RYBY JAKO POTRAVINY nutriční látky proteiny stopové prvky (Ca, Se. F) vitaminy (B-řada, A, D, E) ω-3 mastné kyseliny (EPA, DHA) toxické látky chemické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
NEUROTOXICKÉ ÚČINKY RTUTI centrální + periferní nervová soustava dospělí:poruchy citlivosti (parestesie) zúžení zorného pole a slyšení trnutí v končetinách.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_119_ Ryby mořské TEMA: Živá.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Aglykon. „Renwickova hypotéza“….1972 Epidemiologická souvislost mezi konzumací plesnivých brambor (špatná úroda) a výskytem závažných neurologických defektů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Alternativní výživové směry
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
BOHATÉ A CHUDÉ REGIONY SVĚTA
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ODHADOVÉ METODY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: Základní škola T. G
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
SKENEROVÉ SKÓRE A VARIABILITA
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
Jak číst nápisy na potravinách
Chemie pomáhá Ve stavebnictví
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Základní škola Kladruby
Vývojové trendy v produkci potravin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Diferencované stravování
Z čeho jsou složeny látky?
Oceánobiologie III. Moře a člověk.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

RYBY JAKO POTRAVINY nutriční látky proteiny stopové prvky (Ca, Se. F) vitaminy (B-řada, A, D, E) ω-3 mastné kyseliny (EPA, DHA) toxické látky chemické sloučeniny těžké kovy (Hg, Pb, Cd, As) perzistentní chlorované uhlovodíky (PCB, dioxiny, DDT, chlorfenoly) cancerogenní látky (PAH, nitrosoaminy) (radionuklidy) biologické látky paraziti bakterie histamin

Konzumace ryb (Nordické země) Problémy týkající se statistických údajů nepřesné údaje o výtěžku rybolovu import – export surovina (živá váha)  zpracování (filé)

»konzumace ryb « Konzumace ryb u různých skupin obyvatelstva rodinné výdaje individuální dietární průzkumy Značné rozdíly v konzumaci v různých věkových a sociálních skupinách Historicky, konzumace ryb se pravděpodobně snížila, ale objevují se známky stoupající spotřeby v důsledku osvětových a vzdělávacích kampaní mezi spotřebiteli (Skandinávie, ČR?)

Variability (age, social status, region) Whole fresh weight Fillet weight Age 30 years years Household type single with child living alone County Trøndelag Northern Norway kg / pers / year Variations in fish consumption in Norway according to the household budget survey (Only extremes are shown) (Fish as food 1992)

Country Denmark Finland Iceland Norway Sweden Per capita consumption of fish (kg pers/year) in the Nordic countries (whole fresh weight ) Dominating consumption: Sweden and Finland - cod, herring; Norway - salmon, mackerell; Iceland - haddock

Odhadovaný příjem PAHU / BaP z (uzených) ryb _______________________________________________ příjem ryby-pozadíuzené ryby (μg/rok) PAH BaPPAH BaP _______________________________________________ normální konzument extremní konzument ________________________________________________________

Nejvyšší přípustné limity (ML) pro PAHY (EU 2006) ( příklady) Potraviny ML (μg/kg -1 ) Benzo(a)pyren Oleje a tuky – přímá spotřeba / složka potravin 2,0 Uzené maso / výrobky5,0 Uzené ryby / produkty / korýši5,0 Ryby (neuzené)2,0 Dětská strava1,0

Hg příjem EU Ø< 41% PTWI MeHg poradenství (těhotné ženy, atd); MRL; šíření (průmyslové odpady-vody) Cd, Pb ryby nevýznamný zdroj PCB příjem dioxinů + co-PCB na hranici PTWI; dioxiny šíření; MRL; monitoring; doporučení rizikovým skupinám; DDT hladiny v rybách se snižují (Švédsko)

toxikologie: „scombroid (histamine) poisoning“   jedna z nejčastějších intoxikací z potravin (Japonsko, U.K., USA) latence30min trváníněkolik hodin (ev dní) klinické příznakynávaly horkosti‚ (zarudnutí) světlečervené skvrny, nausea, bolesti hlavy, průjmy

SOUHRNNÉ HODNOCENÍ Mořské ryby (sledˇ, makrela, losos) – vysoký obsah tuku (PUFA)  snížení rizika cévního a krevního oběhu Ryby (všechny) – nízký obsah tuku  snížení příjmu tuku z ostatních zdrojů Doporučení – zvýšení konzumace ryb (hlavně) u osob s nízkou spotřebou (nízko- a vysokotučné) Omezení zdravotního rizika – zákaz prodeje ryb ze znečištěných oblastí + MRL + cílované poradenství / varování pro rizikové skupiny