PAMĚŤ A POZORNOST Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Advertisements

Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Pozornost. Pozornost  Psychický stav, který se projevuje soustředěností a zaměřeností na určitý objekt či činnost.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Základy automatického řízení 1
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Regenerační přípravky I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Základní formy prodeje
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vznik pracovního poměru
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
UČENÍ.
Úvod do tvorby srozumitelného textu
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
8.1 Aritmetické vektory.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Odměňování zaměstnanců
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychopatologie – základní psychické funkce Češková E.
Pedagogika školního sportu
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Přídavná zařízení.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie test.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Základní statistické pojmy
OSOBNOST.
Kognitivní (poznávací) procesy
Návykové látky Alkohol
Život bez střeva , Praha.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PAMĚŤ A POZORNOST Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

Pozornost je vymezena jako zaměření psychické činnosti a její soustředění na předmět, který má pro člověka určitý význam. Rozlišujeme dva druhy pozornosti: a) neúmyslná (mimovolní), která je způsobována a udržována zvláštností působícího podnětu a nevyžaduje volního úsilí, b) úmyslná (záměrná) je aktivizována a udržována vůlí člověka, je charakterizována soustředěním vědomí na činnost a překonávání těžkostí, které z ní vyplývají.

NEÚMYSLNÁ POZORNOST Je považována za prvotní formu pozornosti. -podmíněna charakteristikami a vlastnostmi podnětů Rozhodující vlastnosti k upoutání pozornosti: -Síla podnětu ( „geštalt“ – figura a pozadí) -Kontrast mezi podněty( barva,velikost,délka trvání..) -Změna a novost podnětů(intenzita,neobvyklost..) -Podněty a zájmy ( motivační aspekty…)

ÚMYSLNÁ, ZÁMĚRNÁ POZORNOST Je uvědomělá duševní činnost, spojená s předem určeným záměrem,potřebou či povinností a vynaložením úsilí při její orientaci, udržováním a potlačováním rušivých vlivů. Obvykle se oba druhy pozornosti v určitém poměru podílejí na psychické aktivitě a ve svých projevech se střídají.

CHARAKTERISTIKA VLASTNOSTI POZORNOSTI 1. SOUSTŘEDĚNOST POZORNOSTI - vyčlenění určitého počtu objektů, na které pozornost směřuje. 2. ROZSAH POZORNOSTI – je dán množstvím jevů, které je jedinec schopen v krátkém časovém úseku postřehnout. 3. INTENZITA POZORNOSTI – charakterizuje míru soustředění pozornosti. Jde o plné zaujetí činností, kterou člověk v dané době dělá a vystačí s běžnou koncentrací.

4. ROZDĚLENÍ POZORNOSTI - je charakteristikou organizace pozornosti při sledování více objektů nebo při současném vykonávání více činností. Všeobecně platí, že výkon více činností je velmi problematický hlavně vzhledem ke kvalitě výkonu a přesnosti úkonů. 5. VÝBĚROVOST POZORNOSTI – je zaměření se na podstatné okolnosti, u řidiče zvláště důležité pro správné řešení dopravní situace. Selektivita závisí na charakteristikách osobnosti řidiče, jeho zkušenosti a na motivaci.

6. DYNAMIKA POZORNOSTI – umožňuje rychle a plynule přecházet od jednoho předmětu ke druhému. Přenášení pozornosti je nutné pro sledování dynamiky dějů, mezi něž patří jízda motorovým vozidlem. 7. STABILITA POZORNOSTI – je určena časem, po který se zaměření udržuje na určitý objekt. Při dlouhodobém zaměření stabilita kolísá, pozornost se přesouvá na jiný objekt (dispečeři)- 8. VIGILANCE POZORNOSTI – vyjadřuje pohotovost postřehnout nepravidelně se projevující, náhodné změny v prostředí. Charakterizuje rychlost přeladění ze stavu klidu do stavu okamžitého soustředění.

POZORNOST ZÁVISÍ VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH ČINITELÍCH Vnitřní činitelé: Celkový tělesný stav –věk,kondice,zdravotní stav... Aktuální tělesný stav – nevyspalost, nemoc,únava.. Celkový psychický stav – osobnost,temperament… Aktuální psychický stav – pohoda, napětí,nálada..

Vnější činitelé zahrnují : - vlastnosti podnětů – síla, velikost, délka trvání, novost, diferencovanost.. -vlastnosti fyzického prostředí – hlučnost, osvětlení, teplota, ventilace, vlhkost vzduchu, barevnost prostředí… -- vlastnosti sociálního prostředí – přítomnost jiných lidí, možnost komunikace, mezilidské vztahy, konflikty, stresy, působení ostatních účastníků silničního provozu

Důležité je vědět, že rozlišujeme i fázi zapamatování, kdy logické zapamatování znamená proniknutí do vnitřních logických souvislostí paměťového materiálu a jejich pochopení a mechanické zapamatování, které je založeno pouze na vnějších souvislostech paměťového materiálu a dosahuje se jej mnohonásobným opakováním. Mezi schopnosti můžeme řadit i slovní projev.

ETAPY UTVÁŘENÍ ROZUMOVÝCH OPERACÍ I. ETAPA orientační základní činnost = míra zevšeobecnění, stupeň rozvoje, míra osvojení 1.Míra úplnosti – podmínka úspěchu neúplná úplná nadbytečná 2.Způsob získávání : pokus – omyl uvědomělé použití

II.Etapa Materiální – bezprostřední manipulace s konkrétními předměty III.Etapa Přechod od materializované činnosti k činnosti v podobě hlasité řeči ( slovní,písemný projev,hovor o předmětech…) IV.Etapa Vnější řeč pro sebe – odstraňuje se zvuková stránka řeči V. Etapa „zvnitřnění“=rozumová činnost; nabývá podoby vnitřní řeči( „automatizace“ činnosti) Výsledek  PROCES INTERIORIZACE v rámci jednotlivce

ROZVOJ PAMĚTI A ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY UČENÍ PROŽITÉ ( SLYŠENÉ + VIDĚNÉ + PRAKTIKOVANÉ) VIDĚNÉ, SLYŠENÉ A DISKUTOVANÉ VIDĚNÉ A SLYŠENÉ VIDĚNÉ SLYŠENÉ ČTENÉ