Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Přezkušování správnosti účetních záznamů– VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Jana Kulhavá Tematická oblast Účetnictví pro OA Ročník Druhý Datum tvorby Leden – duben 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku základy účetnictví pro podnikatele a podniky… Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad, příklady k procvičení, písemné práce.

2 Anotace Vysvětlit a procvičit formální a věcné přezkušování správnosti účetních zápisů.

3 18. Přezkušování správnosti účetních záznamů
(záznamy = zápisy)

4 Účetní záznamy (zápisy) je možné přezkušovat z hlediska:
1) formálního 2) věcného

5 Formální správnost účetních zápisů
- se přezkušuje proto, aby se zjistilo, zda je dodržena podvojnost účetních zápisů, (tzn. stejná peněžní částka zachycena na jednom účtu na straně MD a na druhém účtu na straně DAL) - kontrolním prvkem je tabulková předvaha.

6 Předvaha (formou tabulky)
ÚČTY PZ MD PZ DAL OBRATY MD DAL KZ MD KZ DAL A P N V CELKEM PZ MD = OBRAT MD = OBRAT KZ MD =

7 Předvaha nemůže: 1) odhalit nesprávně zvolené souvztažné účty,
2) zjistit chybu účtování na nesprávných stranách účtů, 3) zjistit nesprávnou výši účtované částky, 4) zjistit, zda účetní jednotka zaúčtovala všechny účetní případy.

8 Věcná správnost účetních zápisů
- zjišťuje, zda účetnictví správně zachycuje stav majetku a závazků, - nástroj věcného přezkoušení je inventarizace.

9 Inventarizace má tyto části:
I. Zjištění skutečného stavu majetku a závazků, ocenění, písemné zaznamenání (provedení inventury), II. Vyčíslení inventarizačních rozdílů, III. Zaúčtování inventarizačních rozdílů, IV. Vysvětlení příčin, stanovení odpovědných osob, V. Vypořádání inventarizačních rozdílů…

10 Opakování inventarizace (bylo již probráno)
1) V které části účetního období se provádí inventarizace v podnikové praxi? 2) Co je to inventura? 3) Kdo je členem inventarizační komise, kolik má minimálně členů? 4) Charakterizujte inventuru fyzickou a dokladovou. 5) Vysvětlete následující inventarizační rozdíly (přirozené úbytky, manko, škoda, přebytek, opravné položky).

11 6) Jaké jsou lhůty pro provádění inventarizace u všech složek majetku
a závazků? 7) V roce 2013 došlo ke změně, stanovte přesně jak dlouhé je období pro provádění inventarizace? 8) Z jakých důvodů se provádí mimořádná inventarizace? 9) Co je to dílčí inventarizace?

12 Použité zdroje: Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb., novela č. 503/2012 Sb. Vzorový účtový rozvrh 2013 Rozvaha a výsledovka 2013 Pavel Štohl,Učebnice účetnictví pro střední školy a veřejnost, 1. díl. Znojmo, 2012 Obrázek – klipart -


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google