Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) 5. 4. 2016 Mgr. Václav Těžký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Nabývání majetku státem
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
Zdánlivé a neplatné manželství
Procesní subjekty.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Správa místních poplatků
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Finanční a rozpočtové právo
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
JUDr. Jaroslav Stránský
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1153Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Vztahují se pravidla o střetu zájmu podle ZOK také na společníka / akcionáře kapitálové obchodní korporace; a v jakém rozsahu? 14. dubna 2015 Jiří Remeš.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Novela zákona o místních poplatcích účinná od JUDr. Zdeňka Jirásková.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Práva a povinnosti mezi manželi
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Novela zákona o místních poplatcích
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Doručování a zastupování v berním právu
Zdánlivé a neplatné manželství
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Charakteristika živností
Darování a svéprávnost dle nového občanského zákoníku
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Obecná část rozpočtového práva III
Činnosti správce poplatku
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Transkript prezentace:

Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zdroje zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“) zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „OZ“) Baxa, J. a kolektiv. Daňový řád Komentář, Praha: Wolters Kluwer, 2011 Odborná literatura: – Ing. Martin Děrgel, Smrt daňového subjektu, Účetnictví v praxi 6/2014, s. 4 a násl. – Mgr. Květoslava Coufalová, Přechod daňové povinnosti po smrti fyzické osoby – daňového subjektu, Daňový expert 6/2014, s. 12 a násl. Stanovisko MF č. j. MF-40495/2015/3903 ze dne (dostupné na

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Otázka nositele práv a povinností I. Po dobu života poplatníka Od úmrtí poplatníka do doby skončení řízení o pozůstalosti Od skončení řízení o pozůstalosti 1)Po dobu života poplatníka je tento nositelem práv a povinností (viz § 20 daňového řádu a příslušná ustanovení zákona o místních poplatcích).

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Otázka nositele práv a povinností II. 2)Od úmrtí poplatníka do doby skončení řízení o pozůstalosti Poplatník již objektivně nemůže být nositelem práv a povinností daňového subjektu  dle daňového řádu však platí právní domněnka, že se na zůstavitele hledí tak, jako by žil, a to do vypořádání dědictví, ačkoliv tak tomu reálně není Je nutné zabývat se otázkou existence poplatkové povinnosti, tj. zda je existence poplatkové povinnosti vázána na:  osobu poplatníka – po smrti poplatníka nelze hovořit o existenci poplatkové povinnosti [např. místní poplatek ze psů nebo za komunální odpad v případě § 10b odst. 1 písm. a) zákona o místních poplatcích]  jinou skutečnost – poplatková povinnost trvá [např. místní poplatek za užívání veřejného prostranství, z ubytovací kapacity nebo za komunální odpad v případě § 10b odst. 1 písm. b) zákona o místních poplatcích] 3) Od skončení řízení o pozůstalosti rozhodnutím soudu přechází daňová povinnost zůstavitele na jeho dědice není-li dědiců, je nositelem práv a povinností stát (odúmrť - srov. § 1634 OZ)  jedná se s příslušnou organizační složkou státu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Otázka osoby, která bude plnit poplatkovou povinnost Po dobu života poplatníka Poplatník (i zákonný zástupce či opatrovník)/plátce Od úmrtí poplatníka do skončení řízení o pozůstalosti Osoba spravující pozůstalost (= správce pozůstalosti, vykonavatel závěti) vlastním jménem na účet pozůstalosti (otázka běžných úkonů, viz § 1679 OZ) pokud více osob, pak plní společně a nerozdílně Dědicové Od skončení řízení o pozůstalosti Dědicové podle svého podílu Stát

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Otázka běhu lhůt Po dobu života poplatníka Lhůta pro stanovení daně a pro placení se řídí obecnými pravidly (viz § 148 a 160 daňového řádu) Od úmrtí poplatníka do skončení řízení o pozůstalosti Lhůta pro stanovení daně se řídí obecnými pravidly Lhůta pro placení od smrti zůstavitele do skončení řízení o pozůstalosti neběží, jde-li o daňovou pohledávku, která vzniká v důsledku daňové povinnosti zůstavitele (viz § 239b daňového řádu), v ostatních případech běží nepřerušeně Od skončení řízení o pozůstalosti Lhůta pro stanovení daně se řídí obecnými pravidly Po odpadnutí překážky pro běh lhůty pro placení pokračuje tato lhůta ve svém běhu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prostor pro dotazy

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Děkuji za pozornost