Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Ostrava | Energeticky nezávislý kraj Možnosti financování energeticky úsporných projektů prostřednictvím strukturálních fondů EU.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
Zdroje financování projektů - dotace Ing. Vladimír Dobeš, M. Sc. Ing
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Dotační příležitosti.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
OPERAČNÍ PROGRAM Ž I V O T N Í P R O S T Ř E D Í Petr Štěpánek, ředitel.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
OPŽP – výroční konference
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Zaměření a cíle  OP ŽP rozpracovává prioritní osu Národního rozvojového plánu „Ochrana a zlepšení kvality.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Nové příležitosti pro města a obce v letech Mgr. Petr Gandalovič Ministr pro místní rozvoj ČR IX. Celostátní finanční konference 7. a 8. prosinec.
Proč jsem si vybrala toto téma?
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Ekonomické nástroje ochrany ŽP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Obsah Představení Prioritních os 2, 3 a 5
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Transkript prezentace:

Operační program Životní prostředí

2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech 2007–2013 pro projekty ochrany a zlepšování kvality životního prostředí určeno z Fondu soudržnosti a ERDF 4,9 miliardy €  Dalších 306 milionů € je připraveno na spolufinancování ze SFŽP ČR a kapitoly MŽP  Ke konci dubna 2013 schváleno k rozdělení 110,6 miliard Kč  Na účty příjemců odesláno 44,5 miliard Kč

3 OPŽP – 8 prioritních os Číslo a název prioritní osyFondPodíl na alokaci Příspěvek z fondů EU [€] Příspěvek z fondů EU [CZK] 1. Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní FS40,44% Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí FS12,89% Udržitelné využívání zdrojů energie FS13,68% Zkvalitnění nakládání s odpady odstraňování starých ekologických zátěží FS15,79% Omezování průmyslového znečištění snižování environmentálních rizik ERDF1,23% Zlepšování stavu přírody a krajiny ERDF12,19% Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu ERDF0,86% Technická asistenceFS2,91% CelkemFS + ERDF100%

4 OPŽP – aktuální stav  Celkem vyhlášeno 47 výzev  Podáno žádostí  Dotace schválena pro projektů  Největší počet projektů – schváleno v PO 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie  Největší objem schválených prostředků v PO 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní – cca 43,1 miliard Kč

5 OPŽP – schválená podpora podle krajů

6 OPŽP – aktuální stav v PO 1 (Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Snížení znečištění vod Zlepšení jakosti pitné vody Omezování rizika povodní Středočeský kraj

7 OPŽP – aktuální stav v PO 2 (Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Zlepšení kvality ovzduší Omezování emisí Středočeský kraj

8 OPŽP – aktuální stav v PO 3 (Udržitelné využívání zdrojů energie) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny Realizace úspor energie a využití odpadního tepla (u nepodnikatelské sféry) Středočeský kraj

9 OPŽP – aktuální stav v PO 4 (Zkvalitnění nakládání s odpady odstraňování starých ekologických zátěží) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Zkvalitnění nakládaní s odpady Odstraňování starých ekologických zátěží Středočeský kraj

10 OPŽP – aktuální stav v PO 5 (Omezování průmyslového znečištění snižování environmentálních rizik) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Omezování průmyslového znečištění Středočeský kraj

11 OPŽP – aktuální stav v PO 6 (Zlepšování stavu přírody a krajiny) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Implementace a péče o území soustavy Natura 2000, Podpora biodiverzity Obnova krajinných struktur Optimalizace vodního režimu krajiny Podpora regenerace urbanizované krajiny Prevence sesuvů a skalních řícení Středočeský kraj

12 OPŽP – aktuální stav v PO 7 (Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu) Schválená a proplacená podpora EU Oblast podpory Počet schválených projektů Schválená podpora z ERDF/FS [Kč] Proplacená podpora z ERDF/FS [Kč] Prioritní osa Rozvoj infrastruktury pro realizaci enviromentálních vzdělávacích programů, poskytování enviromentálního poradenství a enviromentálních informací Středočeský kraj

OPŽP – aktuální výzvy  Aktuálně vyhlášené výzvy: −XLVI. výzva (2. duben 2013 – 31. květen 2013) oblast podpory 6.3 −XLVII. výzva (2. květen 2013 – 31. říjen 2013) prioritní osa 5 13

Příprava programového období Harmonogram přípravy příštího programovacího období  1. fáze: Jsou připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF a FS včetně OPŽP a předloženy MMR; Do konce května 2013 bude MMR informovat vládu ČR o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF a FS.  Dále indikativně v závislosti na stavu vyjednávání evropské legislativy:  2. fáze od června do října 2013, kdy bude program na úrovni ČR kompletně dopracován a postoupen vládě ČR k projednání,  3. fáze od listopadu 2013 do prosince 2013, kdy bude program předložen EK, projednán oficiálně s EK, upraven a poté konečná verze programu předložena ke schválení EK formou rozhodnutí. SFŽP bude Zprostředkujícím subjektem pro OPŽP 2014 –

15 Operační program Životní prostředí