1 Základní poradenství pro zpracování projektových záměrů - Eurofon, Eurocentra Mgr. Eva Matulová Eurofon 800 200 200 Specialistka MMR na fondy EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
ECVET v Programu celoživotního učení
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Celostátní síť pro venkov
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Proč jsem si vybrala toto téma?
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
EUROCENTRUM LIBEREC Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Registrace 10:00 – 10:15 I. blok 10:15 – 11:00 Jitka Zukalová, MPSV, poradce EURES ČR Obsah: srovnání.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
1 Základní poradenství pro zpracování projektových záměrů - Eurofon, Eurocentra Mgr. Eva Matulová Eurofon Specialistka MMR na fondy EU.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Komunitární program PROGRESS
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

1 Základní poradenství pro zpracování projektových záměrů - Eurofon, Eurocentra Mgr. Eva Matulová Eurofon Specialistka MMR na fondy EU

2 Komunikační nástroje OEZ  Dlouhodobá spolupráce mezi MMR a Odborem informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR na základě Smlouvy o spolupráci MMR a ÚV ČR při realizaci komunikační strategie k fondům EU  OEZ ÚV ČR je zřizovatelem těchto komunikačních nástrojů:  Internetový portál Euroskop.cz  Eurofon  Eurocentra  Grantový systém

3 EUROSKOP.CZ  Oficiální vládní zdroj informací o EU  Řazení dle témat: Evropská unie, Členské státy, ČR a EU, Žiji v EU, Podnikám v EU, Monitoring legislativy EU, Fondy EU, EU od A do Z  Fondy EU jsou 3. nejnavštěvovanější rubrikou

4 EUROSKOP.CZ  Rubrika Fondy EU obsahuje:  Strukturální fondy  Fond soudržnosti  Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD)  Evropský rybářský fond (EFF)  Komunitární programy  Nástroj předvstupní pomoci (IPA)  Fond solidarity  Finanční nástroje regionální politiky  Základní zdroje informací k fondům EU

5

6 EUROFON  bezplatná telefonní linka  z celé ČR (z pevných i mobilních telefonů)  každý všední den od 10:00 do 18:00 hodin  web: - formulář pro ové dotazywww.euroskop.cz/eurofon

7 EUROFON  poskytování informací o EU a členství ČR v EU Dotazy k tématům:  historie, fungování a struktura EU  možnost finanční podpory z programů EU  ale i ke konkrétním životním situacím volajících při cestování, práci, studiu či pobytu v EU

8 EUROFON  široký záběr poskytovaných informací umožněn díky spolupráci s MMR - 2 specialisté na fondy EU  Ve spolupráci se Sekcí pro předsednictví v Radě EU ÚV ČR - specialista na předsednictví ( )  specializované dotazy – nasměrování tazatele na příslušnou instituci, do jejíž kompetence daná problematika spadá

9 EUROFON

10 EUROCENTRA  Síť 13 regionálních Eurocenter, které primárně informují o Evropské unii  Pro kraj Vysočina: Eurocentrum Jihlava Masarykovo náměstí Jihlava Po–Pá, 8:00–16:30

11 EUROCENTRA  Služby Eurocenter:  Odpovědi na dotazy příchozích (i po telefonu, em)  Odborná knihovna a studovna (včetně PC na vyhledávání informací o EU)  Příprava informační materiálů  Veřejné diskuse, veletrhy, konference a semináře  Speciální přednášky pro žáky základních a studenty středních škol  ový informační servis o připravovaných akcích

12 EUROCENTRA  Pořadí dotazů v Eurocentrech dle četnosti: 1.Informační zdroje o EU 2.Základní informace o EU 3.Fondy EU 4.Právo EU/ES 5.Práce v EU 6.Instituce EU 7.Cestování, Studium v EU…

13 Poradenství projektových záměrů v praxi  dotazy na fondy EU se konzultují osobně, telefonem nebo em  prvotní rozřazení: žadatel, místo projektu a stručný nástin projektového záměru  podle charakteru projektu – investiční (ERDF) x neinvestiční (ESF)  podle velikosti obce se rozřadí na regionální operační programy (nad 2000 obyvatel) x Program rozvoje venkova (do 500, resp obyvatel)  podle popisu projektu je ze SF vyloučeno např. zemědělství

14 Poradenství projektových záměrů v praxi  ové dotazy: vybere se vhodný dotační program, uvedou aktuální výzvy a předají se kontakty na řídící, resp. zprostředkující subjekty  telefonické dotazy - základní dotazy jsou nasměrovány na vhodný dotační program nebo zcela vyloučeny z možnosti čerpat ze SF; u složitějších dotazů jsou se žadatelem prozkoumány možnosti až do úrovně prováděcího dokumentu, pokud není informace zřejmá, jsou předány kontakty na řídící, resp. zprostředkující subjekty

15 Poradenství projektových záměrů v praxi  neziskové organizace (občanská sdružení, o.p.s., zájmová sdružení právnických osob, církve a náboženské společnosti a organizace, nadace a nadační fondy) jsou oprávněnými žadateli ve většině operačních programů  možnosti finanční podpory projektů z komunitárních programů  menší projekty neziskových organizací jsou směrovány na národní dotace (státní, krajské, městské obecní rozpočty)

16 Poradenství projektových záměrů pro NNO v praxi (1) Strukturální fondy Operační program Podnikání a inovace (OPPI)  jediná možnost v rámci programů Školící střediska a Prosperita  podpora budování infrastruktury potřebné pro vzdělání, vědu a výzkum Operační program Životní prostředí (OPŽP)  projekty na zlepšení kvality ovzduší, výstavby nebo rekonstrukce zařízení na využívání OZE, zkvalitnění nakládání s odpady, environmentální poradenství aj.

17 Poradenství projektových záměrů pro NNO v praxi (2) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OPLZZ)  projekty v rámci sociální integrace a rovných příležitostí Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK)  projekty v rámci rozvoje a zkvalitňování systému vzdělávání Integrační operační program (IOP)  zapojení NNO do projektů v oblasti sociální integrace, veřejného zdraví a cestovního ruchu

18 Poradenství projektových záměrů pro NNO v praxi (3) Operační program Praha Adaptabilita (OPPA)  neinvestiční aktivity NNO na území hlavního města Prahy Operační program Praha Konkurenceschopnost (OPPK)  investiční aktivity NNO na území hlavního města Prahy Regionální operační programy (ROPy)  podpora pro regionální neziskový sektor ve všech 7 ROP  velký prostor pro NNO v oblastech zaměřených na rozvoj měst a venkova, cestovní ruch, v oblasti veřejného zdraví, sociální integrace a vzdělávání nebo dopravní obslužnosti

19 Poradenství projektových záměrů pro NNO v praxi (4) Evropská územní spolupráce  společné projekty se sousedními státy (ČR – Polsko, Slovensko, Rakousko, Sasko a Bavorsko) v oblastech např. rozvoje cestovního ruchu, zlepšení životního prostředí a spolupráce Komunitární programy  NNO jsou mezi oprávněnými žadateli v komunitárních programech

20 Strukturální fondy vs. komunitární programy Komunitární programy Strukturání fondy Podpis smlouvy: Brusel/Lucemburk ČR Partnerství: evropské národní Dopad výsledků: celoevropský regionální Místo hodnocení: Brusel/Lucemburk ČR Právní rámec smlouvy: Brusel/Lucemburk ČR Poslání: KP: Podpora specifických oblastí přímo souvisejících s politikami Společenství SF: Podpora hospodářské a sociální soudržnosti Podpora projektů: Generální ředitelství EK Národní operační programy Na co se žádá: KP: Věda a výzkum, vzdělávání, kultura, životní prostředí, aj. SF: Infrastruktura a jejich vybavení, lidské zdroje, aj. Hodnotitelé: Světoví hodnotitelé Národní hodnotitelé

21 Přehled nejznámějších komunitárních programů v ČR  7. R á mcový program pro výzkum a technologický rozvoj (7.RP)  Program celoživotního učení  CIP – R á mcový program pro podporu konkurenceschopnosti a inovac í  LIFE +  Ml á dež v akci  Kultura  Evropa pro občany  Progress  Media 2007  Daphne

22 EVROPA PRO OBČANY  V prostorách Eurocentra Praha bylo OEZ zřízeno Národní kontaktní místo komunitárního programu Evropa pro občany: tel: ,  Pro NNO – konzultace projektových záměrů mezinárodních projektů s cílem podpory aktivního evropského občanství

23 EVROPA PRO OBČANY Rozpočet: 215 mil. EUR Kdo může žádat: Místní orgány a organizace, nezávislé skupiny odborníků, občanské skupiny, organizace občanské společnosti, NGO, odbory, vzdělávací instituce, organizace činné v oblasti dobrovolné práce aj. Základní informace programu: Akce 1: Aktivní občané pro Evropu Akce 2: Aktivní občanská společnost v Evropě Akce 3: Společně pro Evropu Akce 4: Aktivní evropská paměť Internetové zdroje:

24 PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Rozpočet: 7 mld. EUR Kdo může ž á dat: Instituce působ í c í v oblasti vzděl á v á n í a odborn é př í pravy Z á kladn í informace programu: Comenius – vzdělávání na školách (MŠ, ZŠ, SŠ) Leonardo da Vinci – odborné vzdělávání a příprava Erasmus – vysokoškolské vzdělávání Grundtvig – vzdělávání dospělých Průřezový program Jean Monnet – vysokoškolské vzdělávání, řeší otázky evropské integrace Internetové zdroje:

25 MLÁDEŽ V AKCI Rozpočet: 885 mil. EUR Kdo může žádat: Neformální skupina mladých lidí, nezisková organizace nebo sdružení, veřejný subjekt zapojený do práce s mládeží a další organizace Základní informace programu: Mládež pro Evropu - výměny mládeže, iniciativy mladých lidí Evropská dobrovolná služba - práce v neziskové organizaci pro mladého člověka Mládež ve světě - podpora spolupráce s regiony nacházejícími se za hranicemi EU Systémy na podporu mládeže - podpora osob pracujících s mládeží Podpora evropské spolupráce v oblasti mládeže - podpora strukturovaného dialogu a mezinárodní spolupráce Internetové zdroje:

26 KULTURA Rozpočet: 400 mil. EUR Kdo může žádat: Veřejné právnické osoby (podporované z veřejných rozpočtů) nebo soukromé právnické osoby (projekt nesmí být ziskový) Základní informace programu: Strand 1 − podpora kulturních projektů 1.1 víceletá spolupráce − dlouhodobé projekty akce spolupráce − krátkodobé projekty literární překlady 1.3 zvláštní akce Strand 2 − podpora subjektů aktivních v oblasti kultury na evropské úrovni Strand 3 − podpora studií, analýz, šíření informací v oblasti kulturní spolupráce a evr. kulturní politiky Internetové zdroje:

27 Limity poradenské činnosti 1.Velké množství operačních programů 2.Agenda EU 3.Rozcestník 4.Personální limity

28 Limity poradenské činnosti Velké množství operačních programů  V programovacím období je schváleno 24 operačních programů  specialisté jsou na řídících, resp. zprostředkujících subjektech Agenda EU  naše pracoviště odpovídá na dotazy týkající se celé agendy Evropské unie  fondy EU jsou její součástí

29 Limity poradenské činnosti Rozcestník  fungujeme jako tzv. rozcestník  velký počet projektových dokumentů, výzev…  nejsme subjekt, který je v pozici žadatele, neznáme ani nekonzultujeme přesný popis projektové žádosti Personální a odborné limity  daný počet pracovníků - 2  nejsme ekonomové, právníci, projektoví manažeři…

30 Informační zdroje o fondech EU oficiální stránky MMR Evropský sociální fond v ČR granty EU dotační poradenství dotace na rozvoj venkova

31 Děkuji za pozornost! Eva Matulová Eurofon