HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Advertisements

Ekonomická gramotnost
 Využití  Bankovní účty  Příklady běžného účtu v domácnosti  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hotovostní a bezhotovostní platební styk 1) Význam a formy platebního styku, klady a zápory 2) Hotovostní platební styk 3) Bezhotovostní platební styk.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
Krátkodobý finanční majetek Peníze na cestě
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Bankovnictví.
OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Praktické cvičení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
VYTVOŘENÍ RODINNÉHO ROZPOČTU. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PLATEBNÍ KARTY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Finanční trh. Pojmy Úrok- peněžitá odměna za půjčení peněz Úroková míra- velikost úroků v procentech, procentní vyjádření navýšení půjčené částky za určité.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POŠTOVNÍ POUKÁZKY A JEJICH VYUŽITÍ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Úvod do předmětu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
PRAKTICKÉ CVIČENÍ U pokladny. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Funkce sinus (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 3 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: únor 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, BANKOVNÍ ÚČET. Autor: Pavla Lukešová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovní účet, internetové.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Charakteristika platebního styku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
PLATEBNÍ KARTY Projekt Senioři komunikují.
Transkript prezentace:

HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor:Mgr. Marie Kubátová Předmět:Hospodaření domácnosti

Obsah Bezhotovostní peníze1 Jak to tedy funguje2 Příklad Bankovní účet 3 4 Zřízení bankovního účtu Výpis z účtu 5 6 Náležitosti výpisu z účtu 7 Vzor výpisu z účtu8 Pozor!9 Zápis str.110

Obsah Zápis str. 211 Zápis str. 312 Použité zdroje13

Bezhotovostní peníze – peníze na účtech v bankách -fyzicky je nevidíme (nemáme v peněžence) -vyskytují se pouze v podobě čísel na účtu -placení se uskutečňuje převodem částky z jednoho účtu na druhý účet Bezhotovostní peníze 1

Jak to tedy funguje? 2 Bankovní účet ABankovní účet B Po převodu peněz se částka na účtu sníží o převedenou částku (např Kč) Účty A a B v jedné bance, nebo v různých bankách Po převodu peněz se částka na účtu B zvýší o převedenou částku (např Kč)

Každý měsíc platíte pobyt na internátě. Tyto peníze posílají vaši rodiče ze svého účtu /nebo vy ze svého účtu/ na účet školy. Na vašem účtu tedy peníze ub u dou a na účtu školy přib u dou. Účet rodičů/váš/ banka účet OAJL Máte vlastní účet v bance? Co je podle tebe hlavní výhodou? Příklad 3

V ČR existuje celá řada bank. Každá banka nabízí možnost zřízení účtu, ale také další bankovní produkty(např.úvěry, pojištění atd.). Také bankovních účtů je více druhů – běžný účet, sporožirový účet, kontokorentní účet a další. Nás bude zajímat běžný účet. Znáš některé banky? Bankovní účet 4 Komerční b., Československá obchodní b., Česká spořitelna, Unikredit b., GE Money b.,Raiffaisen b.,….

Podmínky zřízení: Občanský průkaz – tedy minimální věk 15let Způsobilost k finančním úkonům Návštěva vybrané banky Účet má 2 strany: -na jedné straně se připisují peníze, které na něj přichází (např. výplata, kapesné, vratné platby,atd.) -na druhé straně se peníze odepisují (např. výběr z bankomatu, platby za nákupy zboží a služeb,atd.) O založení obdržíte smlouvu,kterou podepíšete a jeden výtisk si ponecháte, podmínky užívání účtu a kartičku s číslem účtu. Zřízení bankovního účtu 5

poskytuje přehled o veškerém pohybu peněz na bankovním účtu Výpis z účtu můžete obdržet: -v podobě papírové poštou na adresu vašeho trvalého bydliště -v podobě elektronické do vaší ové schránky v případě internetového bankovnictví Můžete si zvolit, jakou formou a jak často chcete výpis z účtu zasílat. Banka má povinnost vám výpisy zasílat. Zasílání může být zpoplatněno. Výpis z účtu 6

Výpis musí obsahovat: číslo účtu (přiděluje ho banka) počáteční a konečný zůstatek peněz na účtu označení majitele účtu (jméno, příjmení a adresa) datumy připsání a odepsání peněz na účtu popis transakce Přehled peněz odepsaných z účtu – označeno jako Má dáti (např. výběr peněz z bankomatu, platba kartou,…) Přehled peněz připsaných na účet – označeno jako Dal (např. výplata, kapesné,…) Náležitosti výpisu z účtu 7

Vzor výpisu z účtu 8

Nikomu nesdělujte přístupové údaje ke svému bankovnímu účtu - přístupové jméno a heslo nebo PIN číslo. Přístupové údaje uchovávejte odděleně - nikdy na lístečku v peněžence, na USB,nebo napsané na kartě!!! Pozor na podezřelé y – podvržené y,které se tváří,že pochází z banky a žádají kontrolu vašich přístupových údajů! Banka NIKDY nekontroluje údaje elektronickou formou, ale vždy osobně v bance. Pozor na zvědavce – nikdy se nepřihlašujte ke svému účtu před druhou osobou(ani kamarádem).Chraňte si své přístupové údaje před očima jiných osob. Jsou to vaše peníze a váš účet!!! Pozor! 9

Bezhotovostní peníze – peníze na účtech v bankách -fyzicky je nevidíme (nemáme v peněžence) -vyskytují se pouze v podobě čísel na účtu -placení se uskutečňuje převodem částky z jednoho účtu na druhý účet Zřízení bankovního účtu Podmínky zřízení: Občanský průkaz – tedy minimální věk 15let Způsobilost k finančním úkonům Návštěva vybrané banky Účet má 2 strany: na jedné straně se připisují peníze, které na něj přichází (např. výplata, kapesné, vratné platby,atd.) na druhé straně se peníze odepisují (např. výběr z bankomatu, platby za nákupy zboží a služeb,atd.) Zápis – str.1 10

Výpis z účtu poskytuje přehled o veškerém pohybu peněz na bankovním účtu Výpis z účtu můžete obdržet: v podobě papírové poštou na adresu vašeho trvalého bydliště v podobě elektronické do vaší ové schránky v případě internetového bankovnictví Výpis musí obsahovat: - číslo účtu (přiděluje ho banka) - počáteční a konečný zůstatek peněz na účtu - označení majitele účtu (jméno, příjmení a adresa) - datumy připsání a odepsání peněz na účtu - popis transakce Přehled peněz odepsaných z účtu – označeno jako Má dáti (např. výběr peněz z bankomatu) Přehled peněz připsaných na účet – označeno jako Dal (např. výplata, kapesné,…) Zápis – str. 2 11

Pozor! Nikomu nesdělujte přístupové údaje ke svému bankovnímu účtu -přístupové jméno a heslo nebo PIN číslo. Přístupové údaje uchovávejte odděleně - nikdy na lístečku v peněžence, na USB,nebo napsané na kartě!!! Pozor na podezřelé y – podvržené y,které se tváří,že pochází z banky a žádají kontrolu vašich přístupových údajů! Banka NIKDY nekontroluje údaje elektronickou formou, ale vždy osobně v bance. Pozor na zvědavce – nikdy se nepřihlašujte ke svému účtu před druhou osobou(ani kamarádem).Chraňte si své přístupové údaje před očima jiných osob. Jsou to vaše peníze a váš účet!!! Zápis – str.3 12

Použité zdroje