Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka."— Transkript prezentace:

1 Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Předpokládá se, že planeta Země vznikla asi před 4,6 mld. let.
Předpokládá se, že život na ní vznikl asi před 3,9 mld. let. Asi před 2 mld. let se objevily zelené organismy, které začaly provádět fotosyntézu. Asi před 400 mil. let přešly první organismy z vody na souš.

3 Vznik života se odehrával pod vodou v praoceánech, kde byl chráněn před slunečním zářením (UV).
Na souši se zatím nemohl vyvíjet, protože Zemi chyběla atmosféra, která by bránila průniku smrtelně nebezpečného ultrafialového záření (UV). První zelené organismy začaly při fotosyntéze vytvářet kyslík (O2) a tvořit atmosféru jako ochranu před zářením. Teprve po vytvoření atmosféry s ozonem (O3) mohly organismy začít přecházet z vody na souš.

4 Nejdříve vznikaly z jednoduchých sloučenin, jako je voda (H2O), methan (CH4), kyanovodík (HCN), amoniak (NH3), oxid uhličitý (CO2) a další, stále složitější organické látky (bílkoviny, nukleové kyseliny, sacharidy tuky atd.). Ty po milióny let ve vodě vytvářely různé shluky, z nichž se postupně vyvinuly prabuňky a později buňky dnešního typu. Vývoj buňky trval pravděpodobně 2 miliardy let.

5 Během miliónů let se na Zemi postupně vyvíjely skupiny stále složitějších organismů.
Mezi jedinci téhož druhu probíhá boj o život a zanechání potomstva. Nejúspěšnější bývají – a tedy přežívají – ti jedinci, kteří jsou nejlépe přizpůsobeni danému prostředí. Jejich počet roste a vyvíjí se nový druh s určitými vlastnostmi.

6 Naopak jedinci z nevýhodnými vlastnostmi vymírají.
O průběhu vývoje života svědčí paleontologické nálezy (zbytky organismů a jejich otisky).

7 Rozvoj skupin organismů v geologických érách
Prahory: vznik předpokladů života, buňka, fotosyntéza, trvání od 4600 mil. let do 2500 mil. let Starohory: jednobuněčné formy života trvání od 2500 mil. let do 570 mil. let Prvohory: rozvoj života ve vodě (věk ryb), přechod na souš, trvání od 570 mil. let do 225 mil. let

8 Druhohory: rozvoj života na souši (věk plazů)
trvání od 225 mil. let do 65 mil. let Třetihory: pokračuje rozvoj života na souši i v moři (věk savců), trvání od 65 mil. let do 2 mil. let Čtvrtohory: člověk, trvání od 2 mil. let do současnosti

9 Vývoj života

10 Přizpůsobení pětiprsté končetiny různému prostředí
člověk pes pták velryba

11 Test Kdy vznikla planeta Země?
Kdy a kde se objevily první známky života? Proč nemohl život vzniknout na souši? Co rozhoduje, jestli druh bude úspěšný, nebo vyhyne? Ve kterém geologickém období žijeme?

12 Řešení testu asi před 4,6 mld. let
asi před 3,9 mld. let pod vodou v praoceánech Zemi chyběla atmosféra, která brání průniku smrtelně nebezpečného UV záření schopnost co nejlépe se přizpůsobit prostředí ve čtvrtohorách

13 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 9. JWSchmidt. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 10. Petter Bøckman. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka."

Podobné prezentace


Reklamy Google