Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Advertisements

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
Portál územního plánování v praxi
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Kontroly ÚPČ – r / MěÚ Lovosice 04/ MěÚ Litoměřice
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Info z porady MMR s kraji
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Aktuální informace k problematice Územně analytických podkladů
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Územní opatření o stavební uzávěře
PORADA S POŘIZOVATELI ÚPD V LK
Pracovní setkání s ORP Program: Úvod
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Ing. arch. Jana Hurníková 9. prosince 2013

Územně analytické podklady 1. TŘETÍ ÚPNÁ AKTUALIZACE ÚAPo DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK POVINNOSTI Z NOVELIZOVANÉ LEGISLATIVY POVINNOSTI Z NOVELIZOVANÉ LEGISLATIVY ÚAP JMK PŘEDÁNÍ ÚAP STAVEBNÍM ÚŘADŮM OBSAH PREZENTACE

Územně analytické podklady TŘETÍ ÚPNÁ AKTUALIZACE ÚAPo – DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK - na základě 2. akt. ÚAPo 1) Struktura obsahu ÚAP 2) Textová část PRURÚ 3) Zdroje záměrů na provedení změn v území POVINNOSTI Z NOVELIZOVANÉ LEGISLATIVY POVINNOSTI Z NOVELIZOVANÉ LEGISLATIVY – od ) Rozšíření typů problémů k řešení v ÚPD 5) Projednání ÚAPo s obcemi 6) Zveřejnění informace o TI 1. část 1. část

Územně analytické podklady 1) Struktura obsahu ÚAP Podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území údaje o území = data textová část = stav a vývoj území, limity využití území, hodnoty území, záměry na provedení změn v území grafická část = výkres limitů využití území, výkres hodnot území, výkres záměrů na provedení změn v území Rozbor udržitelného rozvoje území textová část = 10 tématických analýz, vyhodnocení vyváženosti, určení problémů k řešení v ÚPD grafická část = problémový výkres, kartogram vyváženosti DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK

2) Textová část podkladů pro rozbor udržitelného rozvoje území Kapitoly: Stav a vývoj území Limity využití území Hodnoty území Záměry na provedení změn v území § 4 odst. 1 písm. a) vyhlášky č. 500/2006 Sb.: Územně analytické podklady obsahují podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území zahrnující zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území, jeho hodnot, limity využití území, zjištění a vyhodnocení záměrů na provedení změn v území, § 4 odst. 4 vyhlášky č. 500/2006 Sb.: Grafická část územně analytických podkladů obsahuje výkres… Územně analytické podklady DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK

Územně analytické podklady DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK DOPORUČENÍ OÚPSŘ KrÚ JMK 3) Zdroje záměrů na provedení změn v území poskytovatelé údajů nikoli ÚP, ZÚR, ÚAPk § 27 odst. 2 a 3 stavebního zákona: Pořizovatel pořizuje územně analytické podklady na základě průzkumů území a na základě údajů o území, kterými jsou informace nebo data o stavu území, … o záměrech na provedení změny v území. Údaje o území poskytuje pořizovateli poskytovatel údajů orgán veřejné správy, jím zřízená právnická osoba vlastník dopravní a technické infrastruktury Poznámky: Uvádět, kdo záměr uplatňuje Z územních plánů se přebírají zastavitelné plochy

Zákon č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), zejm. § 21, § 25, § 26, § 27, § 28, § 29, § 161, § 166, § 175 § 28 – výzva k potvrzení správnosti, úplnosti a aktuálnosti POSKYTNUTÝCH údajů o území § 29 – PROJEDNÁNÍ ÚAPo s OBCEMI v rozsahu určení problémů k řešení, případná úprava ÚAPo dle výsledku projednání § 166 – ZVEŘEJNĚNÍ INFORMACÍ o technické infrastruktuře a jejím vlastníkovi Vyhláška MMR č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti, zejm. § 4, § 5, přílohy č. 1, 2 a 3 § 4 – ROZŠÍŘENÍ typů PROBLÉMŮ k řešení v ÚPD § 5 a příloha 3 – doklad o projednání s obcemi Územně analytické podklady LEGISLATIVA – NOVELIZACE 2013

Územně analytické podklady Novela vyhlášky č. 500/2006 Sb. - § 4 odst. 1 4) Rozšíření typů problémů k řešení v územně plánovacích dokumentacích Požadavky na odstranění nebo omezení - urbanistických, dopravních a hygienických závad, - vzájemných střetů záměrů na provedení změn v území a střetů těchto záměrů s limity využití území, - slabých stránek, hrozeb a - rizik souvisejících s nevyvážeností územních podmínek udržitelného rozvoje území. POVINNOSTI Z LEGISLATIVY POVINNOSTI Z LEGISLATIVY

5) Projednání územně analytických podkladů s obcemi s následnou úpravu ÚAPo Novela zákona č. 183/2006 Sb. - § 29 odst. 1 a 2 5) Projednání územně analytických podkladů s obcemi s následnou úpravu ÚAPo ÚAPo pořizovatel projedná s obcemi ve svém správním obvodu do 30 dnů po jejich vyhotovení v rozsahu určení problémů k řešení v ÚPD. ÚAPo pořizovatel upraví podle výsledku projednání a bezodkladně je zašle krajskému úřadu (do ) Územně analytické podklady POVINNOSTI Z LEGISLATIVY POVINNOSTI Z LEGISLATIVY

Územně analytické podklady POVINNOSTI Z LEGISLATIVY POVINNOSTI Z LEGISLATIVY Novela zákona č. 183/2006 Sb. - § 166 odst. 2 6) Zveřejnění informací o technické infrastruktuře a jejích vlastnících obsažených v údajích o území a jejích vlastnících obsažených v údajích o území Pořizovatel zveřejňuje územně analytické podklady a jejich aktualizace v rozsahu a způsobem umožňujícím dálkový přístup, obdobně zveřejňuje informace o technické infrastruktuře a o jejím vlastníkovi obsažené v údaji o území, poskytnuté podle § 27. Metodický výklad MMR + jeho upřesnění: -zveřejnit grafickou část a pasport údaje o území -u příležitosti zveřejnění úplných aktualizací

Územně analytické podklady Příklady zveřejnění: Hlučín jejim-vlastnikovi.html Roudnice nad Labem Policka/ Praxe zveřejnění informací o TI Praxe zveřejnění informací o TI

Územně analytické podklady PROSBY OÚPSŘ PROSBY OÚPSŘ Předat třetí aktualizaci ÚAPo KrÚ JMK do konce roku 2014  Náměty na problémy k řešení v ZÚR shrnout do zvláštní kapitoly  Data předat v aktualizovaném datovém modelu ÚAP JMK – využívat NÁSTROJE PRO TVORBU A ÚDRŽBU ÚAP - ÚAP MODUL jihomoravsky.cz/(S(4m22pl45cf1hyw55cex0htfl))/Default.aspx?menu=6&mo de=TextMeta&text=info_projektUAP&side=info

Územně analytické podklady Jihomoravského kraje 2013 druhá úplná aktualizace ÚAP JMK 2013 byly projednány v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje 20. června ÚAP JMK 2013 jsou zveřejněny na internetových stránkách KrÚ JMK Územně analytické podklady 2. část 2. část

ÚAPk se pořizují s využitím ÚAPo ÚAPo měřítko katastrální mapy jevy nadmístního (krajského) významu ÚAPk měřítko 1 : Územně analytické podklady VZTAH ÚAPo - ÚAPk

Územně analytické podklady ÚAPo ÚAPo pro celé správní území obce s rozšířenou působností v měřítku katastrální mapy Sledují se zejména limity využití území, záměry na provedení změn v území, hodnoty území ÚAPk ÚAPk pro území kraje, v měřítku menším Sledují se zejména statistické údaje a struktura osídlení data (především nadmístní limity a záměry) z ÚAPo ROZDÍLY ÚAPo x ÚAPk

PŘEDÁNÍ ÚAP STAVEBNÍM ÚŘADŮM § 166 stavebního zákona Pořizovatel poskytuje stavebním úřadům Pořizovatel poskytuje územně analytické podklady a jejich aktualizace stavebním úřadům v rozsahu potřebném pro výkon jejich působnosti. Pro výkon působnosti stavebního úřadu jsou potřebné především ÚAPo, které se zpracovávají v měřítku katastrální mapy: Územně analytické podklady 3. část 3. část

Územně analytické podklady ÚAP – VYUŽITÍ STAVEBNÍMI ÚŘADY ÚAP – VYUŽITÍ STAVEBNÍMI ÚŘADY § 21 stavebního zákona Krajský úřad, úřad územního plánování, obecní úřad pověřený pro výkon činnosti pořizovatele a stavební úřad poskytují v rámci své působnosti územně plánovací informace o podmínkách využívání území a změn jeho využití, zejména na základě územně plánovacích podkladů a územně plánovací dokumentace… § 25 stavebního zákona Územně plánovací podklady tvoří územně analytické podklady, které zjišťují a vyhodnocují stav a vývoj území a územní studie, které ověřují možnosti a podmínky změn v území; slouží jako podklad k pořizování politiky územního rozvoje, územně plánovací dokumentace, jejich změně a pro rozhodování v území.

Ústav územního rozvoje v roce 2011 vyhodnotil dotazníkový průzkum Ministerstva pro místní rozvoj ohledně využívání ÚAP obcí s rozšířenou působností stavebními úřady – z oslovených 711 stavebních úřadů odpovědělo 335 Způsob předání ÚAPo - vytištěná dokumentace - datový nosič - vzdálený přístup k průběžně aktualizovaným datům prostřednictvím mapových portálů Stavební úřady poukázaly na fakt, že - pro jejich rozhodování je závazná platná ÚPD - ÚAPo jsou doplňujícím podkladem pro lepší znalost o území Územně analytické podklady PRŮZKUM ÚÚR

Územně analytické podklady ŠETŘENÍ OÚPSŘ – stavební úřady v JMK – listopad 2013: a) V jaké formě a v jakém rozsahu Vám úřad územního plánování (pořizovatel územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností) poskytuje aktualizace územně analytických podkladů? b) Jsou forma a rozsah poskytnutí účelné pro výkon působnosti stavebního úřadu? Jsou dle Vašeho názoru územně analytické podklady potřebné pro činnost stavebního úřadu? c) V případě, že územně analytické podklady využíváte: Pro jaké účely? d) Vaše náměty na zkvalitnění spolupráce mezi úřady územního plánování a stavebními úřady. e) Vaše případné dotazy na téma územně analytických podkladů. PRAXE VYUŽITÍ ÚAP STAVEBNÍMI ÚŘADY

Územně analytické podklady Nereprezentativní vzorek – 10 odpovědí, zejména sídla ÚÚP Potřebnost: 80% hodnotí ÚAP jako potřebné, nicméně málo je používají Poskytnutí: všichni obdrželi: o CD o tisk, o 2x mapový portál Účel využití: pro rozhodování v území, pro vydání územně plánovací informace Způsob využití - jako doplňující informace, zejména o poloze sítí, zejména v obcích, které nemají územní plán ODPOVĚDI STAVEBNÍCH ÚŘADŮ

Územně analytické podklady Náměty na spolupráci SÚ - ÚÚP:  Problematika městských částí - Brno  Výklad regulativů  Vyjádření ÚÚP jako dotčeného orgánu Společné metodické doporučení odboru stavebního řádu a odboru územního plánování Ministerstva pro místní rozvoj ČR - duben 2013: „Postavení úřadů územního plánování jako dotčeného orgánu v územním řízení“ metodiky/Uzemni-rozhodovani-a-stavebni-rad/Postaveni-uradu-uzemniho-planovani-jako-dotcen-(1) ODPOVĚDI STAVEBNÍCH ÚŘADŮ

Děkuji za pozornost Ing. arch. Jana Hurníková Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu Žerotínovo nám. 3/5, Brno telefon: