Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ZROD LETECTVÍ V současnosti si nedokážeme fungování světa bez letadel vůbec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková SOUVĚTÍ SLOŽITÉ Jednou se nějaké lávce potkalo Štěstí s Rozumem.
Advertisements

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN HUS Jak Jan Hus promlouvá do naší současnosti? Pomník mistra Jana Husa od.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Biologie člověka-úvod Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Norman Mailer Norman Mailer 2. světová válka válečné operace v Tichomoří.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Divadlo Járy Cimrmana Divadlo Járy Cimrmana mystifikace inteligentní humor.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. V čem se liší? Eva o hmotnosti 54 kg vyšplhala do výšky 4 metrů za 6.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaké znáš zdroje informací?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co sem nepatří?
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Technické prostředky v požární ochraně
Přistání člověka na Měsíci
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Odporové síly SPUSTIT TEST. Odporové síly SPUSTIT TEST.
Objem a povrch kvádru a krychle
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
VESMÍR.
zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
VY_32_INOVACE_
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Procenta v „autařské“ praxi
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Měření délky.
zpracovaný v rámci projektu
Pascalův zákon.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Neživá příroda - vzduch
KŘIVKA DEFORMACE.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
AIRBUS - A350 XWB.
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ZROD LETECTVÍ V současnosti si nedokážeme fungování světa bez letadel vůbec představit … Letecký provoz zahrnuje dopravu asi 9,5 milionu lidí denně (přibližně tolik, co v roce 1947 za celý tento rok). Letadla jsou ne- zbytnou součástí vybavení každé armády. Zajišťují možnost rychlého zásahu na vzdále- nějších místech. Letecká zá- chranná služba znamená mož- nost hospitali- zace zraněných z nepřístupných míst do vhod- ných nemocnic.

Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisCo už o tématu znám? 1500Leonardo da Vinci se zabýval principy konstrukce letajícího stroje Michail Vasilievič Lomonosov sestrojil model vrtulníku na meteorolog. zkoumání atmosféry Bratři Montgolfierové sestrojili papírový balón, v kterém prvně letěli lidé. 1891Otto Lilienthal letěl poprvé na závěsném kluzáku vlastní konstrukce. 1900Ferdinand von Zeppelin uskutečnil první lety se vzducholodí. 1903Bratři Wrightové uskutečnili první řízený let letounu.

Aerodynamická vztlaková síla Síla, která nadnáší křídlo během letu. Je velmi důležitá pro létání.  Síla, která nadnáší křídlo během letu. Je velmi důležitá pro létání.  Aerodynamická vztlaková síla vzniká z rozdílu tlaků na horní a dolní plochu křídla. Tento rozdíl tlaků vzniká z rozdílných rychlostí proudění vzduchu nad horní a pod dolní plochou křídla (v místě rychlejšího proudění je nižší tlak). Rozdíl rychlostí vzniká z nesymetrického tvaru křídla, které má sice aerodynamický tvar, ale jeho horní plocha je víc klenutá, dolní plocha víc plochá. Vzduch, který obtéká křídlo, má kolem horní plochy delší dráhu a je tlačen okolním vzduchem k větší rychlosti.  Jestliže aerodynamická vztlaková síla působící na těleso převýší gravitační sílu, kterou je těleso přitahováno k Zemi, pak těleso ve vzduchu stoupá. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? V r postavili br. Wrightové Wright Flyer. Použili vlastnoručně vyrobenou vrtuli a motor vyrobený na míru. Měl dostatečně nízký poměr hmotnosti k výkonu, k převodu používal řetěz z bicykl u. Stavba letadla Flyer I stála méně než tisíc dolarů. Rozpětí křídel bylo 12 metrů, hmotnost 340 kg a jeho 77 kilogramový motor měl výkon 12 koňských sil (9 kW). Wright Flyer byl prvním letadlem, které bylo schopné ustáleného, řízeného letu. Tento let s ním uskutečnil Wilbur Wright 17. prosince roku 1903.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Další zajímavé informace První let bratří Wrightů byl dlouhý 39 metrů a trval 12 sekund. Čtvrtý let toho dne byl jediným skutečně řízeným letem. Wilbur Wright letěl 279 metrů a let trval 59 sekund. Louis Blériot 25. července 1909 uletěl 22 mil (35 km) z Les Barraques (blízko Calais) do Doveru ve svém motorovém letounu Blériot XI poháněném benzínem Shell Spirit. Let trval 40 minut. Uskutečnil tak první let přes kanál La Manche v letadle těžším než vzduch. Průkopníkem létání v Čechách se stal Jan Kašpar. R letěl z Pardubic do Prahy. Jakou rychlostí v km/h letělo první letadlo světa?

Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisProcvičení Vysvětli souvislost každého z pojmů s počátkem letectví. Pracuj ve skupině. Bratři Montgolfierové Wright Flyer Vztlaková síla Louis Blériot Pardubice Leonardo da Vinci Ferdinand von Zeppelin Bratři Wrightové Rok 1903 Jan Kašpar ?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis I would like to speak English about the Wright brothers. The Wright brothers were two American brothers, inventors.  Bratři Wrightovi byli Američani, vynálezci. In 1903 the brothers built the Wright Flyer.  V roce 1903 bratři postavili Wright Flyer.  The first flight, of 120 feet (37 m) in 12 seconds, was recorded in a famous photograph.  První let dlouhý 120 stop (37 m), trvající 12 sekund byl zaznamenán na známé fotografii.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba  Vyjmenuj pět jmen, která mají souvislost s počátky létání.  Ke každému jménu napiš, jakým způsobem se podílel na rozvoji letectví.  Vyjmenuj tři významné letopočty, které mají souvislost s počátky létání a napiš, k jaké události tehdy došlo.  Vyjmenuj pět pojmů, které mají souvislost s počátky létání.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace MANDELOVÁ, Helena a kol. Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, ISBN internet