Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol"— Transkript prezentace:

1 EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace slouží k seznámení s bankou jako finanční institucí, která poskytuje finanční služby. Žák je seznámen s její činností a úkoly, na které se zaměřuje. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika/Finanční gramotnost Tematická oblast/téma Hospodaření domácnosti/Kde a jak platíme  Výsledky vzdělávání Dokázat vysvětlit, kde a jak platíme  Klíčová slova Banka, bankovní účet, platební karta, PIN, bankomat, výběr peněz, úkoly banky Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: Třída: I. PRŠ 2 Zdroj [online]. [ ]. Dostupné z URL: < [online]. [ ]. Dostupné z URL: <

2 Banka je instituce, která poskytuje finanční služby.
Do banky si můžeme uložit peníze. Od banky si můžeme půjčit peníze. Banka nám pomáhá platit. Banka poskytuje poradenské služby, jak se o peníze starat. Banka poskytuje směnárenské služby.

3 Bankovní účet Po zřízení účtu u banky můžeme své peníze na účet vkládat nebo je z účtu vybírat dvojím způsobem: 1. platební kartou 2. osobně v bance u přepážky.

4 PLATEBNÍ KARTA Platební karta je vyrobena z plastu, má své číslo a musí být podepsána majitelem. Majitel karty dostane bankou přiděleno PIN (osobní identifikační číslo). Jen pomocí PINU mohu z karty peníze vybírat nebo kartou platit. PAMATUJ!!!! Svůj PIN nikomu neříkej, nepiš si ho nikde v blízkosti karty. Jen tak můžeš své peníze ochránit před zloději.

5 BANKOMAT Pokud potřebujeme vybrat z účtu peníze v hotovosti pomocí karty potřebujeme bankomat. Je to zařízení, které nám nejen vydá uložené peníze, ale mohu zjistit, kolik mám peněz na účtu a mohu si jeho prostřednictvím dobít kredit. Důležité je znát svůj PIN. Bankomaty fungují 24 hodin denně. Banka si za každý výběr účtuje poplatek, proto je lepší vybírat peníze z bankomatu své banky, neboť tak jsou poplatky menší.

6 PLACENÍ ZBOŽÍ Platební kartou mohu platit i za zboží v obchodě. Jde o bezhotovostní placení. Po zasunutí karty do platebního terminálu potvrdím placenou částku, zadám PIN a potvrdím stiskem tlačítka. Peníze z našeho účtu se tak přičtou na účet prodejce. PAMATUJ!!! Nedávej nikomu svou kartu!!! Nezapomeň ji v obchodě!!!!

7 OTÁZKY A ÚKOLY Kde je v tvém okolí nejbližší bankomat? Které bance patří? Jak ochráníš svou kartu před zloději? Na internetu zjisti, které banky jsou ve tvém okolí. Co všechno můžeš zařídit v bance?


Stáhnout ppt "EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol"

Podobné prezentace


Reklamy Google