Psaní práce SOČ …a její prezentace Seminář pro začínající autory Mgr. Martina Pašková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psaní práce SOČ … a její prezentace
Advertisements

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Psaní závěrečné práce Přednáška pro končící studenty.
Jak citovat informační zdroje Citace jsou nezbytnou součástí odborného textu. Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem.
Hodnocení bakalářské práce. Formální náležitosti BP odevzdat ve 2 vyhotoveních a v elektronické podobě (PDF) Dodržet termín odevzdání Hodnotí vedoucí.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Formální a obsahové požadavky na referát z odborných p ř edm ě t ů Referát Zpracoval Ing. Jan Weiser.
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT B Učebna UF 219 pátek h.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Přijímací řízení 2016/17.
Členění dokumentu Členění dokumentu na menší části Usnadňuje orientaci
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Plánování ve školní tělesné výchově
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Doporučený vzor individuální prezentace
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Účetnictví – význam informací
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Organizace a požadavky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Teplota – souhrnná cvičení II.
Kritéria dělitelnosti
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Mezní stavy materiálu Ivo DLOUHÝ - ÚFM AVČR, Žižkova tel.: Libor PANTĚLEJEV – A3/ tel.:
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2017/2018
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Word Základy Wordu. Word Základy Wordu Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Základy Wordu Ověřeno.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Transkript prezentace:

Psaní práce SOČ …a její prezentace Seminář pro začínající autory Mgr. Martina Pašková

Struktura soutěžní práce Titulní strana práce Čestné prohlášení autora Anotace práce Obsah práce Úvod Stať – rozdělená do kapitol, podkapitol Závěr Přílohy Seznam použité literatury

Čestné prohlášení autora Prohlašuji, že jsem svou práci vypracoval(a) samostatně a použil(a) jsem pouze podklady (literaturu, SW atd.) uvedené v přiloženém seznamu. Nemám závažný důvod proti zpřístupňování této práce v souladu se zákonem č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) v platném znění. V ………… dne ………………… podpis

Anotace = neoddělitelná součást práce  podstata anotace = stručné seznámení s prací  uvedení hypotézy  jasné shrnutí výsledků  klíčová slova  anglická verze

Příklad anotace Tato práce se zabývá statikou tuhého tělesa a řeší podmínky rovnováhy a chování těles a rovinných útvarů v rovnovážných polohách v závislosti na jejich tvaru. Zabývá se vlastnostmi rovinných útvarů na vodorovné podložce a na křivce a vlastnostmi prostorových těles na vodorovné podložce. Popisuje metodu určování statických vlastností prostorových těles. Navrhuje konvexní homogenní monostatická tělesa. Navrhuje uplatnění zjištěných poznatků např. v designu. Klíčová slova: statika tuhého tělesa, konvexní homogenní monostatická tělesa, rovnovážná poloha, metody určování rovnovážných poloh, využití statiky v designu

Anglická verze anotace The topic of this work is the rigid body statics. The work solves laws of equilibrium and behavior of the rigid bodies in equilibrium according to their shape. It considers the qualities of planar shapes on the horizontal pad and on the curved pad and qualities of the threedimensional rigid bodies on the horizontal pad. It also describes the method of determination of the static qualities of rigid bodies. This method is used to project two convex homogenous monostatic bodies. Finally I solve the usage of the work for example in design. Key words: statics of the rigid bodies, convex homogenous monostatic bodies, mechanical equilibrium, methods of determination of mechanical equilibrium, rigid body statics and design.

Formální stránka práce  Úprava písemností zpracovaných textovými editory - ČSN  Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů – ČSN ISO 690   Typografická a estetická pravidla (Mgr. Daniela Špačková )

Formální stránka práce: používají se listy papíru formátu A4, lze psát a tisknout oboustranně za základní se považuje jednoduché řádkování nepoužívá se písmo menší než 10 bodů poznámky pod čarou se číslují v textu průběžně výše položenými arabskými číslicemi tabulky a obrázky se číslují průběžně v celém dokumentu (zvlášť se číslují tabulky, zvlášť obrázky apod.)

důležité části textu lze zvýraznit (umístěním na samostatný řádek, změnou řezu písma – tučně, kurzívou) nepoužívá se více než tři druhy velikostí a fontů písma delší texty získávají na přehlednosti rozdělením na odstavce při jednoduchém řádkování se mezi odstavci nechává mezera o velikosti jednoho řádku nadpis lze zvýraznit velkými písmeny, tučným tiskem, velikostí nebo druhem písma (podtrhává se pouze text, nikoliv číselné označení).

Citace (zdroj pod čarou) Reakce srbských médií na tyto požadavky byly dokonce tak prudké, že si Milan Kuĉan posteskl: „Je těžké být v Jugoslávii Slovincem, a ještě těžší slovinským komunistou.“ 43 __________ 43 PIRJEVEC, Jože: Jugoslávie Vznik, vývoj a rozpad Karadjordjevićovy a Titovy Jugoslávie. Praha, Argo 2000, s. 443

Příklad bibliografického odkazu Z tohoto důvodu v závěrečných kapitolách již pouze sumarizuji výsledky práce a navrhuji jejich možné využití. V závěru potom shrnuji význam nových poznatků práce a porovnávám s [5].

Příklad bibliografické citace monografické publikace (kniha): ŠESTÁK, Zdeněk. Jak psát a přednášet o vědě. 1. vyd. Praha: Academia, 1999, © ISBN Příklad bibliografické citace článků atd. v seriálových publikacích: ŠÍŠA, Zbyněk. Chovná a rehabilitační stanice pražské ZOO. Zvířata a my, duben 1995, č. 4, s Příklad bibliografické citace elektronické monografie, databáze a počítačového programu: HONZÁK, František, PEČENKA, Marek. Státy a jejich představitelé [CD- ROM]. Praha: Libri, Využijte webovou stránku Národní knihovny ČR na které si můžete v elektronickém katalogu vyhledat název příslušné knihy a poté si nechat zobrazit citaci ve správném tvaru.

Obhajoba (20 minut) Přehlídky prací SOČ se uskutečňují formou veřejné obhajoby před odbornou hodnotící porotou. Bez obhajoby není možný postup do dalších kol. Obhajoba se skládá ze dvou částí: 1. Úvodní vystoupení autora – minut 2. Diskuse Při diskusi autoři odpovídají na otázky odborné hodnotící komise, případně ostatních přítomných. Diskusi řídí předseda odborné komise. Pamatujte, že porota není Váš nepřítel

Velmi důležitý je začátek obhajoby, zda překonáte případnou počáteční trému, uklidníte se, získáte sebejistotu a navážete kontakt s komisí. Představte sebe i školu, kterou studujete. Zaměřte se na to, co jste si stanovili za cíl práce a jestli jste ho dosáhli. Pohovořte o použitých metodách a postupech. Shrňte přínos práce pro Vás i pro ostatní. Můžete využívat audiovizuální techniky, promítat schémata, předvést vyrobené zařízení apod.

Obhajoba musí mít spád, myšlenky musíte mít uspořádané, vyjadřujte se stručně, přesně a jednoznačně. Mluvte pomalu, nahlas a srozumitelně, pozor na parazitní slova (tak, takže, vlastně…), pokud používáte cizí slova, musíte znát jejich význam a správnou výslovnost. Je důležité správně odhadnout čas, abyste nepřekročili časový limit. Nezapomeňte, že obhajoba je i společenskou událostí.

Kritéria hodnocení SOČ 1. Obsahová úroveň práce 2. Využití práce 3. Úprava práce 4. Přednes referátu a obhajoba práce při diskusi

Kritéria hodnocení SOČ 1.Obsahová úroveň práce - míra podílu autora práce na řešení zvoleného problému práce, využití dosud publikovaných materiálů v nových souvislostech, míra nutnosti dopracování, eventuálně přepracování Využití práce - je možné v praxi, při výuce apod., možnost publikovat v odborném tisku

3.Úprava práce - dodržení norem úpravy písemností, přehlednost Přednes referátu a obhajoba práce při diskusi - schopnost autora obhájit své myšlenky, názory a prosadit je

Z kodexu porotce na stránkách lze najít kodex porotcewww.soc.cz porotci jsou zpravidla zkušení odborníci, kteří autorovi svojí kritikou radí, nikoliv ho srážejí nebojte se kritice porotců naslouchat, poučte se z ní porotce není nepřítel jen proto, že Vás kritizuje kritika práce je Vaším zdrojem poučení

Slovo na závěr Věřte si! Není důležité vyhrát… Práce SOČ může být dobrým začátkem Vaší publikační činnosti, která Vám v budoucnosti pomůže k získání zajímavé práce. Ať se Vám daří!

Použité zdroje

Děkuji za pozornost.