Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Problematika certifikace budov Ostrava,
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Alena Vitásková Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013.
Odpojování od soustavy zásobování tepelnou energií 1 Za použití metodické pomůcky Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Světlana Kravčenková.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
2 Marketingové koncepce
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Spotřební a energetické daně
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Zákon o sociálním podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Zpráva o uplatňování územního plánu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Spotřební a energetické daně
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Školení – představitelé příspěvkových organizací
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
EVROPSKÁ UNIE.
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Národní akční plán čisté mobility
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Energetický management budov
Připravované změny vyhlášky o kvalitě dodávek elektřiny a vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a další požadavky na „lokální“
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Hlavní důvody novelizace zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov, - potřeba upřesnit některá ustanovení zákona. Novela vyšla pod č. 177/2006 Sb., a je dále novelizována v souvislosti s novým stavebním zákonem – č. 186/2006 Sb., a novelizací zákona živnostenského – č. 214/2006 Sb. Úplné znění novely vyšlo pod č. 406/2006 Sb.

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Obsah novelizace č. 177/2006 Sb. - V zákoně jsou definovány nově a doplněny základní pojmy, s nimiž se v zákoně pracuje. Jedná se zejména o pojmy ze směrnice č. 2002/91. - Územní energetické koncepce – upřesnění působnosti krajů, statutárních měst a obcí a vztahu na Státní energetickou koncepci - Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání jejích obnovitelných a druhotných zdrojů – na co mohou být poskytovány dotace ze státního rozpočtu - Kontroly kotlů

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost - Kontrola klimatizačních systémů - Energetická náročnost budov - Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a splnění porovnávacích ukazatelů, a dále splnění požadavků stanovených příslušnými harmonizovanými českými technickými normami, - průkaz energetické náročnosti budovy, - povinnost vyvěsit průkaz na veřejných budovách, - průkaz nesmí být starší 10 let a je součástí dokumentace podle prováděcího právního předpisu při výstavbě nových budov,při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m 2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost a při prodeji nebo nájmu budov nebo jejich částí.

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost - Energetický audit a energetický auditor - Ochrana zvláštních zájmů – stanovení rozsahu působnosti pro MPO a SEI ve stavebním i územním řízení - Správní delikty

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Stav v tvorbě prováděcích předpisů Vyhláška č. 150/2001 Sb.- v současné době se novelizovat nebude Vyhláška č. 151/2001 Sb. – bude vydána nová, která bude obsahovat i ustanovení o chladu Vyhláška č. 152/2001 Sb. – bude vydána nová vyhláška, měla by obsahovat přílohu o vnitřních výpočtových teplotách z vyhlášky č. 291/2001 Sb. Vyhláška č. 153/2001 Sb. – bude vydána nová vyhláška – důvodem je soulad terminologie a zavedení přednosti změřených hodnot ztrát před výpočtem Vyhláška č. 372/2001 Sb. – problém je v tom, že dodávka tepla dle EZ zahrnuje i dodávku chladu, zmocnění MMR v EZ však hovoří pouze o rozúčtování vytápění a teplé vody – nutná novela EZ

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Nová vyhláška o kontrole kotlů Nová vyhláška o kontrole klimatizačních systémů Vyhláška č. 291/2001 Sb. – bude vydána nová, obsahující metodiku výpočtu energetické náročnosti budov podle směrnice Nová vyhláška o způsobech přezkušování osob, provádějících kontroly kotlů, klimatizačních systémů a zpracovávajících průkazy budov Nová vyhláška o rozsahu působnosti MPO a SEI ve stavebním a územním řízení jako dotčených orgánů státní správy Zrušení vyhlášky o stanovení zdrojů energie, které se hodnotí jako obnovitelné a vyhlášky o kombinované výrobě E a T Nařízení vlády č. 195/2001 Sb., o územních energetických koncepcí – bude vydáno nové

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Výhled dalších novelizací zákona: Směrnice EP a Rady 2005/32/ES o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign energetických spotřebičů – termín implementace 11. srpna 2007 Směrnice EP a Rady 2006/32/ERS o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS – termín implementace 17. května 2008

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Směrnice EP a Rady 2005/32/ES o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign energetických spotřebičů - ekodesign je zásadním faktorem pro integrovanou výrobní politiku - design energetických spotřebičů je rozhodující fází pro znečištění životního prostředí způsobené během životního cyklu výrobků - upřednostňují se alternativní postupy – samoregulace, dobrovolné dohody

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost - spotřebič, který splní požadavky, bude mít označení shody CE - pro hodnocení spotřebičů budou vydány prováděcí předpisy - design výrobků stanoví environmentální aspekty pro a) výběr a použití surovin b) výroba c) balení, doprava a distribuce d) instalace a údržba e) používání f) konec životnosti a likvidace Předpoklad implementace je novelizací § 8 – Energetické štítky zákona o hospodaření a zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Směrnice EP a Rady 2006/32/ERS o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS - směrnice je v souladu se směrnicemi 55 a 55 z roku 2003 o pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou a plynem - cílem směrnice je podporovat nabídky pro poptávku po energetických službách a vytvářet silnější podněty pro ni - liberalizace energetických trhů vedla ke zvýšení účinnosti a nižším nákladům na straně výroby a distribuce, ne však na straně spotřeby

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost - směrnice se vztahuje na poskytovatele opatření ke zvýšení energetické účinnosti, distributory energie, provozovatele distribučních soustav a maloobchodní prodejce energie a na konečné zákazníky - obecný cíl je prostřednictvím národního orientačního cíle úspor ušetřit 9% energie v průběhu příštích 9 let - zajištění cíle prostřednictvím: - propagace energetických služeb a jejich nabídka konečným zákazníkům - propagace nezávisle prováděných energetických auditů - přispívání do fondů a mechanismů financování - dobrovolných dohod nebo bílých certifikátů

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost - odstranění pobídek v sazbách za přenos a distribuci energie, které zvyšují množství přenášené či distribuované energie - zřízení fondů pro poskytování dotací a podpor, otevřených všem poskytovatelům opatření ke zvýšení energetické účinnosti - certifikace budov podle směrnice 91/2002 je rovnocenná energetickému auditu - distributoři či prodejci energie musí v účtech apod. poskytovat vždy aktuální skutečné ceny a skutečnou spotřebu energie, srovnání aktuální spotřeby energie se spotřebou za minulé období, srovnání s průměrným či normalizovaným uživatelem energie stejné kategorie a kontaktní údaje na organizace spotřebitelů, agentury či podobné organizace, kde lze zjistit informace o opatřeních ke zvýšení energetické účinnosti

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Příklady dostupných opatření ke zvýšení energetické účinnosti: - domácností a terciální odvětví – vytápění, chlazení, izolace, ventilace, teplá voda, osvětlení, vaření a chlazení atd. - průmysl – výrobní procesy, stlačený vzduch, kondenzát, automatické a integrované systémy, motory, pohony, větráky, vysoce účinná výroba KVET - doprava - energeticky úsporná vozidla, úprav tlaku vzduchu v pneumatikách, palivové přísady, vysoce kluzné oleje, pneumatiky s nízkým odporem, spolujízda v automobilu, energeticky méně náročné způsoby dopravy, dny bez automobilů - meziodvětvová opatření – standardy, normy, štítky, inteligentní měřící systémy, nařízení, daně, informační kampaně

Praha - Žofín Vývoj zákona o hospodaření energií - současnost a budoucnost Kontakt: Děkuji Vám za pozornost