Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Alternativní a netradiční směry ve výživě
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Chemické složení organismů
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Biopotraviny ve školním stravování
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Tolerance k národnostním menšinám
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_7.4 Název výstupu: VY_32_INOVACE_7.4 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací obor: Výchova k občanství Téma: Alternativní výživa Téma: Alternativní výživa Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 7. ročník Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 7. ročník Autor: Hynek Mikušek Autor: Hynek Mikušek Datum vzniku: srpen 2011 Datum vzniku: srpen 2011

Co je alternativní výživa Takto označujeme všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadně liší od stravy obvyklé na daném území Takto označujeme všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadně liší od stravy obvyklé na daném území K takovému způsobu stravování vedou lidi nejrůznější důvody: filosofické a ekologické – odmítání myslivosti, rybaření, kožešinový průmysl… K takovému způsobu stravování vedou lidi nejrůznější důvody: filosofické a ekologické – odmítání myslivosti, rybaření, kožešinový průmysl… Náboženské – některá zvířata jsou posvátná, některá nečistá… Náboženské – některá zvířata jsou posvátná, některá nečistá… Zdravotní – touha jíst zdravěji nebo takto řeší nějaký svůj zdravotní problém… Zdravotní – touha jíst zdravěji nebo takto řeší nějaký svůj zdravotní problém… Jiné důvody – jako protest vůči něčemu, někomu … Jiné důvody – jako protest vůči něčemu, někomu …

Základní druhy alternativní výživy Vegetariánství Vegetariánství Makrobiotika Makrobiotika Organická strava Organická strava Atkinsova dieta Atkinsova dieta Dělená strava Dělená strava Dieta podle krevních skupin Dieta podle krevních skupin Dieta podle Diamondových Dieta podle Diamondových Koktejly na hubnutí Koktejly na hubnutí Jednostranné diety Jednostranné diety

Vegetariánství Za zakladatele považován Pythagoras (6.stol. př.n.l.) Za zakladatele považován Pythagoras (6.stol. př.n.l.) Demivegetariáni: nejedí čerstvé maso, ale drůbež a ryby Demivegetariáni: nejedí čerstvé maso, ale drůbež a ryby Lakto-ovo-vegetariáni: nejedí maso, ale mléko a mléčné výrobky Lakto-ovo-vegetariáni: nejedí maso, ale mléko a mléčné výrobky Lakto-vegetariáni: nejedí žádné živočišné potraviny Lakto-vegetariáni: nejedí žádné živočišné potraviny Frutariáni: jedí pouze ovoce a některé druhy zeleniny Frutariáni: jedí pouze ovoce a některé druhy zeleniny Vitariáni: jedí pouze syrovou rostlinnou potravu, hlásí návrat k původnímu způsobu stravování člověka Vitariáni: jedí pouze syrovou rostlinnou potravu, hlásí návrat k původnímu způsobu stravování člověka

Makrobiotika Po II. světové válce založil Japonec Oshawa Po II. světové válce založil Japonec Oshawa Potraviny se silou „jin“: koření, cukr, tekutiny, olej, ovoce, mléčné výrobky, některá zelenina Potraviny se silou „jin“: koření, cukr, tekutiny, olej, ovoce, mléčné výrobky, některá zelenina Potraviny se silou „jang“: ryby, maso, vejce, sůl Potraviny se silou „jang“: ryby, maso, vejce, sůl Potraviny harmonické: obilniny, luštěniny, některá zelenina, rýže (je nejharmoničtější) Potraviny harmonické: obilniny, luštěniny, některá zelenina, rýže (je nejharmoničtější) Cílem je vytvořit v těle harmonii = omezování potravin jin a jang s převahou harmonických Cílem je vytvořit v těle harmonii = omezování potravin jin a jang s převahou harmonických Makrobiotická dieta má několik stupňů, od nejmírnějšího (je nejzdravější) po nejpřísnější (pouze neloupaná rýže, hrozí nedostatek živin) Makrobiotická dieta má několik stupňů, od nejmírnějšího (je nejzdravější) po nejpřísnější (pouze neloupaná rýže, hrozí nedostatek živin)

Organická strava Konzumování organických potravin, biopotravin, které jsou vypěstovány bez použití umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů Konzumování organických potravin, biopotravin, které jsou vypěstovány bez použití umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů V poslední době velká propagace v západních zemích V poslední době velká propagace v západních zemích Pouze organická strava nemůže zajistit obživu pro celou populaci, bez umělých hnojiv by se neurodilo dostatek potravin Pouze organická strava nemůže zajistit obživu pro celou populaci, bez umělých hnojiv by se neurodilo dostatek potravin

Atkinsova dieta Základem je teorie, že lidé s nadváhou konzumují mnoho sacharidů, zakladatelem je Dr. Robert Atkins Základem je teorie, že lidé s nadváhou konzumují mnoho sacharidů, zakladatelem je Dr. Robert Atkins Je povoleno jíst pouze potraviny obsahující bílkoviny a tuky, sacharidy omezeny na 20g na den (půl krajíce chleba/ g ovoce/ g zeleniny) Je povoleno jíst pouze potraviny obsahující bílkoviny a tuky, sacharidy omezeny na 20g na den (půl krajíce chleba/ g ovoce/ g zeleniny) Doporučeno užívat vitamínové doplňky Doporučeno užívat vitamínové doplňky Nebezpečí: nedostatek sacharidů způsobuje problémy – mozek potřebuje glukózu ke své činnosti, více než tuk se ztrácí svalová hmota, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi… Nebezpečí: nedostatek sacharidů způsobuje problémy – mozek potřebuje glukózu ke své činnosti, více než tuk se ztrácí svalová hmota, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi…

Dělená strava Zakladatelem Dr. William Hay ( ) Zakladatelem Dr. William Hay ( ) Konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich dokonalému trávení Konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich dokonalému trávení Tyto skupiny lze konzumovat pouze s neutrálními potravinami Tyto skupiny lze konzumovat pouze s neutrálními potravinami Způsob stravování není rizikový, lidé však většinou hubnou proto, že jedí menší dávky potravin Způsob stravování není rizikový, lidé však většinou hubnou proto, že jedí menší dávky potravin

Dieta podle krevních skupin Tvůrcem Dr. Peter Adamo, základem je předpoklad, že mezi krví a potravinami existuje imunologická reakce, proto každé krevní skupině vyhovují jiné potraviny podle toho, jaké potraviny lidé jedli v době, kdy tato krevní skupina vznikla Tvůrcem Dr. Peter Adamo, základem je předpoklad, že mezi krví a potravinami existuje imunologická reakce, proto každé krevní skupině vyhovují jiné potraviny podle toho, jaké potraviny lidé jedli v době, kdy tato krevní skupina vznikla 0 (old – starý): člověk lovec 0 (old – starý): člověk lovec A (agrarian – zemědělec): přechod lovce k zemědělci A (agrarian – zemědělec): přechod lovce k zemědělci B (balance – rovnováha): míšení ras cca 15 tis. let př.n.l. B (balance – rovnováha): míšení ras cca 15 tis. let př.n.l. AB (míšení ras): cca 500 – 900 let př.n.l AB (míšení ras): cca 500 – 900 let př.n.l Dodnes není známa studie, prokazující vztah mezi krevními skupinami a vhodným životním stylem Dodnes není známa studie, prokazující vztah mezi krevními skupinami a vhodným životním stylem

Dieta podle Diamondových Založena na třech cyklech: Založena na třech cyklech: Hlavních jídel (12 – 20 hod) – normální pestrá strava Trávení (20 – 4 hod) – nic se nejí ani nepije Vylučování (4 – 12 hod) – pouze pijeme šťávu nebo jíme jen ovoce a zeleninu Podporuje nesprávné stravovací návyky: ráno a v poledne nejíst, večer sníst co se dá… Podporuje nesprávné stravovací návyky: ráno a v poledne nejíst, večer sníst co se dá…

Koktejly na hubnutí Nízkoenergetické tekuté bílkovinné diety (koktejly) mohou dodat tělu všechny potřebné živiny Nízkoenergetické tekuté bílkovinné diety (koktejly) mohou dodat tělu všechny potřebné živiny Je vhodné je praktikovat pod dohledem lékaře, protože vedou k rychlému hubnutí Je vhodné je praktikovat pod dohledem lékaře, protože vedou k rychlému hubnutí Nenaučí ale obézního změně životního stylu a správnému stravování Nenaučí ale obézního změně životního stylu a správnému stravování

Jednostranné diety Diety založené na konzumaci jedné potraviny, např: vajíčková, grapefruitová, tukožroutská apod. Diety založené na konzumaci jedné potraviny, např: vajíčková, grapefruitová, tukožroutská apod. Ze zdravotního hlediska jsou značně problematické – omezený výběr potravin není plnohodnotným zdrojem všech živin, nenaučí správným stravovacím návykům Ze zdravotního hlediska jsou značně problematické – omezený výběr potravin není plnohodnotným zdrojem všech živin, nenaučí správným stravovacím návykům

Otázky k zamyšlení 1. Co je alternativní výživa? 2. Vyjmenuj alespoň 5 zákl. druhů alt. výživy. 3. Čím se vyznačují lakto-ovo-vegetariáni? 4. Čím se vyznačují frutariáni? 5. Co rozumíme pod pojmem „organická strava“? 6. Jaká teorie je základem Atkinsovy diety? 7. Jaká teorie je základem dělené stravy? 8. Co je nebezpečné na dietě Diamondových? 9. Jakou nevýhodu skrývá stravování pomocí koktejlů? 10. Proč jsou jednostranné diety problematické?

Řešení testu Ad1) Všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadně liší od obvyklé stravy v daném území Ad2) Vegetariánství, makrobiotika, organická strava, dělená strava, koktejly na hubnutí, dieta dle krevních skupin… Ad3) Nejedí maso, ale mléko a mléčné výrobky Ad4) Jedí pouze ovoce a některé druhy zeleniny Ad5) konzumace pouze biopotravin (pěstují se bez umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů) Ad6) Lidé s nadváhou konzumují mnoho sacharidů Ad7) Společná konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a proteinů a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich trávení, proto je nutné je konzumovat jen s neutrálními potravinami Ad8)Dieta podporuje nesprávné stravovací návyky Ad9) Nenaučí obézní změněn životního stylu ani správnému stravování Ad10) Jsou založeny na jednostranném výběru potravin

Prameny a literatura 1. Přispěvatelé Wikipedie, Alternativní směry stravování [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 15:23 UTC, [citováno ] 1. Přispěvatelé Wikipedie, Alternativní směry stravování [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize , 15:23 UTC, [citováno ] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Alternativn%C3%AD_sm%C4%9Bry_stravov%C3%A1n%C3%AD&oldid= KUDLOVÁ, Eva, et al. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vydání vydání. Praha : Univerzita Karlova, s. ISBN ISBN ISBN

Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o zdraví v souvislosti s výživou pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Tato prezentace je určena k výkladu o zdraví v souvislosti s výživou pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Žáci se seznámí s nejznámějšími druhy alternativní výživy, s jejich stručnými základními charakteristikami a jejich vlivy a důsledky na lidský organismus. Své znalosti si mohou vyzkoušet v testu a porovnat je s uvedeným řešením. Žáci se seznámí s nejznámějšími druhy alternativní výživy, s jejich stručnými základními charakteristikami a jejich vlivy a důsledky na lidský organismus. Své znalosti si mohou vyzkoušet v testu a porovnat je s uvedeným řešením.