Mgr. Andrea Dalecká Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum Regionální a výukové centrum REACH a chemické bezpečnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Povolání, zaměstnání, práce
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Úřad práce České republiky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Metodika hodnocení specifických kritérií grantových projektů v rámci výzvy č. 36 / 1.2 OP LZZ Školení pro žadatele Praha, 22. března 2010.
© doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.
Inovace a regionální rozvoj
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Společenská odpovědnost ve školství
31 Základní typy zdravotnických systémů
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
HYGIENA PRÁCE.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Ochrana ovzduší.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
8/22/2018 kategorizace prací
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Přehled nejdůležitějších novinek
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
RIZIKO.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Úloha SÚJB při uznávání nemoci z povolání způsobené ionizujícím zářením (NzP) seminář SÚJB Hana Podškubková, OLO.
PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ PÉČE
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Mgr. Andrea Dalecká Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Výzkumné energetické centrum Regionální a výukové centrum REACH a chemické bezpečnosti Týden výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí Hustopeče, 2016

Osnova 1. Analýza zdravotních rizik v pracovním prostředí 2. Způsoby hodnocení expozice 3. Národní legislativa týkající se ochrany zdraví pracovníků a) Hodnocení rizikovosti práce podle vyhl. č. 432/2003 Sb., Kategorizace prací 4. Evropská legislativa týkající se ochrany zdraví pracovníků a) Hodnocení expozice podle nařízení REACH b) Modelování expozice 5. Příklad porovnání přístupů v hodnocení rizikovosti práce

Úvod Činnosti spjaté s užíváním chemických látek jsou součástí vyspělé společnosti. Zdroj rizika pro člověka a životní prostředí! Zavedení efektivních opatření, s cílem snížit rizika na přijatelnou úroveň Nulové riziko je v porovnání se socioekonomickými přínosy neefektivní. Aby se riziko mohlo projevit, musí být člověk nebezpečné chemické látce exponován. Riziko je vyjádřeno jako pravděpodobnost, se kterou se nepříznivý účinek projeví (od 0 do 1)

Ochrana zdraví pracovníků podle národní legislativy Zaměstnavatelé jsou podle národní legislativy povinni:  Vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky  Poskytovat pracovně-lékařskou péči u pracovníků v riziku  Zabezpečit reprezentativní měření faktorů pracovních podmínek  Podle výskytu faktorů ovlivňujících zdraví zařazovat práce do kategorií  Podle vyhl. č. 432/2003 Sb., o zařazování rizikových prací do kategorií  Uplatňovat nápravná opatření k řízení rizik

Hodnocení expozice podle národní legislativy Měření koncentrace v pracovním prostředí Porovnání s hygienickými limity Osobní odběr  mobilní přístroj  provádí se v dýchací zóně pracovníka Stacionární odběr  provádí se na definovaném místě ve výšce dýchací zóny Celosměnová časově vážená průměrná koncentrace [mg/m 3 ] Přípustný expoziční limit (PEL) [mg/m 3 ]  nesmí být překročen v celosměnovém průměru 8-hodinové pracovní směny Nejvyšší přípustná koncentrace v pracovním ovzduší (NPK-K) [mg/m 3 ]  nesmí být překročen v žádném časovém úseku směny

Kategorizace rizikových prací Naměřené koncentrace jsou porovnány s limitními hodnotami (PEL, NPK-P) podle definovaných kritérií. 1. Pokud naměřené koncentrace nepřekračují limitní hodnoty zaměstnavatel pouze oznamuje zařazení práce do kategorie 2 orgánu ochrany veřejného zdraví (OVZ) 2. Na základě rozhodnutí orgánu OVZ jsou práce zařazeny do kategorie 3,4. Kategorie 2Koncentrace látek nebo směsí v rozmezí 0,3 – 1,0 PEL, a hodnotu NPK-P nebo PEL nepřekračují! Kategorie 3Koncentrace v rozmezí 1-3-násobek PEL, ale nepřekračují NPK-P Kategorie 4Do 4. kategorie se zařazují práce, při nichž jsou překročeny hodnoty pro zařazení do třetí kategorie

Evropská legislativa týkající se ochrany zdraví pracovníků Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 ze dne 18. prosince 2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, tzv. nařízení REACH Cíle:  zajistit zvýšenou ochranu zdraví a životního prostředí za udržení konkurenceschopnosti evropského trhu  vytvoření komplexního systému nakládání s chemickými látkami  shromáždění veškerých informací o látkách  Rizika plynoucí z používání chemických látek vzbuzující mimořádné obavy (SVHC látky) musí být náležitě kontrolována. Posouzení chemické bezpečnosti (Chemical Safety Assessment – CSA)

Postup v hodnocení zdravotních rizik

Mezní úrovně DNEL = Derived No-Effect Level  Odvozená úroveň, při které nedochází k nepříznivým účinkům  Stanovuje se u látek s prahovými účinky DMEL = Derived Minimal Effect Level  Odvozená úroveň, při které dochází k minimálním nepříznivým účinkům  Stanovuje se u látek s bezprahovými účinky LICR = Lifetime individual cancer risk  celoživotní individuální karcinogenní riziko

Hodnocení expozice a charakterizace rizika 1. Cílem hodnocení expozice je získat a vyhodnotit informace o:  Velikost/intenzita expozice Velikost dávky, expoziční koncentrace  Délka trvání a frekvence expozice  Velikost a typ exponované populace Kolik lidí je exponováno Jaká populace (pracovníci, spotřebitelé)  Cesta vstupu Inhalační expozice Orální expozice Dermální expozice

Modelování expozice – ECETOC TRA Modelování se využívá v případě, kdy spolehlivé údaje o měření expozice nejsou k dispozici. ECETOC TRA vychází ze systému deskriptorů procesů (PROC) popsána široká oblast použití Využívá se k hodnocení zdravotních i environmentálních rizik Velikost expozice je dále snižována výběrem vhodných opatření k řízení rizik  délka trvání expozice  ochranné pomůcky (inhalační, dermální ochrana)  systém odvětrání  koncentrace látky ve směsi

Příklad posuzování zdravotního rizika chemické látky s bezprahovými účinky TRICHLORETYLEN Pracovní procesy, při kterých může dojít k expozici: 1. použití trichloretylenu jako extrakčního činidla při výrobě kaprolaktamu v uzavřeném dávkovém procesu (expozice pracovníků je pouze příležitostná při odběru vzorků) 2. stáčení trichloretylenu do zásobníků a jeho přeprava 3. laboratorním užití Předpokládané cesty expozice:  inhalační  dermální Definované provozní podmínky a opatření k řízení rizik:  doba trvání expozice  frekvence expozice  ochrana dýchacích cest  ochrana kůže  ventilace

Vyhodnocení rizikovosti podle vyhl. č. 432/2003 Sb., Kategorizace prací Celosměnová časově vážená průměrná koncentrace (PCK) trichloretylenu v pracovním ovzduší 1. Proces výroby: PCK = 0,5 mg/m 3 2. Proces stáčení a přepravy: PCK = 2 mg/m 3 3. Proces laboratorního užití: PCK = 0,5 mg/m 3 V příloze č. 2 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., jsou stanoveny limitní (referenční) hodnoty pro toluen:  PEL = 250 mg/m 3  NPK-P = 750 mg/m 3  Práce v takové expozici trichloretylenu je zařazena podle vyhl. č. 432/2003 do kategorie 2 Pracovní procesPCK [mg/m 3 ]PEL [mg/m 3 ]Riziko (< 1) 1.Výroba0,62500, Stáčení a přeprava32500,012 3.Laboratorní použití32500,

Vyhodnocení rizikovosti podle nařízení REACH 1. Definice procesů pomocí systému deskriptorů použití 1. PROC 3: Použití v rámci uzavřeného dávkového výrobního procesu (syntéza nebo formulace) 2. PROC 8b: Přeprava látky nebo přípravku (napouštění/vypouštění) z/do nádob/velkých kontejnerů ve specializovaných zařízeních 3. PROC 15: Použití jako laboratorního reagentu 2. Modelování expozice pracovníků pro:  Dlouhotrvající inhalační expozici  Dlouhotrvající dermální expozici 3. Porovnání s referenčními hodnotami 4. Charakterizace rizika

Charakterizace rizika při expozici bezprahovým noxám Komise pro posuzování rizik (The Committee for Risk Assessment (RAC)) stanovila na základě výsledku toxikologických zkoušek celoživotní individuální karcinogenní riziko pro pracovníky.  LICR inhalační = 4,0 x (mg/m 3 ) -1  LICR dermální = 4,0 x (mg/kg.den) -1 U látek s bezprahovými účinky je stanovena tzv. všeobecně přijatelná míra rizika Riziko ER < Rizika jsou všeobecně přijatelná ER = – Přijatelnost rizika závisí na individuálním posouzením ER > Rizika jsou všeobecně nepřijatelná

Vyhodnocení expozice Nejvyšší expoziční koncentrace:  Chronická inhalační = 8,21 (mg/m 3 ) -1  Chronická dermální = 1,65 (mg/kg.den)

Charakterizace rizika při expozici bezprahovým noxám Inhalační expozice ER = 1,2 x (mg/m 3 ) -1 x expoziční koncentrace  ER = 1,2 x (mg/m 3 ) -1 x 8,21 (mg/m 3 ) -1  ER = 9, (mg/m 3 ) -1 (IS = 1,79 x ,79 x ) Dermální expozice ER = 8,4 x (mg/kg.den) -1 x expoziční koncentrace  ER = 8,4 x (mg/kg.den) -1 x 1,65 (mg/kg.den) -1  ER = 1,386 x (mg/kg.den) -1 (IS = 2,52 x ,52 x ) Horní hladiny intervalů spolehlivosti (inhalační i dermální expozice) se blíží stanovené limitní hodnotě Rizika vyplývající z expozice trichloretylenu nejsou adekvátně kontrolována!

Závěr Chránit a podporovat zdraví zaměstnanců je povinností každého zaměstnavatele. Vyhodnocení zdravotních rizik je komplikovaný proces, který je závislý na komunikaci všech zainteresovaných stran. Orgány ochrany zdraví obvykle nevyžadují provádět komplexní hodnocení zdravotních rizik.  Podkladem pro stanovení opatření na pracovišti je kategorizace prací. Na úrovni Evropské unie je problematika ochrany zdraví řešena přísněji.  V definovaných případech je nutné provést tzv. posouzení chemické bezpečnosti. V některých případech může docházet při charakterizaci rizika dle národní a evropské legislativy k rozporu. Do budoucna by bylo vhodné apelovat na větší provázanost některých norem

Děkuji za pozornost

Příklad posuzování zdravotního rizika chemické látky s prahovými účinky TOLUEN Pracovní procesy, při kterých může dojít k expozici: 1. Použití toluenu při výrobě benzenu v uzavřeném dávkovém procesu (expozice pracovníků je pouze příležitostná při odběru vzorků) 2. stáčení toluenu do zásobníků a jeho přeprava 3. laboratorním užití Předpokládané cesty expozice:  inhalační  dermální Definované provozní podmínky a opatření k řízení rizik:  doba trvání expozice  frekvence expozice  ochrana dýchacích cest  ochrana kůže  ventilace

Vyhodnocení rizikovosti podle vyhl. č. 432/2003 Sb., Kategorizace prací Celosměnová časově vážená průměrná koncentrace (PCK) toluenu v pracovním ovzduší 1. Proces výroby: PCK = 0,5 mg/m 3 2. Proces stáčení a přepravy: PCK = 2 mg/m 3 3. Proces laboratorního užití: PCK = 0,5 mg/m 3 V příloze č. 2 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., jsou stanoveny limitní (referenční) hodnoty pro toluen:  PEL = 200 mg/m 3  NPK-P = 500 mg/m 3  Práce v takové expozici toluenu je zařazena podle vyhl. č. 432/2003 do kategorie 2 Pracovní procesPCK [mg/m 3 ]PEL [mg/m 3 ]Riziko (< 1) 1.Výroba0,52000, Stáčení a přeprava22000,01 3.Laboratorní použití0,52000,

Vyhodnocení rizikovosti podle nařízení REACH 1. Definice procesů pomocí systému deskriptorů použití 1. PROC 3: Použití v rámci uzavřeného dávkového výrobního procesu (syntéza nebo formulace) 2. PROC 8b: Přeprava látky nebo přípravku (napouštění/vypouštění) z/do nádob/velkých kontejnerů ve specializovaných zařízeních 3. PROC 15: Použití jako laboratorního reagentu 2. Modelování expozice pracovníků pro:  Dlouhotrvající inhalační expozici  Dlouhotrvající dermální expozici 3. Porovnání s referenčními hodnotami  DNEL dlouhotrvající, inhalační = 192 mg/m3  DNEL dlouhotrvající, dermální = 384 mg/kg.den 4. Charakterizace rizika

Rizika dlouhotrvající inhalační a dermální expozice jsou << 1. Rizika vyplývající z expozice toluenu jsou dostatečně kontrolována