Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Energetická hodnota potravin (EH)
Fyzikální vlastnosti vlasu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Technika svařování VY_32_INOVACE_16_323
Elektromotor a jeho využití
Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vznik pracovního poměru
Barva světla, šíření světla a stín
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
VY__III/2__INOVACE__197 Pracovní činnosti Andílek z korálků.
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Seznámení se s technikou a příprava základního čtverce
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
Řezání vnějších závitů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Neživá příroda - vzduch
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství Tematický okruhOdběr biologického materiálu Název materiáluOšetření chronických ran Číslo materiáluVY_32_INOVACE_5C_TOŠ_20(20) AutorAndrea Ječmenová Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint studentům přibližuje náročnost zdravotnického povolání. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit, co je převaz, důležitost převazu a správné postupy při převazování různých druhů ran.

Ošetření chronických ran Andrea Ječmenová 2013

Některé rány vyžadují dlouhodobé léčení a ošetřování. Chronická rána je sekundárně hojící se rána => patří sem proleženiny, bércový vřed, diabetická gangréna => jejich léčba je specifická. Před léčbou je nutné ránu posoudit => lékař, nebo specialistka na ošetřování chronických ran. Poté se navrhne léčebný a ošetřovatelský postup.

Ošetření proleženin vždy se ošetřují podle stupně postižení

Postup: 1. Před ošetřením připravíme převazový vozík. 2. Dodržujeme zásady asepse. 3. Rány ošetříme podle postižení, při postižení hlubších vrstev tkáně se zpravidla užívá vlhký způsob ošetření rány. 4. Obvaz měníme podle potřeby, většinou každý den, někdy jej ponecháme na ráně i několik dní => podle použití léčebných přípravků. 5. U inkontinetních nemocných dbáme na stav pokožky.

Podobně jako dekubity se ošetřují i ostatní chronické rány. Volba léčby je individuální a řídí se ordinací lékaře.

Ošetření nemocného se stomií Stomie – vyústění, vývod něčeho někam Název se řídí místem, kde je vývod proveden Ileostomie – vyústění tenkého střeva → stěnou břišní Kolostomie – vyústění tlustého střeva → stěnou břišní - může být dočasná nebo trvalá - vývodem samovolně odchází stolice a plyny

Tento stav je pro nemocného velmi nepříjemný jak po stránce tělesné, tak po stránce psychické. Narušuje jeho denní režim a omezuje kontakt se společností. Jeho svízelnou situaci může ulehčit řada nových pomůcek, které mu umožní návrat do běžného života.

Pomůcky k ošetření kolostomie a postup při ošetřování

Pomůcky:  nejvhodnějšími a nejužívanějšími pomůckami jsou dvoudílné soupravy- želatinová podložka a sada sběrných sáčků => na nich plastová objímka, která musí do sebe zapadat  podle průměru stomie se vystřihne přesný otvor na želatinové podložce i na sáčku

Ošetření 1. Pokožku kolem stomie omyjeme nedráždivým mýdlem a dobře osušíme. 2. Poté přiložíme vystřiženou želatinovou podložku, aby celou plochou přilnula k pokožce => může zůstat na kůži 5 až 7 dní. 3. Poté na objímku podložky nasadíme sáček, tak aby objímky do sebe přesně zapadaly. 4. Sáček vyměňujeme po naplnění stolicí až do jedné poloviny. 5. Kolostomický vývod se čistí čtverci mulu teplou vodou a mýdlem, pokožka musí být vždy do sucha utřená. 6. Sáčky naplněné obsahem střeva se odstraní do odpadu s infekčním materiálem.

Další pomůcky:  ochranné pasty  odstraňovač náplastí a zbylé želatiny  vkládací kroužky pro zapadlé stomie  krytka stomie

Kontrolní otázky a cvičení Otázky 1.Co považujeme za chronické rány a kdo ordinuje jejich ošetřování a podle čeho se rozhoduje? 2.Jak se ošetřují dekubity? 3.Co je stomie, co pro nemocného tento stav znamená? 4.Vyjmenuj pomůcky k ošetření stomií. 5.Popiš správné ošetření stomie. Úkol Vyhledej léčebné přípravky používané k léčbě a ošetřování dekubitů a bércových vředů. Vyhledej různé soupravy k ošetřování stomií. Využij a pracuj s internetovými zdroji.

Použité zdroje Ošetřovatelství 2 pro SZŠ PhDr. Marie Rozsypalová PhDr. Eva Haladová Mgr. Alena Šafránková Nakladatelství Informatorium spol. s.r.o. ISBN NEZNÁMÝ. Zdraví a krása.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Zdraví a krása.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Selina [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: