Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Zdroje informací Zpracoval: Štěpán Rattay Oživení, o. s. Oživení, o. s.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o svobodném přístupu k informacím Porada s řediteli krajských škol a školských zařízení 11. dubna 2012.
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Informace a informační zdroje
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
eRecept – komunikace se základními registry
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Odpovědnost za poškození životního prostředí
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Právo sociálního zabezpečení
Právní aspekty v medicíně
Zákon o ochraně osobních údajů
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Zákon o obětech trestné činnosti
ZÁKON o ochraně osobních údajů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Občanské soudní řízení I.
GDPR – vliv na poskytování informací veřejnosti
Právní základy ochrany osobnosti fyzické osoby v občanském právu
Občanské soudní řízení I.
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Školení obcí Olomouckého kraje
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů

2 Nahlížení do zápisů a usnesení ze zasedání zastupitelstva a pořizování si písemných záznamů  Je upraveno zákony –č. 128/2000 Sb., o obcích, –č. 131/2000 Sb., o hl. m. Praze –č. 129/2000 Sb., o krajích  i s osobními údaji

3 Poskytování informací o jednání zastupitelstva na žádost občana  upravuje zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím  bez osobních údajů  s osobními údaji na základě výjimek

4 Zveřejňování informací o jednání zastupitelstva  úřední deska  média – televize, rozhlas, tisk, internet  bez osobních údajů

5 Právo nahlížet a pořizovat si záznamy ze zápisů a usnesení z jednání zastupitelstva 1)občané s trvalým pobytem 2)fyzické osoby - vlastníci nemovitostí 3)cizí státní příslušníci s trvalým pobytem  i s osobními údaji všichni na daném území

6 Poskytování informací o jednání zastupitelstva dle zákona č. 106/1999 Sb.  s výjimkou v § 8a) Informace týkající se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje povinný subjekt poskytne jen v souladu s právními předpisy, upravujícími jejich ochranu.

7 Zveřejnění informací o jednání zastupitelstva  úřední deska  média – televize, rozhlas, tisk, internet  bez osobních údajů  Jedná se o neomezený okruh osob a je tedy nutné osobní údaje anonymizovat  Platí zákon č. 101/2000 sb.

Další právní předpisy  Zákon č. 101/2000 o ochraně osobních údajů  Zákon č. 499/2004 o archivnictví a spisové službě 8

9 Odpovědnost fyzické osoby  Trestní zákon - § Neoprávněné nakládání s osobními údaji 1) Kdo, byť i z nedbalosti, neoprávněně zveřejní, sdělí, zpřístupní, jinak zpracovává nebo si přisvojí osobní údaje, které byly o jiném shromážděné v souvislosti s výkonem veřejné moci, a způsobí tím vážnou újmu na právech nebo oprávněných zájmech osoby, jíž se osobní údaje týkají, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

10 Odpovědnost fyzické osoby (2) Stejně bude potrestán, kdo, byť i z nedbalosti, poruší státem uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti tím, že neoprávněně zveřejní, sdělí nebo zpřístupní třetí osobě osobní údaje získané v souvislosti s výkonem svého povolání, zaměstnání nebo funkce, a způsobí tím vážnou újmu na právech nebo oprávněných zájmech osoby, jíž se osobní údaje týkají.

11 Odpovědnost fyzické osoby (3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, b) spáchá-li takový čin tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, c) způsobí-li takovým činem značnou škodu, nebo d) spáchá-li takový čin v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

Odpovědnost fyzické osoby ( 4) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu, nebo b) spáchá-li takový čin v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu. 12

13 Otázky ?

14 Děkuji za pozornost