ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1 SEVESO III Zkušenosti z implementace Miroslav Dítě TLP, spol. s r.o. Tel.: , 603.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Závažné havárie v minulosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Stav bezpečnostní dokumentace podle zákona o prevenci závažných.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Bezpečnostní systém ČR
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Úřad práce České republiky
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Systémy řízení EMS/QMS/SMS
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Rozhodování 1.
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
CyberCzech a kybernetická bezpečnost v ČR
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
RIZIKO.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Katastr nemovitostí (KNEM)
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
RIZIKO.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
, Brno Připravil: Petr Trávníček
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )

 SEVESO I - 82/501/EHS.  SEVESO II - Directive 96/82/EC on the control of major-accident hazards involving dangerous substances)  ČR  legislativní úpravy od roku 1999  především v kompetenci MŽP Prevence závažných havárií

 Zákon 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií59/2006  Stanovuje opatření ke snížení pravděpodobnosti vzniku havárie,  Opatření k minimalizaci následků havárií  Upravuje chování subjektů v případě havárie  Ruší starou legislativu  Zákon č. 82/2004 (novelizace 353/1999) Sb. (349/2004 novelizované znění)  prováděcí předpisy Legislativa

 Prováděcí předpisy  nařízení vlády č. 254/2006 Sb. o kontrole nebezpečných látek254/2006  vyhláška č. 256/2006 Sb. MŽP o podrobnostech systému prevence závažné havárie256/2006  vyhláška č. 255/2006 Sb. MŽP o rozsahu a způsobu zpracování hlášení o závažné havárii a konečné zprávy o vzniku a dopadech závažné havárie255/2006  vyhláška č. 250/2006 Sb. MŽP kterou se stanoví podrobnosti o rozsahu bezpečnostních opatření fyzické ochrany objektu nebo zařízení zařazených do skupiny A nebo do skupiny B250/2006  vyhláška č. 103/2006 Sb. MV o stanovení zásad pro stanovení zóny havarijního plánování a rozsahu a způsobu vypracování vnějšího havarijního plánu103/2006 Legislativa

Havárie se vždy účastní nějaká nebezpečná chemická látka Typy havárií v průmyslu Příčina Pravděpodobno st výskytu Potenciální ztráty na životech Potenciální ekonomické ztráty PožárVysokáNízkéStřední ExplozeStřední Vysoké Únik toxické látky NízkáVysokéNízké

 Všechny fyzické i právnické osoby, které vlastní nebo užívají objekt, kde je nebo bude umístěna nebezpečná látka = provozovatel  Nebezpečné látky  Vybrané chemické látky  Látky s nebezpečnými vlastnostmi (podle zákona o chemických látkách)  Množství stanoveno v příloze k zákonu Působnost zákona

 Snížit pravděpodobnost vzniku havárie a omezit její případné následky  Rozdělení objektů do skupin  Bezrizikové  Skupina A (menší riziko)  Skupina B (větší riziko)  Poskytování informací veřejnosti  Výkon správních úřadů  Způsob hlášení závažných havárií Cíle zákona

 Kritérium zádrže nebezpečných látek  maximální projektovaná zádrž  Tabulky  vybraných nebezpečných látek  vybraných nebezpečných vlastností (určuje mnoho dalších látek v kombinaci se Zákonem o chemických látkách  Struktura tabulek.... Rozdělení rizikovosti objektů LátkaQIQI Q II Methanol500 t5000 t

 Individuální látka  zádrž nezařazený objekt  Q I skupina A  Q II skupina B  Více látek  kritérium součtu poměrných množství  Zařazování podle porovnání N I a N II s 1 Přiřazení do skupin rizikovosti q i = zádrž látky v objektu Q i = množství Q I nebo Q II pro látku i

 Protokol o nezařazení  nutný pro předložení kontrole  oznámení krajskému úřadu  Shrnutí  Podrobný diagram posouzenídiagram Nezařazené objekty

 Vlastník objektu podává návrh  Hlavní náležitosti  specifikace látek v objektu  popis prováděné činnosti  grafické znázornění objektu a jeho okolí  Krajský úřad  posouzení možnosti vzniku synergických efektů  rozhodnutí o zařazení Návrh na zařazení objektu

 Analýza a hodnocení rizik havárie  Zpracovat bezpečnostní dokument  A – Bezpečnostní program  B – Bezpečnostní zpráva  Zpracovat havarijní plán  A – Vnitřní  B – Vnější, zóna havarijního plánování  Pojištění odpovědnosti  Hlášení výskytu závažné havárie Povinnosti provozovatele

 Analýza a hodnocení rizik závažné havárie  určení zdrojů rizik,  určení příčin a možných scénářů havárie,  stanovení možných dopadů  stanovení odhadu pravděpodobností výskytu scénářů  ocenění rizik,  posouzení přijatelnosti rizik. Analýza a hodnocení rizik závažné havárie

 Vnitřní havarijní plán  Popis preventivních bezpečnostních opatření  Osoby zodpovědné za plnění preventivních opatření  Popis možných následků havárie  Popis činností nutných k minimalizaci následků  Seznam ochranných zásahových prostředků provozovatele  Způsob varování veřejnosti a orgánů státní správy  Vnější havarijní plán  Provozovatel zpracovává písemné podklady pro KÚ  Stanovení zóny havarijního plánování  Možnost výskytu synergických efektů během havárie Havarijní plány

 Určení poloměru kruhové oblasti kolem zdroje rizika  Tabulkový systém podle 103/2006 Sb. založený na103/2006  typu nebezpečné vlastnosti  vykonávané činnosti  množství Stanovení zóny

 Veřejnost  právo vyjádřit se k návrhu na zařazení  informace veřejnosti v zóně havarijního plánování  činnost, látky, rizika, signalizace a chování v případě havárie  utajení není důvodem pro odepření těchto informací  Zaměstnanci  seznámení s bezpečnostní dokumentací Vztah k veřejnosti a zaměstnancům

 Kdy je havárie „závažná“ ?  způsobená nebezpečnou látkou v množství ≥ Q II  ohrožení na zdraví a životě  úmrtí, zranění 6 a více zaměstnanců, zranění osob mimo objekt, nutnost evakuace, přerušení dodávek vody, energií, komunikace  ekologické škody  hmotné škody (>70M Kč v objektu; > 7M mimo)  škody mimo území ČR Hlášení závažné havárie

 Předpokládejte podnik se dvěma místy výskytu zádrže nebezpečných látek  Chlorovodík (stlačený, max. tlak 10 MPa)  zásobník d = 3 m; h = 6 m  Toluen  reaktor a zásobník, max. 80 t  Jak se podniku dotkne zákon o prevenci závažných havárií ?  Stanovte zónu havarijního plánování (výpočet proveďte orientačně i pokud není objekt zařazen do skupiny B) Úkoly na cvičení

 Medis-Alarm  K dispozici na VŠCHT  \\pyr\bin\alarm\AlarmSit.exe  nutno se přihlásit účtem pro doménu VŠCHT  Obsahuje pouze nebezpečné látky Databáze nebezpečných látek