Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Advertisements

Globální oteplovaní.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Ekosystém přirozený a umělý
Atmosféra Filip Bordovský.
Cizorodé látky v potravním řetězci
Skleníkový efekt.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
její znečištění a důsledky
Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN 
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Ekosystém lesa a rybníka
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Interaktivní test na změny skupenství látek
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Získávání energie pro život
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Energie dopadající na zemi Ze 100 % energie, která dopadá na Zemi, asi 34 % odráží atmosféra zpět do kosmického prostoru a 66 % dopadne na zemský povrch. Z toho přibližně 42 % ohřeje zemský povrch, od kterého se ohřívá vzduch v troposféře (infračervené = tepelné záření odražené od Země je některými plyny v atmosféře pohlcováno a tím je zpomaleno jeho rozptylování do okolí Země).

Skleníkový efekt Tyto plyny fungují stejně jako sklo ve skleníku, proto se jim říká skleníkové plyny. Jejich působením vzniká skleníkový efekt (zvýšení teploty na zemském povrchu). Díky přirozenému skleníkovému efektu je průměrná teplota na Zemi asi 14 ºC, tedy asi o 33 ºC vyšší než by byla bez tohoto jevu. Koncentrace některých plynů díky lidské činnosti stoupá a tím se zvyšuje skleníkový efekt.

Skleníkové plyny Mezi skleníkové plyny patří zejména vodní pára, oxid uhličitý, metan, přízemní ozón, oxid dusný, freony. CO 2 (oxid uhličitý) – jeho množství zvyšujeme spalováním fosilních paliv. CH 4 (metan) – jeho množství zvyšuje pěstování rýže, chov dobytka, skládkování komunálního odpadu.

Skleníkové plyny N 2 O (oxid dusný) – vzniká při spalování fosilních paliv a hnojením. O 3 (ozón) – vzniká reakcemi výfukových plynů s ovzduším v letních měsících. CFC (freony) – používaly se především v chladících zařízeních.

Důsledky skleníkového efektu Jako důsledek zvyšování skleníkového efektu lze očekávat zvýšení průměrné teploty na zemském povrchu. Odborníci odhadují vzestup teploty do roku 2030 minimálně o 1 ºC a do roku 2100 o 5 ºC. Zvýšení teploty se může výrazně projevovat v klimatických změnách na zemském povrchu, nikdo dnes neumí přesně určit následky.

Důsledky skleníkového efektu Lze s velkou pravděpodobností předpokládat: tání ledovců, zvýšení hladiny moří, zatopení mnoha pobřežních oblastí zároveň vysoušení rozsáhlých oblastí světa přesuny organismů zvýšení četnosti extrémních povětrnostních jevů jako bouří, smrští, povodní redukci biodiverzity Bohužel země světa se zatím nedokázaly domluvit na účinném omezení produkce skleníkových plynů, takže budoucnost planety Země je značně nejistá!

Test 1.Vysvětli, jak funguje skleníkový efekt. 2.Jaký význam pro život na Zemi má přirozený skleníkový efekt? 3.Vyjmenuj alespoň tři skleníkové plyny. 4.Jak lidské činnosti zvyšují množství skleníkových plynů? 5.Jaké důsledky pro život na Zemi může mít zvyšování skleníkového efektu?

Řešení testu 1.tepelné záření odražené od Země je pohlcováno skleníkovými plyny v atmosféře a tím je zpomaleno jeho rozptylování do okolí planety 2.zvyšuje průměrnou teplotu Země asi na 14 °C 3.vodní pára, oxid uhličitý, metan, přízemní ozón, oxid dusný, freony 4.například spalování fosilních paliv zvyšuje množství CO 2 (oxidu uhličitého), N 2 O (oxidu dusného); skládkování komunálního odpadu zvyšuje množství CH 4 (metanu); automobilová doprava zvyšuje množství N 2 O (oxidu dusného) a přízemního ozónu

5. dochází k zvýšení průměrné teploty na zemském povrchu a tím ke změnám klimatu, které mohou vést například k tání ledovců, zvýšení hladiny moří, zatopení mnoha pobřežních oblastí, zároveň k vysoušení rozsáhlých oblastí světa, přesunům organismů, rozkolísání podnebí

Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 4. Antonín Slejška. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: