Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

© doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "© doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D."— Transkript prezentace:

1 © doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.
Verze Teze přednášek z předmětu „ Experimentální metody oboru“ V i b r a c e © doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D. Ostrava 2006

2 Hygiena práce Jednou z povinností výrobců a dovozců podle zákona č. 22/1997 Sb. „O technických požadavcích na výrobky“ je uvádět na trh ČR pouze bezpečné výrobky. Podle NV č. 24/2003 Sb. „Technické požadavky na strojní zařízení“ (Směrnice 98/37/ES) musí výrobce nebo dovozce kromě jiného informovat uživatele v návodu k používání o hladinách hluku a vibrací emitovaných strojním zařízením.

3 Hygiena práce Hluk a vibrace v pracovním prostředí
Povinností všech zaměstnavatelů vyplývající z české legislativy, (§132a Zákoníku práce, zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví), je zpracovat a předložit příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví (tj. místně příslušné hygienické stanici) návrh na "Kategorizaci prací", a to do 30-ti kalendářních dnů ode dne zahájení výkonů prací, jedná-li se o práce zařazené do 2 až 4 kategorie. Rizikovou prací, kterou se pro účely tohoto zákona rozumí práce, při níž je nebezpečí vzniku nemoci z povolání nebo jiné nemoci související s prací, je práce zařazená do kategorie třetí a čtvrté a dále práce zařazená do kategorie druhé, o níž takto rozhodne příslušný orgán ochrany veřejného zdraví. Za nedodržení této povinnosti hrozí vysoké pokuty (až do výše ,- Kč). Protokoly o měření, které jsou pro vyhodnocení vlivu některých rizikových faktorů nutné, nesmí být starší než 12 měsíců a měření musí být provedena autorizovanou nebo akreditovanou osobou.

4 Vibrace nářadí Kromě základních požadavků uvedených v článku musí návod k použití obsahovat tyto informace: a) u vibrací strojního zařízení buď skutečné hodnoty, nebo hodnoty vypočítané z měření na identickém strojním zařízení: - vážené efektivní hodnoty zrychlení vibrací přenášených na ruce, pokud překročí 2,5 m/s2. Jestliže zrychlení nepřekročí 2,5 m/s2, musí to být uvedeno; - vážené efektivní hodnoty zrychlení vibrací přenášených na tělo (prostřednictvím nohou a sedací části), pokud překročí 0,5 m/s2. Jestliže zrychlení nepřekročí 0,5 m/s2, musí to být uvedeno. Pokud se nepoužije harmonizovaných technických norem, musí se vibrace měřit nejvhodnější metodou pro dané strojní zařízení. Výrobce musí uvádět provozní podmínky strojního zařízení během měření a použité metody měření.

5 Vibrace nářadí Jak je prováděno měření vibrací
U vibrací přenášených na ruce zaměstnanců se přípustný expoziční limit vztahuje k souhrnné hodnotě translačních vibrací stanovených z vážených hodnot zrychlení ve třech navzájem kolmých směrech podle souřadné soustavy ruky.

6 Vibrace nářadí Hladina zrychlení vibrací Law
Ekvivalentní hodnota vibrací Ekvivalentní osmihodinová hodnota vibrací Hladina zrychlení vibrací Law

7 Vibrace nářadí Ekvivalentní osmihodinová hodnota vibrací – příklad výpočtu Změstnanec pracuje během směny: 70 minut s utahovačkou s ahv = 5,2 m/s2 130 minut s vrtačkou s ahv = 2,7 m/s2

8 Vibrace nářadí Limitní hodnoty působení vibrací na ruce
Limitní hodnoty působení vibrací jsou počítány jako kombinace úrovně vibrací nářadí (velikosti vibrací) a doby denního působení vibrací (doby spuštění). Přípustný expoziční limit vibrací přenášených na ruce vyjádřený průměrnou souhrnnou váženou: - hladinou zrychlení Lahv,8h se rovná 123 dB, nebo - hodnotou zrychlení ahv,8h se rovná 1,4 m/s2. Pro expozice vibracím přenášeným na ruce po dobu dvaceti minut a kratší přípustný expoziční limit se rovná 137 dB nebo, 7,1 m/s2.

9 Vibrace nářadí – korekce
Vážená hladina zrychlení vibrací Law je hladina zrychlení vibrací, která odpovídá kmitočtové korekci pro daný způsob a podmínky přenosu a směr vibrací. Souhrnná vážená hladina zrychlení je dána vektorovým součtem vážených efektivních hodnot zrychlení ve třech ortogonálních osách.

10 Vibrace působící na tělo zaměstnance
Přípustný expoziční limit vibrací přenášených zvláštním způsobem na zaměstnance způsobující intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy vyjádřený průměrnou váženou hladinou zrychlení vibrací Law,8h se rovná 100 dB, nebo hodnotou zrychlení vibrací aew,8h se rovná 0,1 m/s2. Přípustný expoziční limit celkových vertikálních a  horizontálních vibrací přenášených na zaměstnance vyjádřených průměrnou váženou hladinou zrychlení vibrací Law,8h v dB se rovná 110 dB, nebo hodnotou zrychlení aew,8h se rovná 0,315 m/s2. Pro expozice celkovým vibracím po dobu deset minut a kratší přípustný expoziční limit se rovná 127 dB, nebo 2,3 m/s2.

11 Vibrace ve stavbách (limity pro pobyt osob)
Základní hygienický limit vibrací za dobu jejich působení T v chráněných vnitřních prostorech staveb vyjádřený průměrnou váženou hladinou zrychlení vibrací Law,T se rovná 71 dB, nebo hodnotou zrychlení aew se rovná 0,0036 m/s2 . Druh chráněného vnitřního prostoru Denní doba Povaha vibrací Přerušované a nepřerušované vibrace Opakující se otřesy Korekce dB (1) 1.Operační sály den noc 1 2.Obytné místnosti 6 3 2 1,41 24 16 3. Pokoje pro pacienty v sanatoriích a v nemocnicích 4.Učebny a pobytové místnosti jeslí, mateřských škol a školských zaříz. 5.Ostatní chráněné vnitřní prostory nepřetržitě 12 4 42 128

12 Vibrace ve stavbách (limity pro stroje)
ČSN 73 0032, tab. 12 a 13 - Přípustné mezní hodnoty kmitání strojů a zařízení podle jejich citlivosti k harmonickému kmitání úložné konstrukce Charakteristika třídy Stroje (příklady) Zrychlení pro frekvence do 10 Hz [mm/s2] Rychlosti pro frekvence nad 10 Hz [mm/s] Vysoce citlivé Seřizování optických přístrojů, mikroskopy, mechanické měřicí přístroje pro tisíciny mm... 6,3 0,1 Středně citlivé Obráběcí stroje pro ozubení, přesné frézky a soustruhy, brousicí automaty... 63,0 1,0 Málo citlivé Běžné kovoobráběcí stroje, tiskařské stroje... 250 4,0 Necitlivé Ventilátory, elektromotory, šicí stroje, vibrační stoly... > 250 > 4,0


Stáhnout ppt "© doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google