1) Z VEŘEJNĚNÍ INFO O SPŘÍZNĚNÝCH STRANÁCH 2) Z MĚNY V ÚČETNÍCH ODHADECH, ZÁSADNÍ CHYBY A ZMĚNY V ÚČETNÍ POLITICE 3) U DÁLOSTI PO DATU ROZVAHY 12. přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
KONSOLIDACE – v pojetí dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Odpisové plány Inventarizační zpráva
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
IAS 17 Leasingy.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Výrobní faktory v organizaci
Jednoduché účetnictví
Zpráva o uplatňování ÚP
Účetnictví – význam informací
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovní účetnictví Účetní závěrka a zveřejňování informací
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Bilanční právo Finanční právo I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
RIZIKO.
Vykazování postupu nebo stavu
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Finanční právo I Přednáška
Zpráva o uplatňování územního plánu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
RIZIKO.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Rezervy x rezervní fond
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

1) Z VEŘEJNĚNÍ INFO O SPŘÍZNĚNÝCH STRANÁCH 2) Z MĚNY V ÚČETNÍCH ODHADECH, ZÁSADNÍ CHYBY A ZMĚNY V ÚČETNÍ POLITICE 3) U DÁLOSTI PO DATU ROZVAHY 12. přednáška z předmětu UC5

P ODSTATA IAS 24 – S PŘÍZNĚNÉ STRANY Je reakcí na skutečnost, že vztahy společnosti se SS nejsou většinou založeny na tržní bázi – proto jsou info o SS pro uživatele účetních závěrek velmi podstatné! IAS 24 poprvé přijat v roce 1984

D EFINICE – SPŘÍZNĚNÁ STRANA Strana je se společností spřízněná pokud: a) Přímo nebo nepřímo prostřednictvím 1 nebo více prostředníků: - kontroluje vykazující společnost (MS-DS), - Má podstatný podíl (Př.P – Investor), - Má společnou kontrolu nad společností (PI – Investor). b) Strana je členem klíčového managementu vykazující společnosti nebo její mateřské společnosti.

c) Strana je blízkým členem rodiny jakéhokoliv jednotlivce uvedeného v bodě (a) nebo (b). d) Strana je podnikem, který je kontrolován, společně kontrolován nebo podstatně ovlivňován jakýmkoliv jednotlivcem v bodě (b) nebo (c) nebo tento jednotlivec vlastní přímo nebo nepřímo podstatný podíl na hlasovacích právech. e) Strana je penzijním plánem pro zaměstnanecké požitky vykazující společnosti nebo jiné společnosti, která je spřízněnou stranou vykazující společnosti.

D ŮVODY PRO ZVEŘEJNĚNÍ SS SS mohou vstupovat do transakcí, které samy nechtěly, Částky transakcí nemusejí být srovnatelné s obdobnými transakcemi NS, Existence SS může mít vliv na vztahy s ostatními NS, Transakce mezi podniky by se neuskutečnily, kdyby neexistovaly vztahy mezi SS.

IAS 24 uvádí rozsáhlou zveřejňovací povinnost týkající se veškerých transakcí mezi SS. Obecně lze říci: pokud se uskutečnila transakce mezi SS, musí společnost zveřejnit podstatu vztahu se SS a informaci o transakci a nesplacených částkách nutnou pro pochopení možného dopadu vztahu SS na účetní závěrku.

S PŘÍZNĚNÉ STRANY DLE IFRS FOR SME Dle Oddílu č. 33 – Zveřejnění spřízněných stran Požadavek zahrnutí zveřejnění, že finanční situace a výsledek byly ovlivněny existencí SS a transakcemi a nesplacenými částkami s takovými stranami Oddíl obsahuje: 1) definice spřízněných stran, 2) Zveřejnění vazeb mateřská-dceřiná společnost, 3) Zveřejnění odměn klíčového managementu, 4) Zveřejnění se SS při dalších transakcích.

P ŘÍKLADY SITUACÍ, KTERÉ BY MĚLY BÝT ZVEŘEJNĚNY, POKUD JE USKUTEČNILA SS Nákupy a prodeje zboží a výrobků, Nákupy a prodeje nemovitostí, Nákupy a prodeje služeb, Vypořádání závazků ve prospěch SS, Leasingové smlouvy, Transfery půjček, výzkumu a vývoje atd…..

Ú ČETNÍ POLITIKY, ZMĚNY V ÚČETNÍCH ODHADECH A CHYBY Řeší IAS 8 (stejnojmenný standard), Standard tohoto pojetí vznikl r Poslední novela z roku 2005 (zrušeny alternativní řešení). Minulá verze standardu měla 2 části: a) Vymezen obsah mimořádné oblasti výsledovky (zrušeno) b) Volba účetních politik ze strany společností …..

R OZDĚLENÍ STANDARDU NA DÍLČÍ PROBLEMATIKY : Změny v účetních odhadech - např. změny v odhadovaných délkách doby životnosti, výše nedobytných pohledávek, výše neprodejných zásob…. - Dle IAS 8 nemají být vnímány jako účetní chyby, - Mají být zahrnuty do výkazů v období změny, popř. i v obdobích následujících (nikoli však do období minulých).

Ú ČETNÍ CHYBY - Významné chyby týkající se předchozích období v účtování či vykazování, - Účetní výkazy za minulá období by měly být přepočteny tak, aby byla zajištěna srovnatelnost vykazovaných informací, - V důsledku toho je oprava zahrnuta do čistého zisku daného (minulého) období. - Prakticky: společnost zveřejní výroční zprávu za běžné období se srovnáním za minulá období.

Z MĚNY V ÚČETNÍ POLITICE - Mají být prováděny jen, pokud to vyžaduje zákon nebo vyhlášené požadavky národních úprav účetnictví. - Dále se připouští změna provedená pro zlepšení vypovídací schopnosti účetních výkazů. - Stejně jako u oprav chyb, i zde je nutná úprava výkazů minulých let zpětným použitím účetní politiky.

Rozhodněte, zda se jedná o změnu v odhadu nebo o účetní chybu. Navrhněte účetní řešení: *Společnost pořídila nový stroj, určila 5 let životnosti, ve 4. roce stroj dosloužil… *Ve 2.roce společnost zjistila, že v 1. roce nezaúčtovala vyskladnění prodaných zásob.. *Společnost tvoří rezervu na záruční opravy v roce 1 a 2. V roce 3 bylo zjištěno, že náklady na záruční opravy vysoce převyšují částku vytvořené rezervy……..

Ř EŠENÍ : * 1. Jedná se o změnu v účetním odhadu, společnost nebude zpětně přepracovávat výkazy za předcházející 3 roky. *2. Jedná se o účetní chybu, společnost musí přepracovat výkazy minulého roku. *3. Jedná se o změnu v účetním odhadu. Společnost nebude přepracovávat výkazy za 1. a 2. rok vlivem navýšení rezervy.

Ú ČETNÍ PRAVIDLA, ODHADY A CHYBY V IFRS FOR SME Oddíl č. 10 Při provádění úsudků může vzít ÚJ v úvahu požadavky a pokyny obsažené v plných IFRS, které se zabývají podobnými a souvisejícími otázkami, Pravidla: - používat konsistentně - Změna pouze, pokud to vyžaduje IFRS for SME, nebo pokud to vede ke spolehlivému a relevantnějšímu vykázání informací - Vykázat RETROSPEKTIVNĚ !!!! – za předcházející období k nejzazšímu datu, ke kterému je to proveditelné, jako kdyby nové účetní pravidlo bylo používáno vždy…

Ú ČETNÍ PRAVIDLA, ODHADY A CHYBY V IFRS FOR SME II. Účetní odhady - Jsou výsledkem nových informací nebo nového vývoje, proto nejsou opravami chyb - Vykazuje se PROSPEKTIVNĚ, zahrnutím do výsledku. - Zveřejňuje se podstata a dopady změn v odhadech Účetní chyby - Opomenutí a nesprávná uvedení položek v ÚZ, - Jedná se o: matematické chyby, chyby při aplikaci pravidel, přehlédnutí, špatné interpretace, podvody. - NUTNÉ opravit významné chyby RETROSPEKTIVNĚ.

U DÁLOSTI PO DATU ROZVAHY Jedná se o události mezi: 1) Bilančním dnem a 2) Dnem, kdy byla účetní závěrka schválena vedením společnosti a připravena ke zveřejnění Jedná se o příznivé i nepříznivé informace: a) Prokazující okolnosti, které již existovaly k rozvahovému dni b) Naznačující nově vzniklé okolnosti po rozvahovém dni

U DÁLOSTI PO DATU ROZVAHY Události prokazující okolnosti, které již existovaly k rozvahovému dni – je nutné zohlednit přímo VE VÝKAZECH - Jedná se o zpřesnění hodnoty vykazovaných položek, Př: zpřesnění odhadu hodnoty rezerv, tvorby opravných položek na nedobytné pohledávky, či k zásobám - Jedná se o rozpoznání nové položky ve výkazu Př: výplata podílů na zisku či odměn za uplynulý rok, která signalizuje existenci závazku k bilančnímu dni

U DÁLOSTI PO ROZVAHOVÉM DNI POZOR Pokud je před schválením účetní závěrky na základě: Např.: rozhodnutí společnosti o likvidaci, Nebo zhoršení finanční situace podniku zjištěno, že není předpoklad dalšího trvání podniku, je ÚJ povinna přepracovat svou účetní závěrku v souladu s touto skutečností a zveřejnit, že tento předpoklad není splněn.

U DÁLOSTI PO ROZVAHOVÉM DNI Události naznačující nově vzniklé okolnosti po rozvahovém dni, které k bilančnímu dni neexistovaly, jsou VYKAZOVÁNY V KOMENTÁŘI – pokud jsou pro uživatele významné, tzn. mohly by ovlivnit rozhodování uživatelů Zveřejňuje se: a) Podstata události b) Odhad hodnotového dopadu události, nebo prohlášení, že odhad učinit nelze.

U DÁLOSTI PO ROZVAHOVÉM DNI Příklady událostí, které nevedou k úpravám účetních výkazů, ale vykazují se v komentáři: - Nastalá podniková kombinace, - Pozbytí dceřiné společnosti, - Oznámení plánu ukončit určitou činnost, - Živelní katastrofa či jiná škoda, která poškodila majetek společnosti, - Oznámení nebo zahájení důležité rekonstrukce, - Apod.

U DÁLOSTI PO ROZVAHOVÉM DNI DLE IFRS FOR SME Oddíl 32 Opět rozdělení událostí na: a) ty, které vyžadují, aby ÚJ upravila hodnoty v ÚZ, b) ty, které se vykáží v komentáři - Shodné s plnou verzí.

D ĚKUJI ZA POZORNOST !