Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"— Transkript prezentace:

1 EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.1 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

2 Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Stručná anotace: Prezentace je určená k výkladu učiva. Vysvětluje žákům význam zeleniny pro člověka, její dělení z mnoha hledisek, způsoby a podmínky jejího pěstování i následné ochrany. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována v 7.C. Časová dotace materiálu je 1 vyučovací hodina a je vhodný i pro žáky s SVP. Formu zápisu lze v prezentaci vyznačit změnou řezu písma.

3 ZELENINA

4 OSNOVA VÝZNAM ZELENINY ROZDĚLENÍ ZELENINY PĚSTOVÁNÍ ZELENINY
PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI

5 VÝZNAM ZELENINY STRAVA PRO ČLOVĚKA – SYROVÁ NEBO TEPELNĚ ZPRACOVANÁ
VYSOKÁ VÝŽIVNÁ HODNOTA – VITAMÍNY, MINERÁLNÍ LÁTKY PREVENCE I LÉČENÍ CHOROB – OBSAH VLÁKNINY

6 ROZDĚLENÍ ZELENINY 1) PODLE DÉLKY VEGETACE - JEDNOLETÉ (VĚTŠINA)
- DVOULETÉ (MRKEV, PETRŽEL) - VYTRVALÉ (CHŘEST, KŘEN) 2) PODLE DOBY POTŘEBNÉ PRO VYTVOŘENÍ KONZUMNÍCH ČÁSTÍ - S VEGETAČNÍ DOBOU 4 – 10 TÝDNŮ (ŘEDKVIČKA, RANÉ ZELENINY – KEDLUBEN, SALÁT)

7 - S VEGETAČNÍ DOBOU 3 – 4 MĚSÍCE (CIBULE, RANÉ BRAMBORY)
- S VEGETAČNÍ DOBOU KOLEM 6 MĚSÍCŮ (OKURKY, RAJČATA, ZIMNÍ ZELÍ,..) 3) PODLE NÁROKŮ NA HNOJENÍ - VELMI NÁROČNOU (CELER, KOŠŤÁLOVINY, PLODOVÁ ZELENINA) - STŘEDNĚ NÁROČNOU (KEDLUBNY, KOŘENOVÁ) - MÁLO NÁROČNOU (CIBULOVINY, LUSKOVINY)

8 4) PODLE TOHO CO SE POJÍDÁ
CIBULOVÁ KOŘENINOVÁ KOŘENOVÁ KOŠŤÁLOVÁ LISTOVÁ LUSKOVÁ PLODOVÁ CIBULE BAZALKA CELER BROKOLICE SALÁT FAZOL OKURKY ČESNEK KOPR MRKEV KVĚTÁK ŠPENÁT HRÁCH PAPRIKY PÓR SATUREJKA PETRŽEL KAPUSTA ČEKANKA RAJČATA PASTIŇÁK ZELÍ ČÍNSKÉ ZELÍ TYKVE ŘEDKVIČKY KEDLUBEN ČERNÝ KOŘEN

9 PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OSIVO – SEMENA A PLODY
SADBA – SAZENICE, CIBULE, ŘÍZKY, HLÍZY HLOUBKA VÝSEVU VZDÁLENOST ROSTLIN SPON PĚSTOVÁNÍ PĚSTUJEME NA POLÍCH, ZAHRADÁCH, BALKONĚ I V MÍSTNOSTI, VE VOLNÉ PŮDĚ, SKLENÍCÍCH, FÓLIOVNÍCÍCH I PAŘENIŠTÍCH.

10 PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN
JSOU DÁNY STANOVIŠTĚM A POUŽITÝMI PĚSTITELSKÝMI POSTUPY Z VNĚJŠÍCH ČINITELŮ JSOU DŮLEŽITÉ: - SVĚTLO - TEPLO - VODA - ŽIVINY EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - BIOPOTRAVINY

11 OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI
K ÚČINNÉ A EKOLOGICKY I EKONOMICKY ŽÁDOUCÍ PREVENCI PATŘÍ: - STŘÍDÁNÍ PLODIN - DODRŽOVÁNÍ VHODNÝCH TERMÍNŮ VÝSEVU A VÝSADBY A VZDÁLENOSTI ROSTLIN - VÝBĚR VHODNÉHO STANOVIŠTĚ A VHODNÉHO DRUHU

12 VLASTNÍ OCHRANA JE PRACNĚJŠÍ
- VYBRAT VHODNÉ „SOUSEDY“ - MECHANICKY LIKVIDOVAT ŠKODLIVÉ PARAZITICKÉ ČINITELE - CHEMICKÁ OCHRANA

13 OPAKOVACÍ OTÁZKY 1) KTERÉ DRUHY ZELENINY SE POUŽÍVAJÍ K PŘÍPRAVĚ SYROVÝCH SALÁTŮ? 2) KTERÉ DRUHY ZELENINY DÁVÁTE DOMA DO POLÉVKY? 3) KTERÉ BĚŽNÉ ZELENINY JSOU JEDNOLETÉ? 4) JAK JE MOŽNÉ VYPĚSTOVAT V ZIMĚ LISTY ŘEŘICHY, PAŽITKY, CIBULE, PETRŽELE PRO ZDROJ VITAMÍNŮ?

14 DOPLŇOVAČKA T Y K E V B R O L I C S A Á U M D N

15 CHARAKTERIZUJ JEDNOTLIVÉ DRUHY ZELENINY V DOPLŇOVAČCE
CO JE TAJENKOU DOPLŇOVAČKY

16 POZNEJ A ZAŘAĎ

17 POZNEJ A ZAŘAĎ

18 POZNÁŠ?!

19 ŘEŠENÍ TAJENKOU DOPLŇOVAČKY JE VITAMIN C
POZNEJ A ZAŘAĎ Č.1 – RAJČE – PLODOVÁ, HRÁCH – LUSKOVÁ, ZELÍ – KOŠŤÁLOVÁ, ČESNEK – CIBULOVÁ, ŘEDKVIČKA – KOŘENOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ POZNEJ A ZAŘAĎ Č.2 – CIBULE – CIBULOVÁ, MRKEV – KOŘENOVÁ, BROKOLICE – KOŠŤÁLOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ, PAPRIKA – PLODOVÁ, FAZOL – LUSKOVÁ POZNÁŠ?! – ARTIČOK, AVOKÁDO – JE TO OVOCE!, LILEK, CHŘEST, TYKEV, CELER

20 POUŽITÁ LITERATURA DYTRTOVÁ, R. a kol. Praktické činnosti – Pěstitelství pro 6. – 9. ročník základních škol. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Fortuna, ISBN s Obrázky poskytl Microsoft


Stáhnout ppt "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"

Podobné prezentace


Reklamy Google