1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Proč je důležité podpořit rozvoj KP ve škole
Techniky práce s mentálně postiženými
Náměty pro činnost Národního fóra
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zákon o sociálním podnikání
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Služby následné péče.
Rešerše.
karel oliva Akademie věd ČR
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Pedagogika školního sportu
Ošetřovatelský proces v primární péči
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
zpracovaný v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Teritoriální Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje
Ústav znalectví a oceňování
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Sociální podnikání Sociální firma.
Profesionalita v sociální práci
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Podpora samostatného bydlení
Komunitní plánování sociálních služeb
Transkript prezentace:

1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová

1.1 Profesní poradenství jako specifický typ pracovního poradenství Vyšší legální zaměstnanost omezuje pracovní příležitosti na „černém“ pracovním trhu. Služba pracovního poradenství při dodržení terénního charakteru představuje svébytný a oprávněný prostředek na cestě k vyšší legální zaměstnanosti. Terénním charakterem je služba pracovního poradenství specifická a klientovi přináší přidanou hodnotu proti množství pracovních agentur, které na pracovním trhu působí.

Profesní poradenství lze chápat jako specifický typ pracovního poradenství, které se zabývá hledáním pracovních příležitostí k uplatnění kvalifikací a kompetencí klientů podle aktuální situace na trhu práce. Do rámce profesního poradenství lze jako součást zařadit pojmy „personální činnosti“ a „poradenské služby“. Pojem „personální činnosti“ v profesním poradenství vymezuje aktivity směřující k poznávání osobního potenciálu a k rozvoji sociálních kompetencí klienta. Pojem „poradenské služby“ v profesním poradenství vymezuje činnosti směřující k aktivnímu a samostatnému profesnímu rozhodování klienta při hledání a volbě optimálního pracovního uplatnění. Pojmy „personální činnosti“ a „poradenské služby“ lze chápat jako východisko k hledání optimálního uplatnění na trhu práce. Profesní poradenství se zabývá rozvojem schopností klienta rozhodovat se o povolání, hledat pracovní uplatnění a rozvíjet sociální kompetence v souladu s profesním očekáváním. Profesní poradenství označuje poradenské služby, jejichž cílem je vzdělávat klienty o povolání, profesi a zaměstnání. Profesní poradenství lze chápat jako specifický typ pracovního poradenství, které se zabývá hledáním pracovních příležitostí k uplatnění kvalifikací a kompetencí klientů podle aktuální situace na trhu práce. Do rámce profesního poradenství lze jako součást zařadit pojmy „personální činnosti“ a „poradenské služby“. Pojem „personální činnosti“ v profesním poradenství vymezuje aktivity směřující k poznávání osobního potenciálu a k rozvoji sociálních kompetencí klienta. Pojem „poradenské služby“ v profesním poradenství vymezuje činnosti směřující k aktivnímu a samostatnému profesnímu rozhodování klienta při hledání a volbě optimálního pracovního uplatnění. Pojmy „personální činnosti“ a „poradenské služby“ lze chápat jako východisko k hledání optimálního uplatnění na trhu práce. Profesní poradenství se zabývá rozvojem schopností klienta rozhodovat se o povolání, hledat pracovní uplatnění a rozvíjet sociální kompetence v souladu s profesním očekáváním. Profesní poradenství označuje poradenské služby, jejichž cílem je vzdělávat klienty o povolání, profesi a zaměstnání.

Pomáhající poradenská práce s klientem v profesním poradenství spočívá v jeho výchově k povolání, což je dlouhodobý proces usměrňování profesního vývoje, který probíhá v rámci všeobecné výchovy a vzdělávání. Pomáhající poradenská práce spočívá v dlouhodobém formování profesní orientace klienta a při výběru povolání. Ukazuje klientovi, jak sbírat informace o sobě sama, světě práce a poznávat vlastní osobnostní typ. Jako odborná pomoc a činnost se vykonává ve sféře práce, zaměstnání a povolání. Pomáhající poradenská práce s klientem je aplikovaným interdisciplinárním oborem psychologie, sociologie, pedagogiky, andragogiky, řízení lidských zdrojů a koučování. Profesní orientace je sociálním vedením ve vzdělávání a volbě povolání. Profesní poradenství je osobnější a osobnostně akceptované, uskutečňované poradenskými pracovníky a pomáhá klientovi řešit intra- personální překážky v uskutečňování volby povolání

Socialisticko kolektivistické paradigma Hledání identity profesně poradenské práce lze vysvětlit pomocí tří konceptů „malých“ paradigmat podle Payna (1991). Otázkou ovšem zůstává, zda se prosadí pouze jeden z těchto konceptů profesně poradenské práce v původní podobě nebo zda lze obsah teoretických hranic profesně poradenské práce s klienty pochopit a identifikovat v trojím pojetí. Trojí pojetí profesně poradenské práce s klienty vychází ze tři různých poradenských přístupů, které se liší teoretickými východisky a praktickými aspekty. Jejich vymezení na základě „malých“ paradigmat je zajímavé s ohledem na budoucí vývoj profesně poradenské práce s klienty. „Malá“ paradigmata a trojí pojetí profesně poradenské práce s klienty mají charakter obecných teorií poradenské práce jako praktické pomáhající činnosti. Hledání identity profesně poradenské práce lze vysvětlit pomocí tří konceptů „malých“ paradigmat podle Payna (1991). Otázkou ovšem zůstává, zda se prosadí pouze jeden z těchto konceptů profesně poradenské práce v původní podobě nebo zda lze obsah teoretických hranic profesně poradenské práce s klienty pochopit a identifikovat v trojím pojetí. Trojí pojetí profesně poradenské práce s klienty vychází ze tři různých poradenských přístupů, které se liší teoretickými východisky a praktickými aspekty. Jejich vymezení na základě „malých“ paradigmat je zajímavé s ohledem na budoucí vývoj profesně poradenské práce s klienty. „Malá“ paradigmata a trojí pojetí profesně poradenské práce s klienty mají charakter obecných teorií poradenské práce jako praktické pomáhající činnosti.

Reflexivně terapeutické paradigma

Konec prezentace Děkuji za pozornost