OP PODNIKÁNÍ A INOVACE OPPI Program POTENCIÁL VÝZVA III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program rozvoje venkova na období OBECNÉ PODMÍNKY PRO 1. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
9. VÝZVA IROP – ÚZEMNÍ STUDIE ING. ROMANA VALENTOVÁ
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
IROP předpokládaná podoba implementace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Národní program podpory cestovního ruchu
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Aktuální informace Ministerstva kultury
Místní rozpočtové jednotky
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Průmysl možnosti podpory
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

OP PODNIKÁNÍ A INOVACE OPPI Program POTENCIÁL VÝZVA III.

PROGRAM POTENCIÁL - CÍLE 1.Zavádění a zvyšování kapacit pro realizaci výzkumných a vývojových aktivit 2.Zvýšení počtu subjektů provádějících vlastní výzkum, vývoj a inovace 3.Kvalifikovaná pracovní místa 4.Spolupráce s výzkumnými a vývojovými organizacemi 5.Zapojení do národních i evropských programů VaV

VÝZVA II vs. VÝZVA III  Podpora na výdaje v režimu „de minimis“ omezena regionální mapou intenzity VP  Maximální výše dotace – 100 mil. Kč a nebo 200 mil. Kč v regionech se soustředěnou podporou státu a v regionech s vysokou nezaměstnaností (viz. příloha č. 9 Výzvy III.)  Tzv. Dočasný rámec – možnost čerpat provozní podporu (pouze pro MSP) až do výše 500 tis. EUR  Materiál – novinka v rozpočtu způsobilých výdajů  Mzdy – striktně omezeno na VaV pracovníky (vyjmuta implementační činnost)  Možnost realizace novostavby na pozemku 100% vlastněném mateřskou společností  soulad s územním plánem obce/vydané územní rozhodnutí až k Podmínkám  3 mld. Kč – navýšení alokace Výzvy III.

INOVAČNÍ PROCES - schéma nápad Potřeba realizovat výrobu -- výrobní kapacity VymysletVyvinout Vyrobit a prodat Prototyp POTENCIÁL INOVACE-inovační projekty Inovace-ochrana práv průmyslového vlastnictví Potřeba realizovat V & V -- kapacity V & V -- lidé, laboratoře, zkušební zařízení, atd. Uvedení na trh KAPACITA VaV

HLAVNÍ PODMÍNKY  Minimální investice do dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku využívaného pro účely projektu 5 mil. Kč, v případě velkých společností 10 mil. Kč  Pouze jeden projekt na žadatele na jeden kraj  Realizace projektu na území ČR mimo hl. města Prahy  Finanční rating C+  Udržitelnost projektu  KVALITNÍ PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR !!!

PODPOROVANÝ PROJEKT - I Projekt vzniku či rozšíření vývojového centra (oddělení) zaměřeného na… výzkum, vývoj a inovace výrobků a technologií, vč. specifického software a aplikací, které jsou jejich součástí, vedoucí k… implementaci technologicky nových či zlepšení stávajících produktů, produkčních řad, výrobních procesů a technologií,… pokud existuje předpoklad, že budou přeneseny a použity ve výrobě.

PODPOROVANÝ PROJEKT - II Podporovány jsou projekty, jejichž výstupy se projeví v odvětvích vymezených oddíly C 10, 13 – 33; E 38.32; J 62; M 71.2; S 95.1 CZ NACE Podporovány nejsou projekty, jejichž výstupy se projeví v některém z následujících odvětví:  stavba lodí  průmysl syntetických vláken  uhelný průmysl  ocelářský průmysl  zemědělství, rybolov, akvakultura  doprava  výroba, zpracování a uvádění na trh výrobků uvedených v příloze I Smlouvy o ES

ŽADATEL I.  MSP i velké podniky  podnikatelský subjekt, který je právnickou osobou podnikající dle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník  fyzickou osobou s místem podnikání na území ČR zapsanou v obchodním rejstříku dle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník  Registrován jako poplatník daně z příjmů na FÚ  Sídlo na území ČR  Nemá nedoplatky z titulu mzdových nároků a vůči vybraným institucím

ŽADATEL II.  Podnikatelé podnikající po období kratší než 2 roky:  Rating zpracován za podnikatele uplatňujícího v žadateli rozhodující vliv  Může být i více subjektů  Mohou být i zahraniční subjekty (externí ratingová agentura)

FORMA PODPORY Investice do majetku – dle Regionální mapy = !!! Dlouhodobý majetek !!! Musí splňovat účetní zařazení dle vyhlášky č. 500/2002, účetní jednotka si stanoví od jaké hranice je majetek dlouhodobý + použitelnost delší než 1 rok + zařazen na rozvaze a odepisován Provozní náklady – dle Regionální mapy De minimis EUR Dočasný rámec EUR (vč. de minimis) * Pouze pro MSP Povinná publicita – nikoliv marketingové aktivity či prezentace výsledků VIK

ZPŮSOBILÉ VÝDAJE  Pozemky (10% z celkových způsobilých investičních výdajů)  Budovy (40% z celkových způsobilých investičních výdajů)  Licence, know-how (pro velké podniky max. 50% z celkových způsobilých investičních výdajů)  Technologie a jiné vybavení centra !!!! POUZE PRO MSP  Mzdové náklady – pouze VaV pracovníků  Cestovné – VaV pracovníků, cesty za účelem VaV  Odborné služby poradců, expertů, studie – týkající se VaV  Materiál – prokazatelně určený k výrobě prototypu

VÝŠE PODPORY region NUTS IImalý podnikstřední podnikvelký podnik Střední Morava, Severozápad, Střední Čechy, Moravskoslezsko Severovýchod,Jihovýchod 60 %50 %40 % Jihozápad 56 %46 %36 % Výše podpory je stanovená regionální mapou intenzity veřejné podpory

VÝŠE PODPORY  Formou dotace ve výši 1 – 100 mil. Kč  Formou dotace ve výši 1 – 200 mil. Kč – v regionech se soustředěnou podporou státu na období let 2007 – 2013 (dle Usnesení č. 560/2006) a dále pak v regionech s vyšší mírou nezaměstnanosti (jsou definovány ve Výzvě III. – příloha č. 9)

PROJEKTOVÝ CYKLUS

Časté chyby REGISTRAČNÍ ŽÁDOST  údaje nejsou v naprostém souladu s platným výpisem z OR (název společnosti, způsob jednání za společnost, sídlo atp.)  CZ-NACE podnikání není v souladu s ARES  Chybí přílohy – Rozvaha, Výkaz zisků a ztrát, FV 602 XML Filler  Chybný nebo žádný elektronický podpis  Rating horší než C+ následuje zamítnutí RŽ LZE OPRAVIT

Časté chyby PLNÁ ŽÁDOST Chybí přílohy :  výpis z KN a snímek z KM pro prokázání vlastnických práv k nemovitosti  kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí  nájemní smlouva – uzavřená na dobu minimálně 5/3 let po předpokládaném datu ukončení projektu  kupní smlouva na pozemek pod stavbou  souhlas pronajímatele s provedením technického zhodnocení

Časté chyby PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR I.  neobsahuje taxativní výčet veškerého pořizovaného dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku (přiměřeně konkrétní specifikace s ohledem na Pravidla pro výběr dodavatelů)  plánovaný majetek má povahu výrobních technologií, nikoliv VaV zařízení  nedoložený / nedostatečný popis využití daného zařízení (majetku) pro výzkumné a vývojové účely  snaha zahrnout nezpůsobilé výdaje – automobil, certifikace apod.  výčet a ocenění pořizovaného majetku neodpovídá rozpočtu uvedenému v Plné žádosti

Časté chyby PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR II.  jedná se o projekt konkrétního VaV úkolu, nikoliv vybudování VIK = nepochopení smyslu programu  nadhodnocení rozsahu projektu vzhledem k finančním možnostem podniku – ohrožuje udržitelnost  provozní náklady (mzdy, pojistné, cestovné, služby poradců) – nejedná se o náklady vlastních VaV pracovníků, jejichž činností je VaV, obdobně u externích služeb se nejedná o služby čistě VaV charakteru)  nedostatečné personální zajištění projektu

Realizace projektu - nástrahy I.  Pravidla pro výběr dodavatelů - VŘ správně vyhlášeno, dodrženy lhůt 30, 40, 60 (nikoliv od objednávky, ale následující den od vyhlášení), splnění publicity ve vyhlášení, smlouvy nesmí být uzavřeny před ukončením VŘ, nediskriminační zadávací dokumentace a výběrová kritéria, správně vyhodnocené nabídky a uzavřené smlouvy – vše musí být v souladu, vyhnout se účelovému dělení zakázek, atd.  Pravidla způsobilosti výdajů  Pravidla etapizace – etapy tvoří logický a ukončený celek, nejsou kratší 3 měsíců, minimální dotace ,- Kč na etapu … doporučuji nerozdělovat projekt na příliš mnoho etap kvůli prodlení při následném proplácení ŽoPl a zvýšené administrativní náročnosti pro příjemce dotace  Pravidla pro publicitu – označit pořizovaný majetek předepsaným způsobem Žadatel postupuje dle pravidel zafixovaných v jeho Podmínkách, pokud žadatel realizuje před podpisem Podmínek, je nutný postup dle pravidel platných v den konkrétního úkonu

Realizace projektu - nástrahy II.  majetek nelze pořídit před datem přijatelnosti  způsobilými investičními výdaji jsou pouze investice do DHM a DNM  smlouvy s dodavateli musí obsahovat závazek stanovující, že dle § 2 e) zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, v platném znění, je vybraný dodavatel osobou povinnou spolupůsobit při výkonu finanční kontroly  pořizovaný majetek MUSÍ BÝT v souladu s Podnikatelským záměrem  nezbytné je splnit závazný ukazatel  respektovat Podmínky poskytnutí dotace

NEZPŮSOBILÉ VÝDAJE Co nelze v žádném případě považovat za způsobilý výdaj:  DPH - pokud lze uplatnit nárok na její odpočet  úroky z úvěrů, splátky úvěrů  výdaje na soudní spory  penále, pokuty  výdaje vzniklé před datem přijatelnosti projektu  Leasing  Aktivace  poradenská a administrativní činnost  výdaje nenaplňující podmínky programu (vybudování VIK) – zejména výrobní technologie

MONITORING A KONTROLY PROJEKTŮ MONITORING  povinnost příjemce dotace předkládat pravidelné monitorovací zprávy z realizace projektu i po dobu udržitelnosti KONTROLY  Řídící orgán OPPI (MPO CŘ) a jím pověřené organizace (Hospodářská komora ČR, CzechInvest atp.)  Finanční úřady, finanční ředitelství  Evropské kontrolní orgány (DG Regio, EÚD)  NKÚ

HARMONOGRAM  Vyhlášení třetí výzvy:  Příjem registračních žádostí: –  Příjem plných žádostí: –  Systém sběru žádostí: kontinuální  Plánovaná alokace pro druhou výzvu: 3 mld. Kč  Celková alokace: cca 8,47 mld. Kč (~ 1,21 mld. Kč/rok)

ZDROJE INFORMACÍ ZELENÁ LINKA:

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest Všechna práva vyhrazena DĚKUJI ZA POZORNOST Jiří Kvíz Tel.: