Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické"— Transkript prezentace:

1 DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické
Univerzální zkušební stroj

2 DYNAMICKÉ mechanické zkoušky
Zkoušky cyklické opětovným namáháním zkoušky únavy materiálu nebezpečí lomu z únavy je jen při překročení určité hranice tzv. meze únavy.

3 zkoušky cyklické Tato mez je zjišťována u součástí namáhaným napětím cyklickým – to je napětím měnícím se periodicky od horní hodnoty po hodnotu dolní.

4 zkoušky cyklické Napětí cyklické - souměrné бh – horní mez
бn – dolní mez N – počet cyklů Napětí cyklické – nesouměrné

5 zkoušky cyklické Napětí pulsující - tepavé Napětí cyklické – míjivé

6 zkoušky cyklické Výsledek zkoušek se zaznamenává do Wőhlerovy křivky
(zjišťování meze únavy бc) která udává závislost mezi napětím a počtem cyklů - ta končí napětím - mezi únavy.

7 (Drsnost, vruby, koroze…)
zkoušky cyklické Únavy materiálu souvisí nejen s jeho vlastnostmi, ale i se stavem povrchu. (Drsnost, vruby, koroze…) Koroze povrchu Drsnost povrchu

8 zkoušky rázem Leštění, povrchové tvrzení, mechanické zpevnění povrchu
naopak zvyšuje odolnost. Mez únavy se zvyšuje.

9 Zkoušky rázem Otázky k danému tématu:
Co to je mez únavy……………………..……..…… Co znamená cyklický…. ………………….……….. Jak vypadá diagram napětí cyklické – souměrné… K čemu slouží leštěný povrch…………………….. Co to je Wőhlerova křivka…………………………………………….

10 V předmětu strojírenská technologie a materiály.
Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o materiálech. Zabývá se statickými mechanickými zkouškami tvrdosti. V předmětu strojírenská technologie a materiály.

11 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE . Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 29.10. 2012
Odpilotováno dne: Ve třídě: 1.F Vzdělávací oblast: Materiály a jejich použití Vzdělávací obor: Umělecký kovář Tematický okruh: Mechanické zkoušky dynamické Téma: Zkoušky dynamické – cyklické Klíčová slova: Zkouška, mechanická, dynamická, cyklická, namáhání, opakované. .

12 Použité zdroje . Zdroje obrázků:
HLUCHÝ, Miroslav. KOLOUCH, Jan. Strojírenská technologie 1-1.díl. Nauka o materiálu, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN HLUCHÝ, Miroslav. Strojírenská technologie 1-2.díl. Metalografie a tepelné zpracování, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN BOHNE, Otakar. Strojírenská technologie vydalo Nakladatelství technické literatury, n. p., Spálená 51, Praha 1, 1989, BOHDE, Otakar. Strojírenská technologie i pro strojírenské učební obory, vydalo Nakladatelství Sobotáles, 1997, ISBN Zdroje obrázků: Kreslící program_AUTODESK INVENTOR Autodesk AutoCAD 2008 Galerie klipartů MS Office 2007 .


Stáhnout ppt "DYNAMICKÉ mechanické zkoušky cyklické"

Podobné prezentace


Reklamy Google