Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_B_17 Tematická oblast: Základy a technologie silniční dopravy Téma: Měření a vyjádření dopravního procesu v SD – vozové dny Autor: Ing. František Smitka Datum vytvoření: Prosinec 2012

2 Metodický pokyn Anotace:
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněných textem podporujícím výklad učitele Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pro možnost plného využití materiálu je potřebné být připojen k internetu.

3 MĚŘENÍ A VYJÁDŘENÍ DOPRAVNÍHO PROCESU VOZOVÉ DNY

4 Dopravní proces se skládá z množství operací
Dopravní proces se skládá z množství operací. Na tom jak jsou naplánované, řízené a kontrolované záleží výsledek dopravy.

5 počet vozidel v evidenci, v opravě vozové dny dopravních prostředků
Pro lepší využívání prostředků, sledování a hodnocení dopravního procesu používáme tyto ukazatele: počet vozidel v evidenci, v opravě vozové dny dopravních prostředků kapacita vozidel a výkony časové využití vozidel, využití jízd produktivita

6 Součinitelé vozových dnů Výkony a jejich součinitele
Technologické a provozní ukazatele rozdělujeme: Vozové dny Součinitelé vozových dnů Výkony a jejich součinitele Průměrné hodnotové ukazatele

7 I. Vozové dny Vozový den v evidenci (VDe)
Každý kalendářní den včetně neděle a dnů pracovního klidu, ve které je vozidlo v evidenčním stavu (má přidělenou registrační značku). 2. Vozový den v provozu (VDpr) Každý kalendářní den, ve kterém byla s vozidlem vykonána přepravní práce, včetně přístavné jízdy.

8 3. Vozový den v opravě (VDop)
Každý kalendářní den, kdy je vozidlo v údržbě, v opravě nebo na ní čeká. 4. Vozidla v technické pohotovosti (VDtp) Každý kalendářní den, kdy je vozidlo schopné provozu bez ohledu na to jestli koná práci nebo ne. 5. Vozový den v prostoji (VDpros) Každý kalendářní den kdy je vozidlo v dobrém technickém stavu, ale nebylo použito na práci (málo práce, nedostatek řidičů).

9 Platné vzorce: VDe = VDpr + VDop + Vdpros VDtp = VDpr + Vdpros VDtp = VDe - VDop

10 II. Součinitelé vozových dnů
Součinitel využití vozového parku Je relativním ukazatelem časové využití vozidel. α = VDrp Vde α % = α * 100 2. Součinitel oprav α op = VDop 3. Součinitel prostojů α pros = VDpros Platí: 4. Součinitel technické pohotovosti α + α op + α pros = 1 α tp = VDtp

11 Kontrolní otázky: 1. Vyjmenuj ukazatele dopravního procesu?
2. Vyjmenuj druhy vozových dnů? 3. Popiš co určuje vozový den v technické pohotovosti? 4. Vyjmenuj součinitele vozových dnů? 5. Popiš co vyjadřuje součinitel využití vozového parku?

12 Použité zdroje: ŽEMLIČKA, Zdeněk; MYNAŘÍK, Jaroslav. Doprava a přeprava 1. díl. Praha: Nadatur, 2008, ISBN (BROŽ.). ŠIROKÝ, Jaromír. Základy technologie a řízení dopravy, Vyd. 1. Pardubice: Institut Jana Pernera, 2007, ISBN (BROŽ). Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google