Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín."— Transkript prezentace:

1 Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Petr byl u Pavla na návštěvě a překvapila ho bouřka.
Za oknem paneláku oba sledovali klikaté čáry blesku, doprovázené mohutným hřměním.

3 V duchu vzpomínali, jak se v 6. ročníku
učili o vzduchu, který se za určitých podmínek stává vodivým. Co je vlastně blesk? Víte to? Je to jiskrový výboj, který vzniká ve vzduchu, který je doprovázen jasným světlem a zvukem. Petře vzpomínáš si, jak vzniká hrom? Pomůžete Petrovi ve znalostech a nebo kliknete na obrazec? Hrom je vlastně silný hluk, který vzniká současně s bleskem ve vzduchu tím, že se zahřeje na vysokou teplotu a prudce se rozpíná. Pavle, proč se nejdříve zablýskne a potom zahřmí, když vlastně tyto úkazy probíhají současně? Světlo (blesk) se šíří mnohem rychleji (přibližně milionkrát větší rychlostí) než zvuk (hrom). Rychlost světla – km/s Rychlost zvuku při normálním tlaku a teplotě 20° C – 340 m/s

4 Ta bouřka musí být blízko…
Dá se zhruba vypočítat jak daleko je bouřka? Sem klikni Při zablesknutí začni počítat sekundy. Počítej, jak dlouho trvá hromu, než dojde k tobě. Vyděl počet sekund třemi a dostaneš v kilometrech, jak daleko je od tebe bouřka. Když je blesk a hrom skoro současně, znamená to, že uhodilo někde hodně blízko. Víte, co může způsobit blesk? Způsobit požár Roztříštit stromy Zabít člověka Jak se chráníme při bouřce? Nestojíme u osamělých vysokých Stromů. zranit U budov nechráněných bleskosvodem. V otevřené krajině si lehneme na zem.

5 Zdroje obrázků: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < <


Stáhnout ppt "Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín."

Podobné prezentace


Reklamy Google