Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teritoriální Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teritoriální Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje"— Transkript prezentace:

1 Teritoriální Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje
Pracovní skupiny RSK ÚK

2 Rámcový přehled činnosti TPZ ÚK
Přehled projektové činnosti a průběžné výsledky Informace o inicializačních aktivitách TPZ Plánované aktivity roku

3 A. Projekty implementovány přímo Ústeckým krajem
Název Projektu - IP Cílová skupina Doba trvání projektu Komplexní program podpory mladých lidí na trhu práce v Ústeckém kraji – TRANSFER (CZ /0.0/0.0/15_116/ ). Mladí lidé do 30 let věku mimo vzdělávání a TP Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku CESTA (CZ /0.0/0.0/15_116/ ). INNOSTART (CZ /0.0/0.0/16_055/ ) Žáci posledních ročníků středních škol Aktivně a s motivací najdeme si novou práci (CZ /0.0/0.0/16_055/ ) Dlouhodobě nezaměstnaní a lidé se zdravotním handicapem

4 Průběžné výsledky implementovaných projektů
Komplexní program podpory mladých lidí na trhu práce v Ústeckém kraji – TRANSFER (CZ /0.0/0.0/15_116/ ) a Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku CESTA (CZ /0.0/0.0/15_116/ ) – IP 1.5. Podobné projekty jsou realizovány i Úřady práce ČR. Specifikem těchto projektů, je skutečnost že cílová skupina je oslovována přímo v sociálně vyloučených lokalitách ÚK (Šluknovsko, Litvínov Janov, Most Chanov a další). Jedná se o nejobtížnější cílovou skupinu - mladí lidé závislí na drogách, sankčně vyloučení z evidence ÚP, mladí bez domova apod. Celkem do projektů nastoupilo 1126 mladých lidí (od ). Nebagatelní podporu získalo 624 mladých lidí. Z tohoto počtu se podařilo zprostředkovat udržitelné zaměstnání pro 408 mladých lidí, tj. 65,3%.

5 Průběžné výsledky implementovaných projektů
INNOSTART (CZ /0.0/0.0/16_055/ ) Cílovou skupinou tohoto projektu jsou zájemci o zaměstnání a neaktivní osoby mladší 25 let v tomto případě osoby soustavně se připravující na výkon budoucího povolání, které jsou v posledním ročníku/semestru vzdělávání či profesní přípravy, tedy žáci posledních ročníků 3 regionálních středních škol. Cílem tohoto projektového záměru není prioritně zprostředkovávat zaměstnání, ale „dovzdělávat žáky v kompetencích, které potřebují zaměstnavatelé (např. svářečské zkoušky, vyhláška 50, obsluha vysokozdvižného vozíku apod.). Přes tuto skutečnost do projektu do vstoupilo celkem 109 klientů. Nebagatelní podporu získalo 61 žáků, z nichž 21 žákům bylo zprostředkováno zaměstnání, tj. 34.4%.

6 Průběžné výsledky implementovaných projektů
Aktivně a s motivací najdeme si novou práci (CZ /0.0/0.0/16_055/ ) Projekt je zacílen na obnovení pracovních návyků a navýšení kompetencí u 90 osob s nízkou úrovní kvalifikace a osob se zdravotním postižením a na eliminaci dlouhodobého setrvání uchazečů o zaměstnání v evidenci úřadu práce (dlouhodobě nezaměstnaní). Celkem zapojeno do projektu 69 zástupců cílových skupin a 16 z nich přijalo udržitelné zaměstnání. Implementaci projektu koordinuje UJEP Ústí nad Labem

7 Projekt KOMPAS – regionální predikce trhu práce
B. Partnerské projekty Ústeckého kraje Projekt KOMPAS – regionální predikce trhu práce V současné době probíhají práce na tvorbě regionálního profilu a ujasnění informací a požadavků na informační systém, výsledky a výstupy v IT prostředí. Příjemcem grantu je MPSV ČR, klíčová spolupráce s VÚPSV a NVF.

8 Připravované projektové aktivity
Cílená výzva na regionální projekty paktů zaměstnanosti v partnerství s Úřadem práce ČR II. (03_17_084) Název: Kompetence pro trh práce v Ústeckém kraji, zkrácený název KOMPET  Stručná charakteristika: Projektový záměr se zaměřuje na přístup k zaměstnání pro osoby hledající zaměstnání a neaktivní osoby, včetně dlouhodobě nezaměstnaných a osob vzdálených trhu práce, také prostřednictvím místních iniciativ na podporu zaměstnanosti a mobility pracovníků. Obecným cílem projektu je zvýšit odborné kompetence pro trh práce žáků posledních ročníků středních škol a středních odborných učilišť Ústeckého kraje Specifické cíle projektu se zaměří na realizaci komplexu poradenských, vzdělávacích, diagnostických a dalších aktivit, které budou aktivizovat cílovou skupinu a připraví ji na trh práce.

9 Mapování budoucích kompetencí jako součást systémových opatření pro vymezení požadavků trhu práce Zkrácený název KOMPETENCE Příjemce grantu MPSV ČR Partneři s finančním příspěvkem 4 kraje ( Ústecký, Moravskoslezský, Středočeský a Zlínský kraj). Předmětem projektu je na základě analýzy metod mapování budoucích kompetencí a s využitím zahraničních zkušeností a široké diskuse odborníků z výzkumné, aplikační i firemní sféry: a)aktualizovat Centrální databázi kompetencí (dále jen „CDK“) o popis nových a v budoucnu vyžadovaných kompetencí v 10 vybraných sektorech trhu práce, ve kterých lze očekávat změny v návaznosti na 4. průmyslovou revoluci; b)pracovat sektorové kompetenční modely tzv. sektorové kompetenční pyramidy jako nástroje pro systémové vymezení požadavků trhu práce. Sektorové kompetenční modely budou identifikované kompetence začleňovat do kontextu širokého všeobecného a oborového kvalifikačního rámce (kompetenční pyramidy); c) vytvořit základ pro nastavení standardů pro praktickou odbornou přípravu při aplikaci vybraných prvků duálního vzdělávání a facilitace při realizaci spolupráce a partnerství firem a škol. Hlavním předmětem spolupráce firem a škol bude nastavování výuky odborných kompetencí v podmínkách firem; d) šířit informace a navrhnout doporučení pro případné procesní a legislativní úpravy v dané oblasti.

10 Děkuji za pozornost Ing. Dagmar Prošková Krajský úřad Ústeckého kraje
Velká Hradební 3118/48 Ústí nad Labem


Stáhnout ppt "Teritoriální Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje"

Podobné prezentace


Reklamy Google