIROSLAV LOYDA,VLASTIMIL ŠPONER, LADISLAV ONDRÁČEK a kolektiv Svařování termoplastů vydalo UNO Praha spol. s.r.o., ISBN Elektronické zdroje: LADISLAV ONDRÁČEK, VLADIMÍR PRYČEK Nové trendy svařování plastů ve stavebnictví fm.cz/media/SOUBORY%20TEXTOVE/PROJEKTY /Nove%20trendy%20.Pdf


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google