Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 15 Datum ověření ve výuce:30. 3. 2011 Ročník:9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRMNÁ ŘEPA (Beta vulgaris L.).
Advertisements

MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Ošetřování během vegetace
Didaktické testy pro ověřování znalostí
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Celer.
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Pěstování trav na semeno
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Rostlina BRAMBORA!.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 3 Datum ověření ve výuce: Téma: Výživa půdy - kompost Tématický okruh: Půda Vzdělávací obor: Pěstitelství.
Anatomická stavba obilného zrna
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 9 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 5 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 7 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Potravinářské zbožíznalství
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potraviny a výživa - Brambory
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Peckoviny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9. Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce Vzdělávací obor:Pěstitelství Tematický okruh:Polní plodiny Téma:Pěstování brambor

 Výkladová prezentace seznamuje žáky s pěstováním brambor  Původ, složení, druhy brambor, výsadba, podmínky pro pěstování, choroby a škůdci

 Brambory pocházejí z Jižní Ameriky  V 16. století se dostaly do Španělska díky mořeplavcům Kryštofa Kolumba  K nám se dostaly až v 17. století  Na počátku 19. století pomohly překonat hladomor  Pěstování brambor se tak stalo důležitou součástí zemědělství téměř každé země

 škrob  vitamíny: A, B1, B2, B6, C  bílkoviny  minerální látky - draslík, fosfor, železo, vápník, sodík, chlór a jód  vláknina  nemají skoro žádný tuk

Brambory typu A  pevná dužnina, nerozvářejí se  příprava salátů, vaření ve slupce Brambory typu B  polopevná dužnina  přílohové brambory Brambory typu C  měkká dužnina, rozvářejí se  bramborová kaše, těsta, bramborák

 Velmi rané - Impala, Rosara  Rané – Marabel, Karin  Polorané – Fontane, Agria  Pozdní - Jelly

 Brambory můžeme na malých plochách pěstovat téměř všude Brambory nepatří:  do zastíněných poloh  na zamokřené pozemky  na prudké svahy  na místa, kde byl zjištěn výskyt karanténních chorob a škůdců

 je závislá na teplotě a stavu půdy v době výsadby, která by se měla pohybovat v hloubce výsadby alespoň v rozmezí 6 – 8°C  u předklíčené nebo narašené zdravé sadby raných brambor postačuje teplota půdy nad 6°C  čím teplejší je oblast, tím dříve je možno kvalitně připravit pozemek k sadbě

 Rané konzumní brambory sázíme obvykle od poloviny března do začátku dubna, ve výjimečně příznivých letech se výsadba posunuje i na začátek března  Nedodržení optimální doby sázení vede ke snížení výnosů u všech směrů pěstování brambor

 sázíme do rýhy, kterou předem prohnojíme  hloubka rýhy - 20 cm  vzdálenost mezi jednotlivými hlízami by se měla pohybovat mezi 30 až 35 cm  vzdálenost mezi brázdami by měla být asi 60 cm

 Brambory je třeba překrýt celé i s klíčky, tím je ochráníme před nepříjemnými mrazíky, které by je mohly spálit

 Brambory patří mezi rostliny s vysokými nároky na výživu  Pro udržení a zvýšení půdní úrodnosti je nutné živiny do půdy navracet zpět  Organická hnojiva jsou cenným zdrojem humusotvorných látek, ale chybějící základní živiny rychleji a spolehlivě dodají průmyslová hnojiva

 optimální teplotní podmínky pro růst brambor - průměrná denní teplota vzduchu 17 °C  Při snižování nebo zvyšování teploty se růst hlíz zpomaluje  dostatek vláhy  závlaha zvyšuje výnos a urychluje sklizeň

 během vegetace brambory okopáváme a k rostlinám přihrnujeme zeminu, aby hlízy nezelenaly  Pokud je to nutné, provádíme ochranu rostlin proti mandelinkám a plísni bramborové

  no=Obr.%2015.1%20-%201 no=Obr.%2015.1%20-%201  no=Obr.% %20-%201 no=Obr.% %20-%201  no=17.1.2%20-%201 no=17.1.2%20-%201  no=18.2%20-%205 no=18.2%20-%205  no=Obr.% %20-%202 no=Obr.% %20-%202  no=Obr.%2018.6%20-%201 no=Obr.%2018.6%20-%201  no=Obr.%2018.6%20-%202 no=Obr.%2018.6%20-%202  no=Obr.% %20-%202 no=Obr.% %20-%202

 no=17.1.2%20-%202 no=17.1.2%20-%202    a=13 a=13  Tisíc dobrých rad mladým ovocnářům, květinářům, zelinářům, pěstitelům a pokusníkům, R. Šrot a kol, nakladatelství Mladá fronta Praha