Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkoušky mechanických vlastností materiálů za teplot

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkoušky mechanických vlastností materiálů za teplot"— Transkript prezentace:

1 Zkoušky mechanických vlastností materiálů za teplot

2 Zkoušky za teplot Rozdělení: a) Zkoušky za zvýšených teplot
b) Zkoušky za snížených teplot c) Zkoušky za normálních teplot

3 Zkoušky za teplot a) Zkoušky za zvýšených teplot
Zkušební stroj je doplněn píckou udržující teplotu zkoušené tyče na žádané výši. Kalící pec

4 Zkoušky za teplot Se vzrůstající teplotou klesá pevnost kovů a mez kluzu, ale vzrůstá tažnost a kontrakce. Příklad: ocel za vysokých teplot se chová jako olovo. Zkušební tyč se prodlužuje, až se přetrhne.

5 Zkoušky za teplot b) zkouška za snížených teplot Je opakem – pevnost vzrůstá, zmenšuje se tažnost a houževnatost. Důležité např. pro materiál vozidel kde teplota klesá až na -50°C, u kompresorů a čerpadel dokonce až na -180°C. Kompresor Čerpadlo Zamrzlé auto

6 Zkoušky za teplot Tyto zkoušky jsou rovněž důležité pro přístroje a zařízení letadel, střel, družic. Střela Družice

7 Zkoušky za teplot c) zkouška za normálních teplot zkouška tahem
Přetržení materiálu diagram trhací stroj

8 Zkoušky rázem Otázky k danému tématu:
Základní rozdělení zkoušek za teplot…..…….. Popiš zkoušku za zvýšených teplot…. ……….. Zkouška za snížených teplot je důležitá pro.… V jakých teplotách kolísá zkouška za snížených teplot………………………………………………….. Co je zkouška za normálních teplot…………………………

9 V předmětu strojírenská technologie a materiály.
Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o materiálech. Zabývá se statickými mechanickými zkouškami tvrdosti. V předmětu strojírenská technologie a materiály.

10 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE . Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 30.10. 2012
Odpilotováno dne: Ve třídě: 1.F Vzdělávací oblast: Materiály a jejich použití Vzdělávací obor: Umělecký kovář Tematický okruh: Mechanické zkoušky za teplot Téma: Zkoušky za teplot Klíčová slova: Zkouška, mechanická, teplota, snížená, zvýšená, normální. .

11 Použité zdroje HLUCHÝ, Miroslav. KOLOUCH, Jan. Strojírenská technologie 1-1.díl. Nauka o materiálu, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN HLUCHÝ, Miroslav. Strojírenská technologie 1-2.díl. Metalografie a tepelné zpracování, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN BOHNE, Otakar. Strojírenská technologie vydalo Nakladatelství technické literatury, n. p., Spálená 51, Praha 1, 1989, BOHDE, Otakar. Strojírenská technologie i pro strojírenské učební obory, vydalo Nakladatelství Sobotáles, 1997, ISBN Zdroje obrázků: Kreslící program_AUTODESK INVENTOR Autodesk AutoCAD 2008 Galerie klipartů MS Office 2007 Internetové odkazy (obrázky): .


Stáhnout ppt "Zkoušky mechanických vlastností materiálů za teplot"

Podobné prezentace


Reklamy Google